Roborock S5 Max: vernieuwt zijn high-end robotstofzuiger


Roborock, het door Xiaomi opgerichte bedrijf dat gespecialiseerd is in robotstofzuigers, is niet langer in het nieuws. De Chinese fabrikant is terug met een nieuw high-end model, de S5 Max.

Roborock S5 Max

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Roborock S5 Max robotstofzuiger is momenteel het meest high-end model op de markt gebracht door Roborock. Hij wordt voor 600 € op de markt gebracht en is een verbeterde versie van de S50 die we eerder hebben getest.
Dit “Max”-model profiteert van subtiele verbeteringen, waaronder een waterreservoir dat in volume verdubbelt – aangezien deze hybride robotstofzuiger in staat is te dweilen. Volgens de fabrikant moet deze tank met grote capaciteit het mogelijk maken “een huis van 200 m² in één keer schoon te maken”. Dat is nogal een programma.

Naast de watertank zou deze nieuwe versie beter en sneller moeten reinigen dan zijn voorgangers, dankzij “een krachtige 32-bit quad-core processor die de S5 Max een geavanceerde mate van intelligentie geeft”. Verbeteringen die lonen? Dat is wat we zullen ontdekken in deze test…

Gebruikersvriendelijkheid

Esthetisch is het moeilijk om de S5 Max te onderscheiden van de S50: ronde vorm, off-white coating en een laserafstandsmeter die boven het toestel uittorent, het is er allemaal.

Hetzelfde geldt voor de ergonomie, met zeer weinig veranderingen. Deze versie heeft echter slechts twee fysieke knoppen op het deksel (in vergelijking met drie voor de S50): één om de robot terug te brengen naar zijn basis en de andere om hem aan te zetten of te pauzeren.

Een opmerkelijke verbetering is het feit dat het waterreservoir in volume is verdubbeld (280 ml) en dus een groter oppervlak kan reinigen. Opgelet, deze dweilstand is niet bedoeld om de vloer te wassen zoals de Amibot Swip AS70 robotwasmachine dat zou kunnen, maar gewoon om het meest hardnekkige stof te verwijderen.

De S5 Max wordt bediend met de speciale Xiaomi Mi Home app. Er zij op gewezen dat er geen afstandsbediening bij de stofzuiger wordt geleverd.

Connectiviteit en de toepassing

Na het downloaden van de Xiaomi Home-app en het verbinden van de stofzuiger met de smartphone via Wi-Fi, kunnen de functies van de S5 Max worden gebruikt.

De app is niet veranderd sinds de Roborock S4 test en biedt nog steeds dezelfde hoeveelheid functionaliteit. Het is uiteraard mogelijk een reinigingscyclus te starten, de stofzuiger te stoppen of terug te keren naar de basis. De interface toont een min of meer nauwkeurige plattegrond van de ruimte waarin de stofzuiger zich beweegt. Hoewel de kaarten van Neato lang niet zo nauwkeurig zijn, laat de cartografie van Roborock ons zonder al te veel moeite raden waar de stofzuiger zich bevindt en in welke kamer.

De app bevat ook de verschillende reinigingsstanden (zacht, stil, gebalanceerd, turbo en maximaal). Het is ook mogelijk om een van de dweilvermogens te kiezen (ééngangs, laag, middel, hoog). Afhankelijk van het gekozen niveau, spuit de S5 Max meer of minder water op de mop.

Er is ook een functie waarmee u virtuele barrières kunt maken, zodat de robot bepaalde gebieden niet kan betreden. Dit is vooral handig bij het plannen van een schoonmaakbeurt. In dit geval is het mogelijk de robot te vragen de hele flat schoon te maken zonder bijvoorbeeld de slaapkamer of de badkamer te hoeven doorzoeken.

De functie “Onderhoud”, die ons bijzonder bevalt, biedt de mogelijkheid om de toestand van de verschillende elementen van de stofzuiger te controleren (filter, borstel, sensoren, enz.).

Onderhoud

Het onderhoud is vrijwel gelijk aan dat van de S50. De opvangbak onder de motorkap is nog steeds beperkt tot 0,4 liter, wat betekent dat hij iets te vaak moet worden geleegd.

Het andere probleem met deze afvalbak is dat hij niet verzegeld is. Dit betekent dat afval de neiging heeft eruit te vallen wanneer het wordt gehanteerd. Het HEPA filter moet worden losgekoppeld om het te legen.

