Van de nieuwste multikookpannen van Ninja is de Foodi OL550EU SmartLid de voordeligste, maar ook de minst complete. Weinig concurrenten kunnen dit echter. Met 11 kookprogramma’s is het dus een interessante optie.
Presentatie
De Foodi OL550EU SmartLid is compacter dan de OL750EU en wordt geleverd met een kom van 6 liter en 1460 W verwarmingselementen. Het heeft ook minder kookprogramma’s, maar omvat wel snelkoken, frituren zonder olie en grillen. Er zijn ook Combi-stoomprogramma’s die stoom en gepulseerde warmte combineren dankzij het nieuwe SmartLid. In totaal biedt de Ninja OL550EU 11 programma’s, wat meer dan genoeg is om hem tot een van de meest complete multicookers op de markt te maken. Dit verklaart ook de hoge prijs van €300.
Gebruikersvriendelijkheid
De Foodi OL550EU heeft hetzelfde ontwerp als het grote model dat we hebben getest, maar met 3 cm minder hoogte en een bescheidener afwerking. Het geheel is nog steeds goed gebouwd en mooi afgewerkt met geborsteld metaal, en er zijn enkele verschillen op het bedieningspaneel. De aanraakgevoelige toetsen zijn vervangen door fysieke knoppen voor de pijlen waarmee de kookparameters worden ingesteld, terwijl het programmakeuzewiel is voorzien van een stukje plastic.
Het SmartLid deksel blijft met zijn schuifje met drie standen, dat van rechts naar links kan worden geschoven om toegang te krijgen tot de verschillende beschikbare programmacategorieën. Dit is het belangrijkste voordeel van deze reeks in vergelijking met de vorige. Bij de vorige modellen was een tweede deksel nodig voor koken onder druk, sudderen en stomen – allemaal bereidingen die tot condensatie konden leiden.
Het SmartLid deksel kan worden gebruikt voor alle soorten bereidingen, omdat het de nodige verwarmingselementen en ventilatoren bevat voor heteluchtkoken, en de pakking en het overdrukventiel voor koken onder druk. Ninja heeft zelfs van de gelegenheid gebruik gemaakt om een nieuwe categorie Combi-Steam programma’s aan te bieden.
Zoals de naam al zegt, combineren deze programma’s stoom en hete lucht. De OL750EU heeft vier programma’s: Bakken & Stomen en Oven & Stomen. De OL550EU verliest ook de verschillende decompressiemodi die beschikbaar zijn voor snelkoken, evenals het rijzingsprogramma voor zuurdesemdeeg, zoals brood. Er zijn ook Air Fry-, Grill-, Oven-, Dehydratie-, Bak-, Stoom-, Sudder- en Yoghurtprogramma’s, plus een warmhoudfunctie.
Nadat met de schuifknop en het duimwieltje een programma is gekozen, verschijnen de kookparameters op een segmentdisplay in het midden en kunnen ze worden aangepast met de pijltjes er omheen. De pijlen links regelen de temperatuur, die tot op 10°C nauwkeurig kan worden ingesteld, met de programma’s die gebruik maken van het bovenste verwarmingselement, terwijl de programma’s die gebruik maken van het onderste verwarmingselement een keuze van vermogensniveaus bieden. Met de pijlen aan de rechterkant kunt u de kooktijd instellen, met meer of minder uitgebreide bereiken afhankelijk van het programma: tussen 1 min en 60 min voor frituren, bijvoorbeeld, en tussen 4 u en 12 u voor sudderen.
Het geheel is vrij intuïtief, maar had intuïtiever kunnen zijn met een echt scherm. Hoewel het gesegmenteerde paneel enige informatie kan geven over de voortgang van programma’s en ondervonden problemen, kan het geen stapsgewijze recepten weergeven zoals die te vinden zijn op de Cookeo Touch Wi-Fi. Het scherm zou ook een meertalige interface, waaronder Frans, mogelijk hebben gemaakt. De commando’s zijn alleen in het Engels geschreven, dus u zult de gebruikershandleiding moeten raadplegen voor vertalingen, indien nodig.
