Xiaomi Roborock S6 review en test


Roborock (een bedrijf dat is opgericht door Xiaomi) brengt een nieuwe robotstofzuiger op de markt. De opvolger van de Roborock S50, het nieuwe model van de Chinese fabrikant heet logischerwijs Roborock S6. Deze versie brengt enkele subtiele maar belangrijke verbeteringen

Roborock S6

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Na het uitbrengen van de Roborock S50 in 2018, die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bood, lanceert de fabrikant een nieuwe versie van zijn sterrobotstofzuiger, de Roborock S6. Deze versie, gelanceerd voor 549 euro, betekent geen fundamentele breuk met de vorige generaties van het toestel, maar corrigeert eerder de paar kleine gebreken van zijn voorgangers, terwijl het aantal functies van de Mi Home-applicatie toeneemt. Roborock is een onafhankelijk bedrijf dat is opgericht door Xiaomi.

Gebruiksgemak

De Roborock S6 heeft de ronde vorm die alle iRobot-stofzuigers hebben en is voorzien van een laserafstandsmeter op de motorkap, in Neato-stijl. Helaas is dit model even lang als zijn voorganger. En door de hoogte van 9,65 cm is het wellicht niet mogelijk om onder sommige lage meubels schoon te maken.

De Roborock S6 is volledig bedekt met glanzend plastic en heeft nog steeds de drie beroemde knoppen op zijn motorkap – die een kleine facelift hebben gekregen. De linkerknop start nog steeds de “Spot”-modus (gerichte reiniging), de middelste knop start of onderbreekt het stofzuigen en de rechterknop geeft de robot opdracht terug te keren naar zijn basis.

En, tussen haakjes, deze nieuwe versie heeft nog steeds een “mop” functie. Door een mini dweil te installeren (twee worden met de robot meegeleverd) en de kleine watertank te vullen, kan de Roborock S6 de vloer bevochtigen. Start gewoon een reinigingscyclus zoals u een stofzuigcyclus zou starten. Het water wordt door capillaire werking op de mop gesproeid. Op die manier worden de vloeren niet overspoeld met water, maar alleen bevochtigd om het hardnekkigste stof los te maken. Dit vervangt echter niet de wekelijkse dweilbeurt, maar verwijdert kleine, hardnekkige stofdeeltjes die in de vloer vastzitten. Deze “bonus”-functie is vrij goed doordacht en doeltreffend.

In tegenstelling tot de iLife V8 wordt deze robotstofzuiger niet geleverd met een afstandsbediening. U moet hem aansluiten op het Wi-Fi-netwerk in uw huis en de app gebruiken om toegang te krijgen tot alle opties.

Connectiviteit en de app

De configuratie van het toestel gebeurt noodzakelijkerwijs via Xiaomi’s Mi Home applicatie (vertaald in het Frans). Nadat het apparaat is geselecteerd, leidt de toepassing de gebruiker stap voor stap door het configuratieproces.

De Mi Home applicatie is zeer rijk aan opties. Tot de meest voorkomende kenmerken behoren wekelijkse reinigingscycli, afstandsbediening, en gerichte of gebiedsgerichte reiniging. Na elke reinigingscyclus geeft de toepassing een vrij nauwkeurige kaart van de omgeving waarin de robot heeft gewerkt. De virtuele mapping gebeurt in real time, terwijl de reinigingscyclus vordert. Aan het einde van elke reinigingscyclus heeft de gebruiker toegang tot het reinigingsoverzicht, waarin de duur van de cyclus, de gereinigde oppervlakte en de resterende autonomie worden vermeld. Aan de hand van de geschiedenis kan de gebruiker zien welke zones de robot heeft gereinigd en welke niet.

