Air Force 360 steelstofzuiger: Rowenta probeert het uit


De Air Force 360-reeks omvat Rowenta’s eerste steelstofzuigers. De RH9089WO All Floors & Animal Care, gelanceerd voor €350, is de top van het gamma, met de meeste accessoires.
Rowenta Air Force 360

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De evolutie van steelstofzuigers is van dien aard dat de beoordeling van ons testprotocol steeds strenger is geworden. Als gevolg hiervan is de eindbeoordeling van de Rowenta Air Force 360 met één ster gedaald.

De rechtopstaande stofzuigers van het Air Force 360-gamma hebben dezelfde kenmerken; zij onderscheiden zich vooral door hun kleuren en accessoires. De RH9089WO All Floors & Animal Care is daarmee de meest complete, en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Rowenta niet gierig is geweest! Zoals de naam al doet vermoeden, is hij ontworpen om alle soorten vloeren en meubels te reinigen en dankzij de accessoires is hij geschikt voor woningen met huisdieren. De Air Force 360 (AF 360) heeft een 21,9V batterij, die tot 30 minuten autonomie belooft met de kleine accessoires en 20 minuten bij gebruik van de gemotoriseerde turboborstel. Het “stick”-formaat, dat voor het eerst door Rowenta werd toegepast, zorgt voor een aanzienlijke veelzijdigheid: de Air Force 360 kan vloeren reinigen, maar kan ook een stofzuiger worden om op halve hoogte te reinigen of kan worden omgekeerd om op hogere niveaus te zuigen. De eerste handreiking was veelbelovend, dus we stonden te popelen om deze test uit te voeren.

Gebruiksgemak

Qua uiterlijk en gebruik is het dag en nacht tussen Rowenta’s vorige steelstofzuigers en deze nieuwe AF 360. Wij houden van de stokmodellen omdat ze veel veelzijdiger zijn dan de vloerveegmachines. Wij vinden ze vooral mooi als ze niet te zwaar zijn en het gewicht goed verdeeld is; dat maakt lange schoonmaakbeurten mogelijk zonder gedoe. In dit geval heeft Rowenta al deze valkuilen vermeden en dit komt tot uiting in het gebruikscomfort.

Opgemerkt moet worden dat door zijn formaat, zoals alle andere “stick” borstels op de markt, de AF 360 niet op zichzelf staat. Hij wordt echter verkocht met een muurbeugel voor het opladen – indien gewenst kan de transformator ook rechtstreeks op de stofzuiger worden aangesloten. In deze laatste zijn ook twee van de accessoires ondergebracht: de bekledingsspleetzuigmond en de spleetzuigmond.

Een punt van ergonomie dat ons bijzonder beviel was het gebruik van de trekker. Wanneer u erop drukt, is de afzuiging continu; u hoeft er slechts een tweede keer op te drukken om de afzuiging te stoppen. Dit is heel slim en uiterst comfortabel. De trekker ingedrukt moeten houden tijdens een lange schoonmaaksessie kan vervelend zijn: Dyson’s modellen zijn erg comfortabel, maar we betreuren het dat de fabrikant geen systeem heeft om de trekker in de zuigstand te vergrendelen. Voorlopig heeft alleen Dirt Devil zijn Cavalier uitgerust met een systeem dat de trekker in de zuigstand vergrendelt. Die van Rowenta is eenvoudig, intuïtief en zeer comfortabel.

De AF 360 heeft een normale snelheid en een turbostand (“boost” genoemd) die wordt geactiveerd door een knop in te drukken die zich aan de achterkant bevindt, tegenover de gebruiker. Een blauwe diode geeft aan wanneer hij geactiveerd is.

Anderzijds betreuren we dat er bijna geen aanduiding van het laadniveau van de batterij op de behuizing van de stofzuiger te vinden is. De enige LED’s die deze indicatie geven, zijn aan de achterkant van de handgreep geplaatst, op een plaats die nauwelijks zichtbaar is voor de gebruiker. Het beste zou een stapsgewijze batterijniveau-indicator zijn geweest, zoals nu te vinden is op de nieuwe Dyson V8. Maar we hadden op zijn minst graag gezien dat Rowenta deze indicator op een iets beter zichtbare plaats had geplaatst.

Beter zichtbaar: de rij LED’s aan de voorzijde van de turboborstel voor het reinigen van vloeren. Dit is handig voor het schoonmaken in donkere hoeken of op donkere vloeren. Deze optie komt steeds meer voor op bezems uit het topgamma, en hoewel ze niet essentieel is, is ze toch vrij comfortabel.

Laten we tot slot de accessoires noemen, een punt waarop Rowenta niet gierig is met dit All Floors & Animal Care model. Hij wordt geleverd met een grote turboborstel, een kleine turboborstel (om met name haren van huisdieren van banken en kussens te verwijderen), een lange bekledingsmond en platte bekledingsmondstukken.