De watertank aan de achterkant van de robot heeft een vrij nauwe opening, waardoor hij moeilijk te vullen is.

De borstels omvatten de hoofdborstel van nylon en rubber haartjes en de kleine plastic zijborstel. Haren en draden van allerlei aard raken gemakkelijk verstrikt in deze borstels en u zult ze regelmatig moeten verwijderen en schoonmaken om te voorkomen dat de zuigprestaties eronder lijden. We hadden liever gezien dat de hoofdborstel over de hele breedte was geplaatst, zoals op de Neato Botvac D7 Connected, en dat deze volledig was bekleed met rubber, zoals op de eenvoudiger te onderhouden iRobot Roomba e5.

Navigatie systeem

Het navigatiesysteem van de S5 Max is zo goed als altijd. Uitgerust met een laserafstandsmeter en “13 verschillende sensoren” volgens de fabrikant, is deze robot dus in staat om zijn omgeving in kaart te brengen en tegelijkertijd methodisch te navigeren en goed met obstakels om te gaan.

En nogmaals, Roborock heeft zijn bekwaamheid op dit gebied bewezen. De S5 Max werkt snel en methodisch: hij maakt een kamer elke keer op bijna dezelfde manier schoon. Hij zuigt eerst de zijkanten van de kamer op en reinigt dan de binnenkant in een zigzagpatroon, zodat geen enkel gebied wordt overgeslagen. En als er een kabel of sok in de weg zit, weet de S5 Max deze zonder problemen te omzeilen. Evenzo kan hij gemakkelijk over tafelpoten, – zelfs iets te hoge – vensterbanken of dik tapijt klimmen.

Stofzuigen

Qua zuigkracht doet de S5 Max het iets beter dan zijn voorgangers, maar hij is vooral indrukwekkend op dik tapijt.

In tegenstelling tot de meeste andere robotstofzuigers die dieppolig tapijt mijden, had de S5 Max (bijna) geen moeite met dit testgebied en slaagde erin om meer dan 71% van het afval op te nemen in 9 min 14 sec in de Balance-modus. Verrassend genoeg gaat de S5 Max in de Turbo-modus iets te snel en vergeet hij een deel van het te stofzuigen gebied. Daardoor slaagt hij er slechts in 60% van het afval in 7 minuten op te nemen. Op hetzelfde oppervlak slaagde de S50 er niet in 32% van het afval te bereiken.

Op fijn tapijt zijn de zuigprestaties van Roborock zelf opnieuw duidelijk en slaagt de S5 Max erin om al het afval in iets meer dan 8 minuten op te zuigen.

Tot slot, op harde vloeren doet de S5 Max het erg goed, 96% van het afval wordt teruggewonnen in 6 min 20 sec, in de Balance of Turbo modus.

Geluid

Roborock is erg goed in het ontwerpen van stille robotstofzuigers. De Roborock S5 Max doet het goed met een geluidsniveau van 55 dB(A) in de normale modus en 58 dB(A) in de Turbo modus. Deze metingen zijn beter dan het gemiddelde van de robotstofzuigers in onze vergelijking. Er zij echter op gewezen dat deze cijfers weinig invloed hebben op het gebruik, aangezien de robotstofzuiger kan worden gebruikt wanneer er niemand thuis is.

Autonomie

Zoals we beschreven in een labrapport over zijn autonomie, doet de S5 Max het goed, en zelfs zeer goed. Hoewel hij niet de door de fabrikant beloofde drie uur meegaat, kan deze robot toch 2 uur en 30 minuten zonder onderbreking schoonmaken in de Balance-modus en 1 uur en 50 minuten in de Turbo-modus, wat betekent dat hij een groot gebied kan schoonmaken zonder dat de stofzuiger naar de basis moet terugkeren om op te laden.

Voordelen

 • Goede zuigprestaties, vooral op dikke tapijten.
 • Mop functie.
 • Goed navigatiesysteem.
 • Goede autonomie.
 • Stille stofzuiger.

Nadelen

 • Hoover een beetje te “hoog”.
 • Collector te klein.
 • Het onderhoud laat te wensen over.

De Roborock S5 Max zuigtest

Dit is niet echt een punt om te verwaarlozen bij stofzuigers: zuigkracht.

In dit hoofdstuk presenteren wij de reinigingsprestaties van de Roborock S5 Max.