Het is ook mogelijk om reinigingszones te creëren. Om dit te doen, tekent u gewoon rechthoeken op een kaart en de robot gaat direct naar het beoogde gebied om te stofzuigen. In de praktijk is gebleken dat deze functie uiterst doeltreffend en praktisch is. Het extraatje dat niets bederft: u kunt de te reinigen zones vermenigvuldigen tijdens dezelfde reinigingscyclus. De robot kan de slaapkamervloer en de keukenvloer stofzuigen alvorens terug te keren naar zijn basis.

De instelling van zones dient ook om de interventie tot bepaalde ruimten te beperken. De Roborock S6 is dus in staat om virtuele bakens te maken vanuit de applicatie. Op een kaart kunnen maximaal 10 interventiezones worden afgebakend door rechthoeken te tekenen waarvan de grootte en de oriëntatie kunnen worden bepaald. Er moet echter worden opgemerkt dat het aantal virtuele bakens dat in de Neato toepassing kan worden geïnstalleerd 30 is.

In de instellingen van de robot zijn er 4 reinigingsvermogens: stil, gebalanceerd, turbo en max. Bij de vorige generatie van de Roborock hadden deze verschillende vermogensniveaus geen invloed op de zuigprestaties, alleen op het geluidsniveau. Dit is gecorrigeerd, zoals we later zullen zien. Anderzijds lijkt de “Tapijt”-modus – die verondersteld wordt de zuigkracht automatisch aan te passen wanneer de robot over een tapijt gaat – ons nog steeds niet erg doeltreffend.

Tot slot een van de laatste functies die bijzonder op prijs wordt gesteld (en die ook van iRobot is geleend): de functie die verslag uitbrengt over de toestand van de verschillende elementen van de robotstofzuiger. Via het tabblad “onderhoud” kan de gebruiker de slijtagegraad van het filter, de hoofdborstel en de zijborstels, maar ook de sensoren raadplegen.

Onderhoud

De stofafscheider is even klein als altijd (0,4 liter) en is toegankelijk door eenvoudig het deksel op te tillen. Het heeft de vorm van een kleine cassette en wordt afgesloten door een anti-allergeenfilter. Een klein nadeel – gedeeld door een groot aantal robotstofzuigers in onze vergelijking – is dat de opvangbak niet hermetisch is afgesloten en een opening heeft die bijzonder bevorderlijk is voor het op de vloer vallen van afval. Daarom moet men bijzonder voorzichtig zijn en niet morsen bij het hanteren ervan.

Deze stofzuiger heeft een enkele hoofdborstel met afwisselend borstelharen en rubberen bladen. Hij wordt ondersteund door een zijborstel om de hoeken schoon te maken. Hoewel de borstels gemakkelijk kunnen worden verwijderd voor reiniging, geven wij de voorkeur aan de grote rubberen rollen op de nieuwe Roomba van iRobot (Roomba e5 en Roomba i7+, bijvoorbeeld). Door de nylon borstels te vervangen door rubberen rollen, wordt de opeenhoping van haren in de borstels verminderd.

Navigatie systeem

Net als de Neato stofzuigers heeft de Roborock S6 een laserafstandsmeter waarmee hij zijn omgeving in kaart kan brengen en zijn weg kan vinden. In het donker of op donkere vloeren is de robot gemakkelijk te vinden en doet hij perfect zijn werk.

Net als zijn voorganger, navigeert de Roborock S6 in een systematisch zigzag patroon. Het begint met het verdelen van de kamer in zones, niet zonder eerst rond elke kamer te gaan. Deze methodische navigatie zorgt voor een perfecte vloerbedekking; geen gebied wordt gespaard. En het goede nieuws is dat de robot nooit terugkeert naar dezelfde plek.

Zoals vele modellen voor hem is hij iets minder comfortabel in de bochten, ook al doet de zijborstel zijn best. Gevangen tussen 16 stoelpoten, slaagt hij er altijd in zonder al te veel moeite weg te komen.

Bij het naderen van elektrische kabels, doet de Roborock S6 hetzelfde als zijn voorganger, hij vermijdt ze liever. Een iets verhoogde drempel is voor hem geen probleem, en hetzelfde geldt voor dikke tapijten. Terwijl hij graag tegen de poten van stoelen schuurt, voelt hij zich minder op zijn gemak bij meubilair dat even hoog is als de laserafstandsmeter. En het kan er soms onder vast komen te zitten.