Voor het koken beschikt de gebruiker over een tank van 6 l, maar niet meer dan 4,5 l, en zelfs 4 l voor koken onder druk. Deze grenzen staan direct op de kom, die is ingedeeld in liters en “cups” (voor Angelsaksische recepten). De inhoud is in ieder geval vrij royaal en met zijn grote diameter van 24 cm biedt deze schaal gemakkelijk plaats aan grote stukken vlees, zoals een gebraad of een hele kip. Omdat het een antiaanbaklaag heeft, wordt het gebruik van metalen keukengerei afgeraden en kan het moeilijk zijn het te verwijderen als het heet is, omdat er geen handvatten zijn.
Er zijn enkele accessoires bijgeleverd, te beginnen met een Crousti-mandje en de afneembare bodem om te bakken. Met een inhoud van 3,7 liter en in staat (volgens Ninja) om tot 1,1 kg frieten op te slaan, moet het een betere luchtcirculatie in de kuip mogelijk maken, wat het mengen van de bereidingen niet verhindert om een gelijkmatige garing te verkrijgen. Er zijn handvatten om het uit te nemen en te schudden tijdens het koken, maar het is moeilijk om het in de kom vast te houden. Het is ook noodzakelijk het boven de kuip te houden tijdens de bewerking, anders zal de overtollige olie op het werkoppervlak of, erger nog, op de vloer terechtkomen.
Naast de mand biedt Ninja een rooster waarmee u het voedsel hoger of lager kunt plaatsen, afhankelijk van de richting waarin het wordt geplaatst, en waarmee u op twee niveaus kunt koken. De OL750EU wordt geleverd met een extra rek voor drie kookniveaus, maar de kom is hoger (net als de OL650EU).
Wanneer de gebruiker het mandje of rekje niet gebruikt, kan hij het in de kom laten zitten, maar moet het elders worden opgeborgen. Het apparaat zelf heeft een handvat om het te verplaatsen, maar gezien de grote afmetingen is het het beste om voldoende ruimte op het werkblad te hebben om het daar te laten staan. De kleinste multicooker van Ninja is de Foodi MINI OP100EU.
Onderhoud
De buitenkant van de Foodi OL550EU SmartLid kan eenvoudig worden gereinigd met een vochtige doek en Ninja zegt dat de kom en de accessoires vaatwasmachinebestendig zijn, net als de siliconen afdichting op het deksel om geurtjes te voorkomen. Zo kunt u ook de toestand van de dichting in het oog houden, die bij het eerste teken van slijtage moet worden vervangen om de perfecte dichting te garanderen die nodig is om onder druk te koken (het kost ongeveer 10 euro per paar). Het is ook mogelijk al deze elementen met de hand te wassen met water en afwasmiddel. Als er echter hardnekkige aanslag is, kunt u beter geen schuursponsje gebruiken om de antiaanbaklaag van de kom en het Crousti-mandje te behouden. Ninja raadt weken aan om de afzettingen te helpen verwijderen.
Het deksel kan meer problemen veroorzaken. Het is niet verwijderbaar en de blazer maakt het moeilijk om op bepaalde plaatsen te komen. Het is helaas belangrijk om het schoon te maken. Als er bijvoorbeeld tijdens het bakken vet op wordt gespat, kan de aanslag bij het volgende gebruik door condensatie loskomen en in de bereiding vallen. De door Ninja aanbevolen reinigingsmethode is op dit principe gebaseerd, aangezien deze bestaat uit het uitvoeren van een stoomprogramma. We hadden echter liever gezien dat we het hele deksel met de hand hadden kunnen schoonmaken om er zeker van te zijn dat al het vuil verwijderd was. Wat condensvorming betreft, is het goed eraan te herinneren de kleine lekbak aan de achterzijde te legen.
Koken
Met twee verwarmingselementen en 11 kookprogramma’s is de Foodi OL550EU SmartLid een van de meest complete multicookers op de markt. Wij hebben besloten onze testprotocollen voor olievrije friteuses en multikookpannen te combineren om deze zo goed mogelijk te evalueren.