Zuigtest op harde vloeren

De Roborock S5 Max presteert zeer goed in onze test op gladde vloeren zoals laminaat.

Resultaten voor zand (89%)

Zelfs dik zand was geen probleem voor de stofzuiger op een harde vloer.Slechts een paar vuildeeltjes bleven achter in het midden van de testruimte.

Bij de andere twee iets lichtere soorten vuil (havermout en linzen), bevestigde de Roborock S5 Max zijn geweldige zuigkracht.

Testresultaten voor havermout (98%)

Er is wat havermout te vinden in hoeken waar de robotstofzuiger niet bij kon vanwege zijn ronde vorm.

Afgezien van dat, het resultaat is perfect.

Resultaten voor linzen (98%)

Hetzelfde geldt voor linzen.

Ook hier rest niets anders dan te zeggen: petje af, geweldige prestatie!

Stofzuigtest op tapijt

Uit ervaring weten wij dat het reinigen van tapijten een van de moeilijkste taken is voor een robotstofzuiger.

Met name fijn, zwaar vuil (b.v. zand) zet zich snel vast in het tapijt en is voor de robotstofzuiger moeilijk te verwijderen.

De Roborock S5 Max robotstofzuiger maakt indruk als het gaat om het reinigen van tapijten. Doorslaggevend is hier de betrouwbaarheid van de tapijtdetectiefunctie. Deze functie zorgt ervoor dat de robotstofzuiger onmiddellijk de zuigkracht op het “MAX”-niveau zet wanneer hij over een tapijt rijdt.

De maximale druk van 2000 Pa is ook absoluut noodzakelijk om goede reinigingsresultaten te bereiken op dit moeilijke oppervlak.

Stofzuigresultaten op een kortpolig tapijt

De Roborock S5 Max werkt ook zeer goed op kortpolig tapijt.

Of het nu zand, havermout of linzen zijn, de Roborock S5 Max laat zich niet imponeren en doet de klus betrouwbaar.

Dus als u kortpolige tapijten in uw flat hebt, zult u zeer tevreden zijn met de prestaties van uw nieuwe stofzuiger.

Stofzuigresultaten op langpolige tapijten

De Roborock S5 Max verraste ons op een goede manier op langpolige tapijten.

We hadden met name niet verwacht dat deze kleine, veelzijdige machine zo goed zou presteren op zand.

Zand zet zich namelijk snel vast in de vezels van het tapijt en het is voor de stofzuiger zeer moeilijk om het te verwijderen.

Met dit resultaat behoort de Roborock S5 Max tot de beste robotstofzuigers in zijn klasse.

Maar zelfs met lichter vuil, zoals linzen (98%) of havermout (98%), laat de Roborock S5 Max robotstofzuiger ongelooflijke prestaties zien. Met dit resultaat is de stofzuiger een van de beste in zijn klasse.

Zuigresultaten tegen klachten en in hoeken

Dankzij zijn precieze navigatie, beweegt de Roborock S5 Max zeer dicht bij de vlakte. De borstel aan de zijkant neemt het vuil op en transporteert het naar de zuigopening.

Maar wat is het resultaat in de hoeken?

Zoals alle Roborock modellen, heeft de Roborock S5 Max een ronde vorm.

Dit betekent dat de stofzuiger niet 100% van het vuil in de hoeken kan krijgen. Een perfect resultaat kan dus niet worden bereikt.

Maar omdat deze kleine huishoudster uw flat veel vaker stofzuigt, is er veel minder vuil in de hoeken.

Dus dit is een probleem dat zichzelf oplost.

Voor haar (huisdierenhaar/haar)

Aangezien de zuigkracht zeer goed is, vormen lichte haren als vuil geen groot probleem voor de kleine robotstofzuiger.

Zowel dierlijk haar (hondenhaar, kattenhaar, enz.) als lang haar worden door de robotstofzuiger snel en betrouwbaar gedetecteerd.

Zoals u kunt zien, wikkelt een deel van het haar zich rond de zijborstel en de hoofdborstel.

Praktische tip: onder de motorkap van de Roborock S5 Max bevindt zich een reinigingsgereedschap.

Dit maakt het gemakkelijk om haar te verwijderen.

Bovendien kan de hoofdborstel gemakkelijk worden verwijderd.

In dit geval kunnen de resterende haren zonder moeite uit de borstel worden verwijderd.