Zuigen

Wij hebben onze zuigtests uitgevoerd op de niveaus “stil” en “max” om de prestaties van de robot op zijn minimum- en maximumvermogen te evalueren. Op harde vloeren zijn de prestaties in beide gevallen ideaal. De Roborock S6 had 5 min. 8 s nodig op “stil” en 5 min. 5 s op “max” om het oppervlak schoon te maken en al het afval te verwijderen.

Hetzelfde geldt voor fijne tapijten. Zowel bij de instelling “rustig” als “maximaal” was de robot in staat al het testmateriaal te verzamelen in 6 min. 10 s (rustig) en 5 min. 45 s (maximaal). Deze resultaten zijn dus onberispelijk.

Op dik, langpolig tapijt is het niet ideaal, maar het is veel beter dan de resultaten die met de Roborock S50 worden verkregen. De S6 haalde 66% in 7 min 35 sec, ingesteld op ‘stil’ en verrassend genoeg slechts 44% na 6 min 27 sec, waarna hij terugkeerde naar zijn basis en vond dat hij zijn reiniging had voltooid. Zoals altijd, vonden we de meeste rotzooi genesteld in het tapijt. Geen enkele andere robot heeft het ooit zo goed gedaan als de Vorwerk Kobold V300, die in staat was 94% van het materiaal op dit oppervlak terug te winnen (in 8 min 27 sec); nooit eerder vertoond!

De “Tapijt”-modus, die de zuigkracht van de robot moet moduleren wanneer deze over een tapijt rijdt, bleek vrij nutteloos, aangezien de zuigprestaties er in het geheel niet door werden verbeterd.

Geluid

De Roborock S6 belooft een laag geluidsniveau, en dat is ook zo. Op dit criterium doet hij het beter dan de Roborock 2e generatie (die een geluidsniveau haalde van 62 dB(A) in normale modus en 66 dB(A) in turbomodus, aangezien we 56 dB(A) vonden op “stil” en 59 dB(A) op “max”. Dit is niet ver verwijderd van het record van de Samsung Navibot Corner Clean, waarvan het geluidsniveau tussen 56 dB(A) en 58 dB(A) ligt.

Autonomie

De Roborock S6 is een prikbestendige robot, net als zijn voorganger. In de stand “stil” was de stoom op na 2 uur en 25 minuten stofzuigen en na 1 uur en 40 minuten reinigen op “max”. Als de batterij bijna leeg is, keert het apparaat automatisch terug naar de basis om op te laden, en gaat dan verder met schoonmaken totdat de batterij leeg is. In ieder geval kan de Roborock S6 met gemak de grootste oppervlakken stofzuigen zonder af en toe te moeten opladen. Een volledige lading duurt 2 uur en 15 minuten.

In de doos

De Roborock S6 wordt geleverd met zijn oplaadbasis en twee minimoppen om de vloer op verzoek te kunnen bevochtigen. Geen afstandsbediening hier, het is nutteloos omdat de gekoppelde smartphone fungeert als afstandsbediening. Ook geen fysiek baken, dat is niet nodig met de zone creatie functie in de applicatie. Een extra filter wordt met het toestel meegeleverd.

Wij stellen het op prijs dat het toestel een Li-ion batterij heeft, die duurzamer is dan een NiMH (nikkel-metaalhydride) batterij. De batterij is uitneembaar en kan indien nodig worden vervangen.

Voordelen

 • Gemakkelijk te gebruiken en op te zetten.
 • Interessante dweilfunctie.
 • Veel nuttige functies toegankelijk vanuit de applicatie.
 • Goede zuigprestaties.
 • Zeer goede oppervlaktedekking.
 • Goed beheer van obstakels in een huiselijke omgeving.
 • Autonomie.
 • Laag geluidsniveau.

