Pulled Pork – Recept voor mals varkensgebraad uit de oven

Pulled pork ligt momenteel letterlijk op ieders lippen en vooral grillers proberen het langzaam gegaarde varkensvlees. Als je zelf geen grill hebt, hoef je niet per se in de tube te kijken. Een pulled pork kan ook zonder problemen in de oven worden bereid.

Kortom, pulled pork is een groter stuk varkensvlees, meestal een varkensnek, dat langzaam wordt gekookt bij temperaturen van maximaal 120 graden. Hierdoor wordt het vlees mooi mals en smelt het vervolgens op de tong. Om ervoor te zorgen dat de pulled pork sappig en smakelijk blijft, zijn er een paar dingen om te overwegen.

Bereid en kruid het vlees

Een pulled pork wordt geassocieerd met wat werk, wat uiterlijk bij de eerste hap loont. Allereerst moet het vlees een dag voor het koken worden bereid. Eerst en vooral is kruiden. Over het algemeen zijn bijna alle klassieke barbecuekruidenmengsels geschikt, waarbij het voordelig is als ze suiker bevatten. Als je jezelf niet wilt mengen, kun je op zoek gaan naar een zogenaamd magisch stof, dat in zekere zin een allrounder is voor gegrild vlees en ook goed past bij pulled pork.

Het geheim van een goede pulled pork is de juiste marinade en geduld

Het geheim van een goede pulled pork is de juiste marinade en geduld

Als alternatief kunt u ook een handje helpen en uw favoriete mengsel samenstellen. Een mogelijkheid zijn bijvoorbeeld de volgende kruiden:

  • 8 eetlepels zoete paprik
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepels knoflook
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel zwarte peper

Als je zo dicht mogelijk bij de smaak van een pulled pork van de grill wilt komen, kun je ook gerookt paprikapoeder gebruiken. Dit kan de rooksmaak simuleren, omdat pulled porks ook op de grill worden gerookt.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Hondshaai in romige tomaat

Als het kruid door elkaar wordt gemengd, kan het al op het vlees worden aangebracht. In sommige recepten wordt de varkensnek eerst uitgebreid geborsteld met mosterd voordat het kruidenmengsel van alle kanten wordt ingewreven. Maar je kunt de mosterd ook weglaten, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Als je een vleesspuit hebt, kun je het vlees ook inenten met een mix van appelsap en wat Worcestersaus. Dit zorgt voor iets meer pit en ook de zuurgraad in het sap helpt bij het latere kookproces. Injecteer de vloeistof eenvoudig diep in het vlees op verschillende plaatsen.

Als het vlees gekruid is, wordt het stevig in vershoudfolie gewikkeld en minstens 24 uur in de koelkast bewaard. Dit geeft de kruiden de tijd om goed op te nemen. Op de dag van bereiding moet de varkensnek dan minstens een uur van tevoren uit de koelkast worden gehaald om op kamertemperatuur te komen.

Zet hem in de oven!

Goede dingen hebben tijd nodig: wanneer het varkensvlees gaar is, hoeft het alleen maar met vorken te worden geplukt

Goede dingen hebben tijd nodig: wanneer het varkensvlees gaar is, hoeft het alleen maar met vorken te worden geplukt

Voordat je kunt beginnen, verwarm je de oven voor op 120 graden. Je hebt ook een kom nodig die je onder het rooster plaatst waarop het vlees zich bevindt. In de kom doe je een mix van bouillon en appel- of ananassap. De vloeistof zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft.

Als de oven warm is, is het tijd om te koken. Pulled pork moet op een temperatuur van 90 tot 95 graden komen. Dit duurt nogal wat. Gemiddeld kun je 2,5 tot 3 uur per kilo vlees verwachten. Om de perfecte kooktijd niet te missen, wordt een vleesthermometer aanbevolen. Je moet niet in de war raken door de zogenaamde plateaufase. Dit gebeurt vaak bij ongeveer 70 graden. Daarna lijkt het alsof de temperatuur in het vlees niet meer zal stijgen. Blijf gewoon geduldig, op een gegeven moment gaat het door.

Lees ook:   5x hartige taart recepten - Foodies

Na het bereiken van de kerntemperatuur kan het vlees uit de oven worden gehaald. Laat het vervolgens ongeveer 45 minuten rusten, gewikkeld in aluminiumfolie. Dan hoeft het alleen maar met twee vorken uit elkaar geplukt te worden en kun je eten. Een goed serveeridee is pulled pork burgers met ui, augurken, kool en barbecuesaus.