De batterij: werkings- en oplaadtijden

De Roborock S5 Max is uitgerust met een krachtige 5200mAh batterij. Volgens de informatie van de fabrikant zou dit een bedrijfstijd van 2 uur (of de reiniging van 200m²) in één keer mogelijk maken.

Onze ervaring is dat dit een zeer goed resultaat is en voor de meeste flats meer dan voldoende zou moeten zijn.

De Roborock S5 Max had ongeveer 38 minuten nodig om onze flat van 80m² schoon te maken en had daarna nog 68% batterijvermogen.

Zodra de capaciteit bijna op is (ongeveer 20%), gaat de Roborock S5 Max direct naar zijn laadstation. Het duurt ongeveer 5 uur om de batterij volledig op te laden.

Wanneer de batterij van de kleine huishoudster ongeveer 90% heeft bereikt, start de stofzuiger opnieuw om het schoonmaakproces voort te zetten waar hij was gebleven (oplaad- en hervattingsfunctie).

Accessoires en onderdelen

Over het geheel genomen, komt de Roborock S5 Max in een goed doordacht pakket. De volgende accessoires en onderdelen worden meegeleverd:

 • de stofzuiger zelf
 • De zijborstel
 • Hoofdborstel
 • Laadstation
 • Europese laadkabel
 • Doorzichtige plastic basis voor het laadstation
 • Waterreservoir (290mL)
 • Een basis om aan de watertank te bevestigen
 • Wasbare mop
 • HEPA filter
 • Uitgebreide handleiding
 • Snelstartgids voor het instellen van de toepassing

Ga niet op zoek naar reserveonderdelen voor de Roborock S5 Max zoals extra zijborstels of een ander HEPA filter. Andere fabrikanten hebben meer te bieden.

Het is duidelijk dat Roborock hier geld wilde besparen. Maar als we perfecte service krijgen tegen een goede prijs, willen we niet klagen, want reserveonderdelen en accessoires voor de Roborock S5 Max kunnen gemakkelijk online worden gekocht.

Het is ook de moeite waard om hier te vermelden dat het filter, de hoofdborstel en de zijborstel van de Roborock S50 en S6 ook gebruikt kunnen worden als reserve onderdelen voor de Roborock S5 Max.

Lees meer over de Roborock S5 Max robotstofzuiger

Zit er een schokdemper in de lasertoren?

Let op: oudere 2019 Roboock S 5 Max modellen hebben geen demper in de lasertoren.
Dit kan een probleem zijn, afhankelijk van de staat van uw flat.
Gelukkig besefte Roborock ook vrij snel dat het spaargeld op de verkeerde plaats stond. De nieuwe Roborock S5 Max-modellen vanaf 2020 hebben weer dempers in de lasertoren.

Dus zorg ervoor dat uw model een 2020 Roborock S5 Max is. Op die manier ben je veilig.

Als u een gebruikte Roborock S5 Max moet kopen of als u niet zeker weet of de schokdemper in de lasertoren is geïnstalleerd, kunt u deze testen. Als de lasertoren gemakkelijk naar binnen kan worden geschoven, dan is de demper zeker geïnstalleerd.

Hoe werkt de hoofdborstel?

De hoofdborstel heeft de gebruikelijke gebogen vorm. Dit vermindert het lawaai dat hij kan maken wanneer hij in contact komt met de grond.

Vermeldenswaard is ook dat de hoofdborstel gemakkelijk kan worden verwijderd en gedemonteerd. Zo kunt u vastzittend vuil (zoals mensen- en dierenharen) veel gemakkelijker verwijderen.

Dit is een zeer nuttige en interessante functie, vooral voor eigenaars van huisdieren!

Is de zijborstel effectief?

De 5-armige zijborstel is aan de rechter voorkant gemonteerd en is van kunststof. Het verwijdert op betrouwbare wijze vuil (zelfs in hoeken).

In onze tests vonden we kleine nadelen aan de borstel aan de zijkant (die wordt gebruikt op de S50 / 55 modellen). De zijborstel stopt inderdaad zelden voor korte tijd op de tapijten.

Maar in werkelijkheid zijn de verschillen zo klein dat het niet eens de moeite van het vermelden waard is. Maar dit kleine nadeel wordt gecompenseerd door voordelen zoals de grotere duurzaamheid van de plastic borstel.

Als u hier toch last van heeft, kunt u de zijborstel van het Roborock S50 model gebruiken, omdat de borstels uitwisselbaar zijn tussen de S5 Max, S6, S50 / 55 en S4 modellen.