Het grote pluspunt dat deze AF 360 onderscheidt van de concurrentie zijn de extra kleine ronde borstels, die gemakkelijk op de stofzuiger of op het uiteinde van de telescopische buis kunnen worden geklikt. Er zijn 3 borstels: twee met zachte borstelharen en één met rubberen borstelharen. En om ze niet te verliezen, kunt u zelfs de telescopische buis en de grote turboborstel met elkaar verbinden zonder dat u ze hoeft te verwijderen. Het is slim en erg praktisch.

Rowenta levert ten slotte een vervangingsfilter.

Onderhoud

Het apparaat heeft een klep die direct boven de vuilnisbak kan worden geopend zonder dat u uw handen in het stof hoeft te steken. Deze wordt namelijk geopend door eenvoudigweg aan een kleine hendel aan de bovenkant van de collector te trekken. Dit systeem is vergelijkbaar met dat van de Dyson V8, behalve dat Rowenta niet heeft voorzien in een afdichting die over het filterblok schuift om het stof uit te werpen. Dit is echter nog steeds praktisch en hygiënisch.

Het wasbare schuimrubberfilter kan worden losgemaakt door iets meer aan het desbetreffende handvat te trekken. Het filter kan van het handvat worden losgemaakt door het eenvoudigweg te draaien. Rowenta raadt aan het filter één keer per maand onder stromend water schoon te maken en het één keer per jaar te vervangen (kost 10 euro). Een reservefilter wordt meegeleverd.

De AF 360 heeft geen multi-cyclonaal filtratiesysteem (zoals de Dyson modellen), maar een eenvoudig cyclonaal filterblok. Over het algemeen betekent dit een beetje meer onderhoud. De lucht/stof filtratie is relatief efficiënt, maar minder efficiënt dan bij multi-cyclonale filtratie. Dit werd bevestigd door onze zuigtest met cacao, waarbij de filter 2g aan gewicht won. De filters zullen iets vaker moeten worden gewassen dan bij andere modellen (Dyson, bijvoorbeeld).

Mensen met een allergie kunnen echter gerust zijn: het stof blijft in de opvangbak en het filter, omdat de cacao niet uit de stofzuiger wordt verwijderd, in tegenstelling tot wat we hebben waargenomen bij het testen van bijvoorbeeld de Philips PowerPro Uno.

De collector en het filterblok kunnen worden verwijderd en beide kunnen met water worden gewassen.

Ten slotte kunnen de twee turboborstels (voor de vloer en de bekleding) worden geopend om haren en haren van huisdieren te verwijderen die er altijd in verstrikt raken.

Stofzuigen

De AF 369 heeft een zeer goede zuigkracht. Op harde vloeren is de normale stand voldoende om het testoppervlak in 30 seconden brandschoon te maken. Het is een goede zaak dat de turboborstel de rijstkorrels helemaal niet naar voren duwt, in tegenstelling tot wat soms bij andere modellen gebeurt.

Op ons dunne tapijt heeft de AF 360 echter een zeer lichte neiging om dikker vuil naar voren te duwen, maar dit is nauwelijks merkbaar. In feite is dit geen enkele belemmering, want hij elimineert 99% van onze testrijst in 30 seconden, zowel in de normale als in de boost-modus.

Tenslotte wordt aanbevolen om op dik tapijt met lang haar over te schakelen op de “boost”-stand om bevredigende resultaten te verkrijgen zonder vele malen over dezelfde plek te hoeven gaan. In 30 seconden zuigt de AF 360 87% van onze testrijst op, dan 98% in 1 minuut en alles in 2 minuten. Het resultaat is onberispelijk, ook al moet er meer dan eens gestreken worden om dit oppervlak onberispelijk te maken.

Geluid

De AF 360 is niet het stille type. We hebben een geluidsniveau van 77 dB gemeten op een harde vloer in de normale stand. In de boost-modus stijgt het geluidsniveau tot 80 dB. Met zo’n geluidsniveau is de AF 360 luider dan de nieuwste Dyson (V8, 70 dB), ook al staan Dyson stofzuigers bekend als lawaaierig. Deze metingen zijn vergelijkbaar met die van de Dyson V6.

Stroomverbruik

Wanneer de batterij van de AF 360 opgeladen is, is het stroomverbruik nul. Dit is vooral een goede zaak omdat de stofzuiger meestal de hele tijd in het stopcontact zit, zodat hij altijd opgeladen is en klaar voor gebruik.

Tijdens het opladen van de lithium-ion batterij hebben wij een stroomverbruik van 21,3 W gemeten, wetende dat de oplaadtijd 3 uur bedraagt. Een volledige lading resulteert in een gecontroleerd verbruik (0,050 kWh).

Behandeling van

De AF 360 is licht (2,8 kg volledig uitgerust) en dat is een argument voor zijn gebruiksgemak. Of u hem nu gebruikt voor vloeronderhoud, voor schoonmaken op hoogte of in de zuigstand, hij blijft comfortabel. En zelfs tijdens lange schoonmaakbeurten weegt hij niet te zwaar op de arm. Hij kan dus worden gebruikt als de belangrijkste stofzuiger in het huishouden – vooral omdat het trekkersysteem betekent dat u uw vinger er niet eens op hoeft te houden tijdens het hele reinigingsproces.

