Bijna iedereen houdt ervan om de dag te beginnen met een kop sterke koffie. Er is onderzoek gedaan door ICO (The International Coffee Organisation). Hieruit is gebleken dat er in ons land gemiddeld 8,4 liter koffie per persoon per jaar gedronken wordt. Dit is goed genoeg om in de top-5 te komen van de grootste koffiedrinkers ter wereld.
Omdat er zoveel koffie wordt gedronken zijn er een groot aantal mensen die een percolator in huis hebben. Hiermee maak je zelf thuis de lekkerste koffie. Er zijn een groot aantal verschillende soorten percolators te koop. Deze bespreken we in dit artikel.
Ook vertellen we je wat de beste percolators zijn, hoe een percolator werkt, welke verschillende merken en percolators er zijn en ook bij welke winkels je moet zijn als je een percolator wilt kopen.
De 3 beste percolators
Als je nou echt een goede percolator wil hebben, welke kan je dan het beste kopen? Op dit moment zijn dit de 3 beste modellen die er te koop zijn:
Bialetti Venus
Dit is echt de nummer 1 onder de percolators. Met dit koffiezetapparaat van Bialetti maak je heel eenvoudig een heerlijk kopje espresso. Je hoeft alleen het waterreservoir met water te vullen en de gemalen koffie in het daarvoor bestemde bakje te doen.
Vervolgens zet je de percolator op de kookplaat. Het water zal snel omhoog gaan borrelen naar het koffiereservoir. Na een korte tijd kan je al genieten van een heerlijke kop espresso. Deze percolator kan je ook gebruiken op inductie. Hij is gemaakt van rvs en je kan er tot maximaal 6 koppen koffie per keer mee zetten.
- Type deksel: Scharnierdeksel
- Kleur: Zilver
- Materiaal: RVS
- Geschikt voor soort warmtebron: Elektrisch
- Vaatwasserbestendig: Ja
- Materiaal: RVS
- Lengte x Breedte: 13 x 10 cm
- Hoogte: 22 cm
- Lengte: 13 cm
- Diameter: 10 cm
- Gewicht: 0,8 kg
- Aantal kopjes per keer: 6
- Anti drup: Ja
- Breekbaar: Nee
- Inhoud: 270 ml
Bialetti Moka Expres
Het kan bijna niet anders of ook de tweede plaats in deze lijst is voor het bekende merk Bialetti. Dit is het meest bekende koffiezetapparaat ter wereld. Hij heeft een mooie 8-kantige aluminium pot. Je kan deze percolator heel eenvoudig gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is het onderste reservoir met water vullen.
Vervolgens doe je gemalen koffie in het filter en schroef je het geheel op elkaar. Plaats het nu op een warmtebron. Het water zal nu langzaam door de koffie heen omhoog borrelen en zet op deze manier binnen een paar minuten een heerlijke verse kop espresso. Deze percolator is heel makkelijk schoon te maken omdat je hem zo uit elkaar kan halen.
- Kleur: Zilver
- Antikalkfilter: Nee
- Antislipvoetjes: Nee
- Automatische afslag: Ja
- Automatische uitschakeling: Ja
- Afmetingen zonder verpakking (b x h x d): 21,6 x 24 x 17,8 cm
- Vermogen: 365 W
- Materiaal behuizing: Aluminium
- Snoerlengte: 1000
- Aantal kopjes per keer: 3
- Anti drup: Nee
- Cool touch handgreep: Ja
- Droogkoken veiligheid: Ja
- Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
- Inhoud: 180 ml
Bestron AES480
Binnen 3 minuten maakt deze percolator een heerlijke kop traditionele Italiaanse espresso klaar. Dit apparaat kan maximaal 6 kopjes in een keer maken. Hij werkt op elektrisch en heeft naast een goede prijs/kwaliteitverhouding ook nog eens 5 jaar lang garantie.
Dit model is gemaakt van aluminium. Het is voorzien van een uitneembare filter en heeft een geïntegreerd warmte-element. Ook is deze percolator voorzien van een handige snoerloze aansluiting die 360 graden draaibaar is.
- Kleur: Rood
- Antikalkfilter: Nee
- Antislipvoetjes: Ja
- Automatische afslag: Nee
- Automatische uitschakeling: Nee
- Afmetingen zonder verpakking (b x h x d): 18 x 25,5 x 17,5 cm
- Vermogen: 480 W
- Materiaal behuizing: Kunststof
- Snoerlengte: 650
- Vaatwasserbestendig: Nee
- Aantal kopjes per keer: 6
- Anti drup: Nee
- Cool touch handgreep: Nee
- Droogkoken veiligheid: Nee
- Gewicht: 1265 g
- Inhoud: 300 ml
De percolator of mokka pot
De allerbeste koffie is natuurlijk zelf gezette koffie. Dat is dan ook een van de redenen waarom een percolator tegenwoordig weer aan populariteit wint. Het wordt ook wel een mokka pot genoemd. De percolator die je het meest ziet is de Moka Expres. Deze werd in 1933 ontworpen door de Italiaan Alfonso Bialetti. Het percoleren zelf werd al veel eerder gedaan.