Neemt het oplaadstation veel plaats in?

Het laadstation blijkt vrij klein te zijn met afmetingen van 150 x 127 x 98 mm. Aangezien het op zich niet echt spectaculair is, kunnen we tevreden zijn met het feit dat het niet te veel plaats inneemt.

Maar wat ons niet beviel waren de volgende punten.

Ten eerste kan de vrij korte voedingskabel slechts aan één kant (rechts) worden uitgetrokken. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit zeer ongelegen komen. Bovendien ontbreekt een kabelbeheersysteem aan de achterkant van het laadstation. In plaats daarvan wordt een klittenbandsluiting meegeleverd.

Bovendien maakt de transparante mat, die bekend is van de voorganger, opnieuw deel uit van de kit. Het beschermt uw vloer tegen het natte doekje.

De kwaliteit van de mat is echter aanzienlijk verslechterd. De achtbaan ziet er zompig en slecht gemaakt uit. Je kunt hem niet meer met een klik op het laadstation aansluiten. De onderzetter moet nu op de vloer worden gelijmd.

Hier doet de stofzuiger een stapje terug. Dit is zeker te wijten aan de kostenfactor om een lage prijs te garanderen.

Productspecificaties

 • Model: S5 max, Zwart
 • Kleur: zwart
 • Geluidsniveau: 68 dB
 • Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter
 • Hepa luchtfilter: Clean stream
 • Bedrijfstijd: Maximaal 60 minuten
 • Oplaadtijd: 360 minuten
 • Voedingstype: Oplaadbare ingebouwde batterij
 • Accu/batterij technologie: Li-Ion
 • Voltage: 14 V
 • Vermogen: 58 Watt
 • Vorm: Rond
 • Gewicht: 6,2 kg
 • Afstandsbediening: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Dweilfunctie: Stofzuiger met dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Willekeurig
 • Automatisch hervatten: Y
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: Geen platform
 • Automatisch opladen: Ja
 • Inclusief stootrand: Nee
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Ja
 • Ronddraaiende middenborstels: Nee
 • Zijborstel: Ja
 • Verpakkingsinhoud: 1 x Mi robot cleaner 2, 1 x Charging Dock, 1 x Power Cable, 1 x Water Tank , 1 x Mop
 • EAN: 6970995781939
 • Artikelnummer: s5 max
 • Product gewicht: 4500 gram
 • Gewicht verpakking: 6158 gram
 • Afmetingen verpakking: 49,6 x 43 x 15,8 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 15,2 x 40,3 x 48,9 cm
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Producttaal: Engels | Duits | Frans | Nederlands
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal garantiebewijs: Nederlands
 • Taal handleiding: Universeel
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: GEEN
 • Verpakkingstaal: Universeel
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • App werkt op besturingssysteem: Anders, zie productinformatie
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Niet van toepassing
 • Wifi vereist: Niet van toepassing
 • Bluetooth vereist: Ja
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Informatie niet beschikbaar
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Introductiejaar: 2019
 • Introductiemaand: April
 • Ondersteuning met updates: Informatie niet beschikbaar
 • Aanbevolen voor type vloer: Hoogpolig tapijt
 • Airwatts: 2000
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Nee
 • Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Nee
 • Maximale drempelhoogte: 2 cm
 • Type gebiedsafbakening: Virtuele muur
 • Categorieën: Stofzuigers – Robotstofzuigers – Stofzuigen
 • Serie: Xiaomi Mi
 • Wat vind je belangrijk?: Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Bediening via app
 • Merk: Xiaomi
 • Dweilfunctie: Stofzuiger met dweilfunctie
 • Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

Xiaomi Roborock S5 Max - Robotstofzuiger met dweilfunctie- Zwart

Conclussie

Er bestaat geen twijfel over, de Roborock S5 Max is een goed toestel dat het assortiment robotstofzuigers van de fabrikant oordeelkundig aanvult. Hoewel er verbeteringen zijn ten opzichte van de vorige modellen, waaronder zijn stofzuigprestaties op dik tapijt, is het duidelijk dat ze nog te subtiel zijn om de S5 Max te laten overtuigen van de S50, die bijna even efficiënt is en voor € 100 minder wordt verkocht, en zelfs nog meer ten opzichte van de Neato Botvac D4 Connected, die voor dezelfde prijs wordt aangeboden en aan niets ontbreekt.

Recent Posts