Smeg SMF02: een elegante en efficiënte keukenmachine


De SMF02 is een retro keukenmachine, maar alleen qua uiterlijk. Zijn technische fiche plaatst hem in het topsegment van de markt, met name dankzij zijn motor met directe aandrijving die 800 W kan leveren.
Smeg SMF02

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Bij Smeg draait het niet alleen om design en de SMF02 gebakmixer bewijst dit perfect. Hij is uitgerust met een 800 W direct drive motor, een stevige basis en een motoruitgang vooraan. De SMF02 kost € 470 en wordt geleverd met een banketbakkit, bestaande uit een garde, een platte klopper en een haak. Met deze kenmerken zou het apparaat zich wel eens bij Kenwood en KitchenAid kunnen voegen op het podium van de beste keukenmachines.

Gebruiksgemak

Hoewel de Smeg catalogus de retro stijl niet volledig omarmt, zijn sommige collecties er wel trouw aan. De SMF02 keukenmachine is slechts één van de apparaten met de rondingen van de collectie uit de jaren 1950. Hij is verkrijgbaar in zes kleuren, waaronder drie pastelkleuren, en sluit voor 100% aan bij de huidige trends op het gebied van apparatuur.

Nu krijgen we de robot te pakken, letterlijk. En het is een aangename verrassing. De SMF02 weegt 7,8 kg en de voet heeft inkepingen zodat we onze handen eronder kunnen schuiven om hem beter te kunnen verplaatsen. De behuizing van de keukenmachine is gemaakt van gegoten aluminium en de basis van een zinklegering – de KitchenAid Artisan is volledig van zink gemaakt, wat het extra gewicht verklaart. En net als de Artisan, heeft de Smeg geen technologie aan boord. Het staat ver af van de geïntegreerde weegschaal, verwarmde kom en timer, die allemaal zijn overgenomen door de Kenwood Titanium Chef Pâtissier XL.

De eerste bediening bevindt zich aan de achterkant van de robot en stelt u in staat zijn hoofd op te tillen. We vinden het fijn dat het een eenvoudige knop is om in te drukken. Het is wel jammer dat we beide handen nodig hebben, in tegenstelling tot de Moulinex Masterchef Gourmet. De plaats van de bediening kan ook onhandig zijn, afhankelijk van de positie van de SMF02 op het werkblad. Als de gebruiker bijvoorbeeld aan een muur vastzit, kan het moeilijk zijn om de robotkop op en neer te bewegen. Anderzijds wordt bij activering van deze regeling de machine gepauzeerd, ook al draait zij op volle kracht. Een optie waar we op de Artisan graag gebruik van hadden gemaakt.

Zodra de robot op het elektriciteitsnet is aangesloten, gehoorzaamt hij aan een elektronische snelheidsregelaar van 1 tot 10. Dit is de tweede regeling van het toestel. We vonden het vooral leuk omdat je zelf de snelheid kunt kiezen die je wilt. Dankzij de zachte aanloop worden de ingrediënten ook niet uit de kom gegooid. Om dit te voorkomen wordt een anti-spatdeksel bij de machine geleverd.

Op vol vermogen kan de Smeg SMF02 800 W bereiken. Nogmaals, het vermogen hangt samen met het type motorisering. In dit geval heeft de Smeg een motor met directe aandrijving die minder vermogen vergt voor gelijkwaardige of zelfs betere resultaten dan motoren met riemaandrijving. De 800 W van de keukenmachine is niet te vergelijken met de 1500 W van de Kenwood Titanium Chef Pâtissier XL. Direct aangedreven motoren hebben echter een onmiskenbaar voordeel: zij bevinden zich in de kop van de robot, dicht bij de accessoires, waardoor minder krachtverlies optreedt dan bij snaarmotoren die zich in de basis van het toestel bevinden. Ten slotte wordt van de eerstgenoemden gezegd dat zij een langere levensduur hebben dan hun concurrenten, waarvan de levensduur afhankelijk is van de gezondheid van de riem.

Om goede resultaten te verkrijgen, is de SMF02 uitgerust met de planetaire beweging die nu in vele toestellen is geïntegreerd. Het keukengerei draait om zijn eigen as en in de tegenovergestelde richting van de rotatie van de keukenmachine. De hulpstukken moeten dus alle kanten van de kom afschrapen, zodat geen enkel gebied onaangeroerd blijft. De preparaten zijn beter gemengd en homogener.

De keukenmachine wordt natuurlijk niet alleen geleverd en wordt geleverd met een banketbakkerspakket bestaande uit een garde, een platte klopper en een haak. Smeg raadt aan de haak tot snelheid 3 te gebruiken, terwijl de andere twee gebruiksvoorwerpen op maximaal vermogen kunnen worden gebruikt. Om ze op het apparaat te bevestigen is het systeem identiek aan dat van de Artisan 5KSM175: het accessoire moet op de naaf worden geplaatst door het te duwen en te draaien. Een stalen kom van 4,8 liter met handvat is ook inbegrepen. Tot slot helpt een anti-morsdeksel met schenktuit om morsen tijdens de bereiding te beperken.