Percoleren is vocht wat door een poreuze substantie of een kleine opening sijpelt. Het wordt ook wel omschreven als vocht extraheren door middel van filtering. Het wordt al sinds ongeveer het jaar 1600 gedaan. Het is de oudste bekende manier van koffie zetten.
Hoe zet je koffie in een percolator?
Het onderste gedeelte van de percolator is het waterreservoir. Daarboven zit een filter wat door een rubberen ring op zijn plaats gehouden wordt. Hierin doe je de gemalen koffiebonen. Door hier kokend water doorheen te persen komt dit in de opvangbak terecht. Aan deze opvangbak zit een handvat en een tuit. Er zit ook een deksel op. Zodra het apparaat begint te pruttelen is het tijd om van een kop verse koffie te gaan genieten.
Het voordeel van een percolator is dat je zelf het hele proces van koffie maken in de hand hebt. Vanaf het malen van de bonen tot het inschenken van de verse koffie. Je kan hierdoor ook helemaal zelf de smaak bepalen. Vul je het waterreservoir met heet water dan zal je koffie minder bitter smaken. Dit komt omdat de koffie dan minder snel heet zal worden.
Nog een voordeel is dat je geen elektriciteit nodig hebt om toch te kunnen genieten van een kop verse koffie. Ook heeft een percolator geen last van storingen. Hij is ook nog eens heel makkelijk schoon te maken.
Accessoires
Om van een heerlijk kopje koffie te genieten is er niet veel nodig. Als je een percolator aan wilt schaffen is het wel handig om ook deze dingen te kopen. Ten eerste een koffiemolen, hierin kan je zelf je koffiemalen. Ook een speciaal espressokopje is handig. Hiermee kan je heel gemakkelijk precies de juiste hoeveelheid koffie serveren.
Met een thermoskan kan je de verse koffie overal mee naar toe nemen. Handig als je moet gaan werken of als je een dag de natuur intrekt. Ook een maatlepel heb je nodig. Hiermee kan je precies de juiste hoeveelheid koffie afmeten.
Onderdelen
Een percolator bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Ten eerste zit er een deksel op. Dit zorgt ervoor dat de koffie niet uit de percolator kan lopen. Je kan het deksel opendoen om te kijken of het water al naar boven is gestegen. Bovenop het deksel zit een dop. Hiermee kan je makkelijk de deksel optillen zonder bang te hoeven zijn om je handen te verbranden.
Het bovenste gedeelte van het apparaat is de uitschenkkan. Hiermee kan je de gezette koffie opvangen. Het handvat is gemaakt van warmte-isolerend materiaal. Hierdoor kan je het apparaat makkelijk oppakken zonder dat je je handen verbrandt.
Het filter wordt van de trechter gescheiden door een rubberen ring. Deze is gemaakt van siliconen of van rubber. Deze dient eens in de zoveel tijd vervangen te worden. In de trechter doe je de gemalen koffie. Het water stijgt vanaf de onderkant. Hier zit dus het waterreservoir. Hier doe je water in om je koffie te kunnen zetten.
In het waterreservoir zit een veiligheidsventiel. Dit is om de druk te laten ontsnappen. Als er te veel water in de percolator zit werkt deze niet goed. Tussen de uitschenkkan en de trechter zit een filter. Dit voorkomt dat er koffiedik bij de koffie kan komen.
Een elektrische percolator
Door het gebruik van een elektrische percolator kan je heel makkelijk zelf een heerlijke kop Italiaanse espresso zetten. Het gebruik van dit soort percolator is hetzelfde als bij een model op gas of inductie. Het grote voordeel van een elektrische percolator is dat de deze niet van de kookplaat af hoeft te halen zodra je de koffie hoort pruttelen.
Een elektrische percolator schakelt zichzelf nadat hij klaar is met opwarmen uit. De nieuwste modellen van tegenwoordig hebben zelfs een ingebouwde timer. Hiermee kan je dus ook zelf het tijdstip kiezen wanneer de percolator begint met koffie zetten.
Het grote voordeel van dit apparaat is dat er geen kookplaat nodig is om koffie te kunnen zetten. Wat ook een groot voordeel is, de koffie is na het zetten nog 30 minuten goed op temperatuur.
Tips om koffie te zetten met een elektrische percolator
- Kies de juiste koffiebonen en de juiste maalgraad. Hoe beter de kwaliteit van de koffiebonen is, hoe beter je koffie zal smaken. Het beste is om te kiezen voor een middelgrove maling. Zou je een te fijne maling gebruiken dan zouden er bonen in de koffie kunnen worden getrokken.
- Zorg ervoor dat de koffie en het water een juiste verhouding hebben. In de meeste gevallen is dat een kopje water op een lepel koffie.