Nadelen

 • Nutteloze “tapijt” modus.
 • Kleine collector die niet verzegeld is.
 • Dik tapijt is nog een beetje resistent.

Accessoires

Roborock S6 Verbruiksartikelen
Water- of stofreservoirs, zijborstels en moppen worden regelmatig vuil en moeten worden vervangen om uw robot efficiënt te laten werken. De speciale toepassing waarschuwt u voor de mate van slijtage, zodat u ze op het juiste moment kunt vervangen.

Roborock S6 onderdelen
De Xiaomi stofzuiger kan gemakkelijk worden gerepareerd of opgewaardeerd door defecte onderdelen te vervangen. Door de wielen, batterij, watertank en zelfs de motor en lasersensor te vervangen, kunt u de levensduur van uw S6 verlengen.

Anti-slijtage riem
Hij is gemaakt van siliconen of kunststof en glijdt om de gemotoriseerde schijf in plaats van om de vacuümband. Hoewel het geen essentieel accessoire is, kan het een ouder wordende robot beschermen tegen slijtage en hem zelfs een duwtje in de rug geven door de tractie van de motor te verbeteren.

Xiaomi Roborock S6 wasbare dweilen
Zij worden aan de onderzijde van de robot bevestigd, worden gebruikt voor één reinigingscyclus en kunnen vervolgens in één handeling worden verwijderd en in de wasmachine worden gedaan. Gemaakt van microvezel of katoen, zijn ze een milieuvriendelijke en snel kosteneffectieve optie. Sommige gebruikers met overgevoeligheden of allergieën stellen het ook op prijs dat ze de mop bij elk gebruik kunnen vervangen.

Productspecificaties

 • Merk: Xiaomi
 • Model: Mi Roborock S6 – Wit – 150min gebruikstijd
 • Kleur: Wit
 • Geluidsniveau: 50 dB
 • Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter
 • Hepa luchtfilter: Hepa
 • Bedrijfstijd: Maximaal 150 minuten
 • Oplaadtijd: 60 minuten
 • Voedingstype: Oplaadbare ingebouwde batterij
 • Accu/batterij technologie: Li-Ion
 • Voltage: 220 V
 • Vermogen: 58 Watt
 • Vorm: Rond
 • Gewicht: 5,8 kg
 • Afstandsbediening: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Dweilfunctie: Stofzuiger met dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Laser | Aan te sturen via app | Systematisch via software
 • Automatisch hervatten: Y
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: Google Assistant
 • Automatisch opladen: Ja
 • Inclusief stootrand: Ja
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Ja
 • Ronddraaiende middenborstels: Ja
 • Zijborstel: Ja
 • Verpakkingsinhoud: 1 x Xiaomi Roborock S6 Pure WIT 1 x vochtbestendige mat 1 x instelbare watertank 1 x dweil 1 x Laadstation 1 x producthandleiding 1 x netsnoer
 • EAN: 6970995780932
 • Artikelnummer: 6970995780932
 • Product gewicht: 3600 gram
 • Gewicht verpakking: 5800 gram
 • Afmetingen verpakking: 49,1 x 39,5 x 15,7 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 9,7 x 35,3 x 35 cm
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal handleiding: Universeel
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: NVT
 • Verpakkingstaal: Engels
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
 • Introductiejaar: 2020
 • Introductiemaand: Januari
 • Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen
 • Airwatts: 0
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Ja
 • Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Nee
 • Maximale drempelhoogte: 2 cm
 • Type gebiedsafbakening: Virtuele muur
 • Categorieën: Stofzuigers Robotstofzuigers – Stofzuigen
 • Serie: Xiaomi Roborock
 • Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Bediening via app
 • Merk: Xiaomi
 • Dweilfunctie: Stofzuiger met dweilfunctie
 • Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

De kenmerken

Bijvoorbeeld, hier zijn de criteria om op te letten als de Roborock S6 stofzuiger:

Een sober ontwerp
Verkrijgbaar in zwart of wit, de glanzende plastic cover is vrij elegant. Bovenop de robotstofzuiger bevinden zich drie knoppen: doelreiniging, start of stopt de zuigkracht en keert terug naar de basis.