Allereerst biedt de OL550EU een sudderprogramma met twee vermogensstanden. De hogere vermogensstand is wat we traditioneel verwachten voor dit soort koken, aangezien het water dan ongeveer 92°C wordt. Zoals vaak het geval is bij de Ninja, zijn de sudderprogramma’s verdeeld in twee fasen, met een lagere temperatuur tijdens het eerste uur – ongeveer 75°C – wat het kookproces kan vertragen.
Hetzelfde geldt voor de lage vermogensstand. Ons water wordt eerst verwarmd tot ongeveer 55°C en vervolgens tot ongeveer 75°C. Dit is niet hoog genoeg om te sudderen, maar komt meer overeen met wat u zou verwachten van koken op lage temperatuur. De voedingsstoffen blijven beter bewaard, maar de kooktijd is langer.
Het bruiningsprogramma van de Foodi OL550EU biedt keuze uit vijf vermogensstanden. Met de hoogste vermogensstand kunt u in 5 minuten tot 240°C op de bodem van de pan bereiken. Dat is een beetje hoog. Wij verkiezen de middelste vermogensstand, die wij rond 155°C vonden. Met Power 1 kunt u opwarmen tot ongeveer 90°C. Wij zien hier het nut niet van in, maar de Ninja heeft de verdienste een groot temperatuurbereik te bieden.
Anderzijds is de verwarming op ons warmtebeeld niet homogeen, de temperatuur op de bodem van de tank kan enkele tientallen graden variëren. Als het altijd belangrijk is om te roeren tijdens het bruinen om te voorkomen dat het voedsel aanbrandt, is dat met de OL550EU nog belangrijker.
Ten slotte hebben we de tijd gemeten die de Ninja multicooker nodig had om druk op te bouwen met de minimaal aanbevolen hoeveelheid water, 250ml. Onze stopwatch gaf 6 minuten aan wanneer de pieptoon het einde van het voorverwarmen aangaf op de lage stand, en 6 minuten 38 seconden op de hoogste stand (er zijn er maar twee beschikbaar). In ieder geval gaat het vrij snel, veel sneller dan met Sage’s Fast Slow GO.
Aan de kant van de friteuse heeft de Foodi OL550EU SmartLid een van de breedste temperatuurbereiken, zodat u een temperatuur tussen 40°C en 240°C kunt kiezen. U moet echter overschakelen op het Dehydrate-programma voor de lagere temperatuur en op de Grill-modus voor de hogere. Wij vonden dat deze temperaturen niet precies werden gerespecteerd. Dit is nogal verrassend, aangezien de OL750EU zeer nauwkeurig was.
De 40°C wordt aan het begin van de cyclus licht overschreden. De 240°C werd nauwelijks bereikt bij de eerste verhitting, maar de temperatuur schommelde daarna tussen 210°C en 220°C. De temperatuurstijging is ook nogal traag, maar dit is een goede prestatie voor stabilisatie. Ook de homogeniteit is opmerkelijk.
Tijdens onze tests hebben we nooit grote temperatuurverschillen opgemerkt, noch grote verschillen in de tank. De Ninja multicooker maakt dit ook goed door de temperatuur te respecteren toen we hem vroegen om tot 200°C en 180°C te verwarmen. Als deze temperaturen bij de eerste verhitting worden overschreden, komen ze na enkele minuten weer terug als het deksel niet wordt geopend, en nog sneller als het deksel wel wordt geopend voor degenen die een voorverwarming doen, zoals Ninja aanraadt.
Het kan inderdaad de moeite waard zijn om voor te verwarmen, aangezien de opwarmtijd altijd vrij lang is, maar wij geven er de voorkeur aan om ter compensatie een paar minuten kooktijd toe te voegen en deze stap te vermijden – het is al nodig om te denken aan het mengen van de bereidingen tijdens het koken.