- Het is belangrijk dat het water precies de juiste temperatuur heeft. Je krijgt het beste resultaat met water wat bijna het kookpunt bereikt heeft. Zou het water te heet worden dan word je koffie bitter of deze krijgt een verbrande smaak. Met een elektrische percolator komt dit zelden of nooit voor.
Een percolator die geschikt is voor inductie
Het verschil tussen dit type percolator en andere soorten zit al in de naam. Deze percolator kan op een inductiekookplaat gebruikt worden.
Een percolator van rvs
Percolators worden vaak van rvs of aluminium gemaakt. De voordelen van een percolator die is gemaakt van rvs zijn onder andere dat deze modellen erg duurzaam zijn en ook nog eens heel goed bestand tegen slijtage. Deze modellen zijn ook te gebruiken op een inductiekookplaat.
Verder is een percolator van rvs ook nog heel gemakkelijk schoon te maken. De koffievlekken veeg je heel makkelijk weg met een vochtige doek. De binnenkant maak je schoon met water en wat afwasmiddel. Spoel deze hierna wel goed uit. Zo weet je zeker dat er geen zeepresten achter blijven.
Het verschil tussen een percolator van rvs en een van aluminium
Een percolator die van rvs is gemaakt kan je gewoon schoonmaken in de vaatwasser. Dit geldt niet voor een model van aluminium. Zelfs als er door de fabrikant wordt aangegeven dat dit wel mogelijk is kan je er toch beter voor kiezen om de percolator met de hand af te wassen.
Percolators van rvs vind je in alle mogelijke soorten en maten. Er zijn er waar je 1 kop koffie in kan zetten maar ook modellen voor 2 kopjes, 4 kopjes, 6 kopjes, 10 kopjes en zelfs 12 kopjes. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat je minder koffie kan zetten in een percolator met een inhoud van 4 kopjes dan in een waar je er 12 mee kan maken.
Het formaat van de percolator heeft geen invloed op de smaak van de koffie. Kies je ervoor om een groter model aan te schaffen dan kan je die ook prima gebruiken als je bezoek hebt. Als je een percolator van rvs koopt is het slim om met deze dingen rekening te houden:
- Het aankoopbedrag. Reken eerst voor jezelf uit hoeveel geld je aan de percolator uit kan en wil geven. Als je het beste model aan wilt schaffen zal je daar echt wel wat geld voor over moeten hebben.
- De capaciteit. Hoeveel kopjes koffie denk je dat je met de percolator gaat zetten? Heb je een gezin of krijg je regelmatig bezoek dan kan je beter voor een wat groter model kiezen.
- De manier waarop de percolator werkt. Wil je er een op elektrisch of heb je liever een model wat je op je kookplaat kan gebruiken?
- De fabrikant. Over het algemeen geldt dat hoe beter de fabrikant bekend staat hoe beter de kwaliteit is van de producten. Zo weet je zeker dat je iets goeds koopt.
Topmerk
Als je graag een goede percolator aan wil schaffen die ook nog eens heel lang mee zal gaan is er eigenlijk maar een merk waar je voor kan kiezen. Het zal je niet ontgaan zijn na het lezen van de top 3 dat er maar een echt goed merk is met een superieure kwaliteit:
Bialetti
In 1933 kreeg de Italiaan Alfonso Bialetti het idee om heet water onder druk door gemalen koffie heen te persen. Hij kwam op dit idee omdat hij zag dat bij een wasmachine een soortgelijke techniek werd gebruikt. Hij deed dus hetzelfde maar dan met een aluminium pot waar je koffie mee kan zetten.
Officieel valt de koffie die je met dit apparaat zet niet onder espresso. Hiervoor is de druk te laag. Bij een echte espressomachine is deze een heel stuk hoger dan 1,5 bar. Dit is ook de reden waarom er geen crema laagje op de koffie zit. Toch wordt de koffie over het algemeen espresso genoemd.
Bij dit merk maken ze koffiepotten en espressokopjes. Deze zijn er in een groot aantal verschillende uitvoeringen en groottes. Bij dit merk vind je percolators in zowel aluminium als rvs. Bialetti maakt 9 soorten percolaters: Moka Expres, Venus. Kitty, Moca Induction, Musa, Class, Brikka, Muka Expes en New Dama.
Waar kan je terecht als je een percolator wilt kopen?
Voor de aankoop van een percolator kan je in een groot aantal winkels terecht. Niet alleen voor modellen van Bialetti maar ook van andere merken.
Blokker
Bij deze winkel kan je terecht voor een uitgebreid assortiment aan percolators. Je hebt er al een voor minder dan 20 euro. Je kan hier modellen vinden van onder andere Bialetti, Westmark en Kela. Ze zijn er in verschillende modellen en maten.
Hema
Hier kan je terecht voor slechts een soort percolator. Hij is gemaakt van aluminium en heeft een bodem van rvs. Deze percolator heeft een hoogte van 19 cm. Schoonmaken moet je met de hand doen, hij mag niet in de vaatwasser.
Inhoudsopgave