Onze enige spijt is de grote turboborstel, die zo is ontworpen dat hij blokkeert wanneer hij op zijn kant wordt gedraaid. Hij kan volledig plat worden gelegd, bijvoorbeeld om onder meubels schoon te maken, maar we hadden het op prijs gesteld als hij iets meer naar de zijkanten gedraaid had kunnen worden. Ter vergelijking: de borstels van de Dyson modellen, die “kogelgewrichten” hebben, draaien in alle richtingen en bieden meer flexibiliteit.

Dit kleine minpuntje is geen probleem, maar het zou comfortabeler zijn als de borstel “beweeglijker” was.

Autonomie

Rowenta kondigt een autonomie aan van maximaal 30 minuten. In de gebruiksaanwijzing wordt aangegeven dat de autonomie 30 min is met de kleine accessoires in de normale modus, maar daalt met de gemotoriseerde borstels: 20 min in de normale modus en 12 min in de “boost” modus. Onze tests hebben deze tijden bevestigd, die hoger blijken te liggen: 26 min 44 s met de turboborstel in de normale modus en 12 min 20 s in de boost-modus (ook met de turboborstel).

Dit is zelfs voldoende tijd om de AF 360 als hoofdstofzuiger te gebruiken (vooral op harde vloeren). Het trekkersysteem dat u indrukt om de zuigkracht te stoppen, helpt ook om de batterij te sparen.

Productspecificaties

 • Model: Air Force 360 RH9057WO
 • Kleur: Wit
 • Geluidsniveau: 85 dB
 • Type stofopvang: Zakloos
 • Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter
 • Hepa luchtfilter: Hepa
 • Gebruikstijd laagste stand: 20
 • Gebruikstijd hoogste stand: 12
 • Airwatts: 43
 • Oplaadbaar: Ja
 • Oplaadtijd: 180 minuten
 • Voedingstype: Accu
 • Voltage: 21,9 V
 • Draadloos: Ja
 • Type zuigmond: Combizuigmond | Turbozuigmond
 • Gewicht: 4,9 kg
 • Aan/uit-schakelaar: Ja
 • Geschikt voor vloeistoffen: Nee
 • Indicatielampje: Nee
 • Muur montage: Ja
 • In hoogte verstelbaar: Nee
 • Parkeerstand: Ja
 • Oplaadbaar: Ja
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Led verlichting zuigmond: Ja
 • Plaatsing stofreservoir: Boven
 • Standen: Turbo | Middel | Laag
 • EAN: 3221614001109
 • Artikelnummer: RH9057
 • Gewicht verpakking: 4940 gram
 • Afmetingen verpakking: 74 x 34 x 15 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 114,5 x 26 x 25 cm
 • Verpakkingsinhoud: Rowenta Air Force 360 steelstofzuiger, gebruiksaanwijzing, diverse opzetstukken, oplader
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal garantiebewijs: Frans | Nederlands
 • Taal handleiding: Universeel
 • Aantal meegeleverde accu’s/batterijen: 1
 • Gewicht stofzuiger: 1.9 kg
 • Categorieën: Huishouden Stofzuigers Steelstofzuigers Stofzuigen
 • Serie: Rowenta Air Force 360
 • Merk: Rowenta
 • Wat vind je belangrijk?: Stofzuiger voor huisdierharen, Draadloze steelstofzuiger, Lichtgewicht stofzuiger, Met geïntegreerde kruimelzuiger
 • Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren, Laagpolig tapijt, Alle vloertypen, Hoogpolig tapijt
 • Handige opties: Met wandmontage, LED-verlichting in zuigmond, Kan rechtop staan

Voordelen

 • Gemakkelijk te hanteren en licht.
 • Zeer goed doordachte trekker (die de zuigkracht handhaaft zonder dat u hem hoeft in te drukken).
 • Laag stroomverbruik.
 • Compleet pakket met accessoires.
 • Zuigefficiëntie.

Nadelen

 • Indicator voor batterijniveau niet erg zichtbaar.
 • Turbo borstel mist flexibiliteit.
 • Luidruchtig.
 • Filter onderhoud nodig.

Air Force 360 steelstofzuiger

Conclusie

Rowenta heeft niet alleen een doorbraak gemaakt tussen haar oude generatie borstels en deze Air Force 360, maar een gigantische stap voorwaarts! Dankzij een zeer goed doordacht ontwerp, bijna zonder haperen, een zeer correcte zuigefficiëntie op alle oppervlakken en een gebruikscomfort in alle omstandigheden, doet de Air Force 360 het goed, ook al is hij een beetje lawaaierig. Met een dergelijk apparaat (vooral verkocht voor deze prijs) is Rowenta op het land van Dyson komen jagen; ook al blijven de modellen van Dyson superieur in hun vermogen om de lucht van stof te filteren, waardoor het onderhoud van de filters sterk wordt beperkt. Het filter van de Rowenta AF 360 zal iets vaker gewassen moeten worden. De Air Force 360 is echter nog steeds zeer aan te bevelen.

Recent Posts