Dit is wat we deden met onze frietjes, die goed gaar en vrij gelijkmatig waren. We hebben de hoeveelheid echter redelijk gehouden omdat we de kooktabel in het receptenboekje hebben gevolgd zonder na te gaan of het echt mogelijk was 1,1 kg friet te koken. Onze testpartij bestond dus uit 500 g verse middelgrote frieten. Na 27 minuten op het Air Fry-programma op 200°C en vier mixen, waren ze allemaal gaar, goudbruin en zelfs een beetje krokant. Zoals altijd met olievrij frituren is het verre van de dikke, gelijkmatige korst die zich in een oliebad vormt, en het blijft nooit erg lang zitten na het koken.
Opgemerkt dient te worden dat het mogelijk is om Chips te bereiden met het Fry & Steam programma van de Foodi OL550EU SmartLid. Wij hebben het niet opnieuw met Chips getest, maar onze temperatuurmetingen vertoonden een soortgelijke curve als die welke met het grotere model werd verkregen. Het resultaat zou dus vergelijkbaar moeten zijn.
Geluid
De Ninja multicooker maakt bijna geen lawaai wanneer alleen het onderste verwarmingselement wordt gebruikt, zoals sudderen of bruinen, maar het is een ander verhaal wanneer hij wordt gebruikt als olievrije friteuse, met het bovenste verwarmingselement en vooral de bijbehorende blazer. Wanneer de blazer op volle snelheid draait – in de grill-, braad- of braad-stoomstand – stijgt het geluidsniveau tot 57 dB (A) op een afstand van ongeveer 1 m van het apparaat. Dit is minder dan de 62 dB (A) die we vonden in de Proscenic T21 friteuse, of zelfs de 59 dB (A) van de OL750EU, maar genoeg om de Foodi OL550EU bij de luidste friteuses te plaatsen. De meeste daarvan overschrijden 55 dB (A) niet, en de stilste zelfs 50 dB (A).
Wat kook je?
Met al zijn kookstanden en programma’s kan de Foodi Max OL550EU SmartLid bijna alle alledaagse kooktoestellen vervangen. Het is jammer dat Ninja niet meer receptideeën geeft in het begeleidende boekje – er worden er maar een stuk of 15 aangeboden. De rest zijn kookdiagrammen, die handig zijn om te weten hoe je een bepaald gerecht moet klaarmaken, maar niet erg inspirerend. Het is ook een veilige gok dat veel mensen niet weten hoe ze met dit type toestel moeten omgaan, dat nog steeds vrij ongewoon is in de keuken. Als aanvulling wordt een community site aangeboden, maar Cooking Circle (zoals het heet) heeft nog niet veel recepten voor de OL550EU opgenomen. Hopelijk worden er in de nabije toekomst nog meer toegevoegd, maar wij hadden liever een app gezien die regelmatig door Ninja werd verrijkt met recepten en tips voor gebruik.
Productspecificaties
- Afmetingen: 35 x 33 x 36 cm
- Inhoud kom: 6000 ml
- Min/max timer: 1/12 h
- Timer: Ja
- Voorgeprogrammeerde recepten: Nee
- LCD-scherm: Nee
Voordelen
- Hete lucht en koken onder druk in hetzelfde toestel.
- Je hoeft het deksel niet te vervangen.
- Grote capaciteit en een grill om op twee niveaus te koken.
- Stabiele en gelijkmatige verwarming.
Nadelen
- Friet minder snel en gemakkelijker dan met een friteuse.
- Het receptenboekje is nogal dun en er is nog geen app om meer recepten te vinden.
- Bedieningspaneel in het Engels.
- Luidruchtig in de modi Air Fry en Grill.
Conclusie
De Ninja Foodi OL550EU SmartLid is slechts iets minder compleet dan zijn grote broer, de OL750EU, maar hij beschikt over heel wat programma’s en is gemakkelijk tussen deze programma’s te schakelen. De Ninja Foodi OL550EU SmartLid is geschikt voor een breed scala aan programma’s en is eenvoudig van het ene naar het andere programma over te schakelen. Door het ontbreken van geïntegreerde recepten en een mobiele applicatie is het een multicooker voor avontuurlijke en geïnspireerde koks.
Inhoudsopgave