Gemakkelijk te verplaatsen
De S6 vermijdt schokken dankzij zijn lasernavigatiesysteem. De S6 MaxV-versie is ook uitgerust met twee camera’s die voorwerpen die op de grond liggen en de weg versperren, kunnen fotograferen en identificeren. De S6 Pure beschikt over 13 soorten sensoren om alle obstakels te lokaliseren en te vermijden: kompas, infrarood, versnellingsdetectoren… Alles wat je nodig hebt om de leegte te vermijden en onzichtbare muren te creëren.

Geluidsniveau van de robotstofzuiger
Tijdens gebruik produceert deze Xiaomi robotstofzuiger tussen 56 en 59 decibel. Dit is een zeer redelijk geluidsniveau, dat zelfs in de buurt komt van de records van de beste toestellen op de markt. De S6 heeft ook een stille modus waarmee u het minimale geluidsniveau kunt bereiken zonder al te veel efficiëntie te verliezen.

Eén tot twee uur zelfstandigheid
Deze robot haalt het maximum uit zijn lithiumbatterij en kan tot 1 uur en 40 minuten schoonmaken op vol vermogen. Hij gaat zelfs tot 2 uur en 25 minuten mee in de stille modus. Als de S6 geen stroom meer heeft, keert hij terug naar de basis en laadt zich op voordat hij zijn reinigingsprogramma hervat. Een volledige lading duurt 2 uur en 15 minuten.

Bevochtigingsfuncties
De Xiaomi Roborock heeft vier dweilstanden dankzij een klein waterreservoir. Natuurlijk gaat er niets boven een goede dweil, maar deze functie kan voldoende zijn voor een snelle schoonmaakbeurt.

Mapping
De robotstofzuiger brengt uw huis in realtime in kaart, toegankelijk via de speciale toepassing. Het is aan u om de indeling te corrigeren, virtuele muren op te trekken om de toegang tot bepaalde ruimten te verbieden of specifieke zones af te bakenen die moeten worden schoongemaakt.

Hoe programmeert u uw nieuwe Roborock S6 robotstofzuiger

 1. Bevestig de waterdichte mat aan het oplaadstation en plaats het tegen een muur op een vlakke vloer en steek de stekker in het stopcontact.
 2. Berg alle kabels op in de kabelgoot en laat 50 cm ruimte aan elke kant van het station en 1,5 m aan de voorkant.
 3. Zet het toestel aan en plaats het op het dock om op te laden.
 4. Download de Xiaomi Home-app naar uw Android- of iOS-smartphone of -tablet.
 5. Open de app en tik op het “+” icoontje in de rechterbovenhoek en volg de stappen om je robot toe te voegen aan de app.
 6. Als het apparaat niet wordt gedetecteerd, reset het dan door op de knoppen Opnieuw laden en Opruimen te tikken totdat u de bevestiging “Reset WIFI” hoort.

Xiaomi Mi Roborock S6 White - Robotstofzuiger met dweilfunctie

iRobot Roomba 980 vs Roborock S6, S6 MaxV en S5 Max: de robotstofzuigerwedstrijd

De iRobot Roomba 980 is krachtig en overgeëquipeerd en domineert logischerwijs de vergelijking. Het Amerikaanse merk bewijst hiermee eens te meer zijn bijnaam “Rolls of the hoovers”. Maar zijn efficiëntie en innovatieve functies zullen zijn hoge prijs niet voor alle gebruikers rechtvaardigen. De Roborock S6 en zijn S6 MaxV versie zijn dan een betaalbare en meer dan bevredigende optie voor een derde generatie stofzuiger. Het kleine broertje Roborock S5 Max valt op door zijn uitstekende prijs/prestatieverhouding, en is vandaag gemakkelijk in de aanbieding te vinden.

Roborock S6 Roborock S6 MaxV Roborock S5 Max iRobot Roomba 980
Geadverteerde autonomie 150 minuten 180 minuten 140 minuten 180 minuten
Afmetingen 35,3 x 35 x 9,65 cm 35 x 35 x 9,6 cm 35,3 x 35 x 96,5 cm 35,3 x 35,3 x 9,2 cm
Gewicht 3,5 Kg 3,7 Kg 3,5 Kg 4 Kg
Geluid gemeten op 1 meter 64 dB 67 dB 68 dB
Max. bestreken oppervlakte (voor één reinigingscyclus) 250 m2 250 m2 120 m2 250 m2
Navigatie systeem Laser Dubbele camera vooraan Laser Lineaire technologie met cartografie en visuele lokalisatie
Tankinhoud 0,48 l 0.46 l 0.46 l 0,605 l
Kenmerken Vacuümdetectie, Stofdetectie, Programmeerbare bevochtiging Vacuümdetectie, Stofdetectie, Bevochtiging, Programmeerbaar, Kunstmatige intelligentie Bevochtigingsfunctie, programmeerbaar, vloertype detectie Vacuümdetectie, Stofdetectie, Speciaal dierenprogramma

Conclussie

Als er niet veel te klagen was over de Roborock S50, dan is er nog minder te klagen over de Roborock S6, die een aantal subtiele maar waardevolle verbeteringen brengt. De zuigprestaties zijn iets beter en het geluidsniveau van de robot is ook meer binnen de perken. Voor de rest behoudt Roborock alle ingrediënten die de robot tot een succes maakten: nauwkeurige cartografie, methodische navigatie, een toepassing vol opties en een zeer goed uithoudingsvermogen. De Roborock S6 biedt meer dan ooit waar voor zijn geld.

Antwoorden op uw vragen

Hoe kunt u de prestaties van uw Roborock S6 verbeteren?

Om het meeste uit de reinigingsmogelijkheden van uw Roborock S6 of een vorig model zoals de S5 Max te halen, moet u de tijd nemen om het stofreservoir te legen, de borstel schoon te maken en de mop te vervangen. Hierdoor kan de robot zo efficiënt mogelijk stof en vuil opzuigen. Neem ook de tijd om in de Xiaomi Home-app te duiken om beter te begrijpen hoe de robot uw huis schoonmaakt. Maak prioritaire schoonmaakzones, stel een wekelijkse cyclus in, zet zones uit die niet snel vuil worden en zones waar de S6 blijft steken… Dit vergt tijd in de eerste weken maar zal het schoonmaken op lange termijn veel bevredigender maken.

Kan de Xiaomi Roborock S6 de vloer wassen?

Ja. Hoewel het geen vervanging is voor dweilen, en hardnekkige vlekken niet gemakkelijk schoon krijgt, bespaart het wel tijd. De Roborock S6 heeft een waterreservoir en wasbare, verwisselbare moppen.

Hoe onderhoud ik de Roborock S6?
Als u de tijd neemt om uw robot te onderhouden, verlengt u de levensduur ervan. Maak de hoofdborstel elke week schoon. Om dit te doen, draait u het toestel om en verwijdert u de borstelafdekking. Verwijder de borstel en maak hem schoon met het bijgeleverde gereedschap (dat het afval verwijdert dat in de borstelharen verstrikt is geraakt). Leeg twee keer per week de stofzak en spoel de binnenkant uit met schoon water. Stof de aansluitingen van het laadstation elke maand af met een zachte, droge doek en verwijder de zijborstel voor reiniging. Maak ook het wieltje aan de onderkant van het toestel schoon en stof het volledig af met een zachte doek. Gebruik geen zeepwater of bijtende producten om de verschillende onderdelen te reinigen. Tot slot, zelfs als u uw robot gedurende lange tijd niet gebruikt, laad hem dan ten minste om de drie maanden op om de batterij te sparen.

Recent Posts