Prestaties

Tijdens onze tests werd geen vertraging waargenomen bij het opstarten van de keukenmachine. Daarom hebben wij de drie accessoires getest door enkele van de belangrijkste bereidingen in de banketbakkerij en de keuken te maken.

Witten

Om de robots te evalueren, doen we het equivalent van twee eiwitten in de kom, d.w.z. 70 g. De hoeveelheden zijn klein, maar dat is heel bewust. Op die manier kan worden nagegaan in hoeverre het product de bodem van de schaal bereikt en doeltreffend is, zelfs in kleine hoeveelheden.

De Smeg SMF02 doet het bijzonder goed in deze test. Het duurt maar een minuutje om het wit perfect te laten stollen. Na een kwartiertje pauzeren zinken de eiwitten helemaal niet meer, aangezien we op de bodem van de kom geen enkel spoor van vloeistof vinden.

Sponge cake

Nu is het tijd voor de biscuittest, die twee accessoires combineert: de draadgarde en de platte klopper. De hoogte van de biscuittaart voor en na het bakken is vergelijkbaar met die van de Moulinex Masterchef Gourmet (2,2 cm, daarna 2,8 cm). Maar in tegenstelling tot zijn concurrent, schuimden de eieren en de suiker niet zo goed. Het voordeel ligt meer in de prestaties van het blad, dat erin slaagde het meel perfect in de bereiding te integreren.

Het is het enige biscuitgebak dat na het bakken zo’n homogene en regelmatige textuur krijgt. Ter vergelijking, de Artisan 5KSM175 en de Titanium Chef Pâtissier XL waren erg goed met de garde, maar slaagden er niet in het meel zo goed te mengen.

Korstdeeg

Het korstdeeg was de moeilijkste test voor deze keukenmachine. Met snelheid 1 lukte het niet om binnen de gestelde tijd de juiste textuur te krijgen door de zachte boter, het meel en het zout te mengen. De Smeg voegt het water toe en mengt alles door elkaar, maar het kwaad is geschied: bij het doorsnijden van de deegbal komen grote stukken boter tevoorschijn en het resultaat is helaas vergelijkbaar met dat van de Proline RP11.

Aangezien snelheid 1 bijzonder traag is, hebben wij de test een tweede maal uitgevoerd, ditmaal op vermogen 2. Het resultaat was heel anders. De processor mengt alle ingrediënten perfect en het deeg is uiteindelijk perfect homogeen. De resultaten die bij de beoordeling in aanmerking zijn genomen, zijn uiteraard die welke zijn uitgevoerd bij een minimaal vermogen, om de procedure voor alle banketbakkers die ons laboratorium passeren gelijk te houden.

Er zij op gewezen dat een lage minimumsnelheid niet noodzakelijk een fout is. Hierdoor kunnen de ingrediënten voorzichtig worden gemengd, zonder ze op het werkvlak te verspreiden.

Brooddeeg

De laatste en meest gevreesde test is het brooddeeg. Dit is waar uithoudingsvermogen en stabiliteit op de proef worden gesteld. Net als de Artisan, beweegt de SMF02 kop op en neer, maar blijft perfect stabiel. De laatste 30 seconden zijn moeilijker voor de robot. We lanceren hem op maximaal vermogen om hem tot het uiterste te drijven. Hoewel de Smeg stabiel blijft, begint hij wel te schudden op het werkblad.

Uiteindelijk bereikte ons witbrood 7,2 cm na het bakken. Een behoorlijk resultaat, maar nog steeds een beetje ver verwijderd van de 8,6 cm van de Kenwood Titanium Chef Pâtissier XL.

Onderhoud

De lijnen van deze Italiaanse keukenmachine hebben weinig openingen waarin bereidingsresten zouden kunnen blijven steken. Schoonmaken gaat dus heel snel, vooral omdat alle accessoires (behalve de garde) vaatwasmachinebestendig zijn. Door het ondiepe bakoppervlak is hij ook gemakkelijk schoon te maken.

Geluid

We hebben drie keer het geluid van de keukenmachine gehoord. De Smeg SMF02 is momenteel de stilste van onze vergelijking. Alleen de Artisan 5KSM175 doet het beter bij het kneden op minimale snelheid, maar het verschil is erg klein. Hij straalt 59 dB (A) uit tegen 60,5 dB (A) voor de SMF02. Het is daarentegen het Smeg toestel dat aan het langste eind trekt wanneer het uitgerust is met de garde en op 70 W draait.

Optionele accessoires
De optionele accessoires die beschikbaar zijn op het moment van aankoop maken van de Smeg SMF02 een upgradebaar toestel, maar binnen de perken. Dankzij de motoruitgang vooraan kan de keukenmachine worden uitgerust met de klassieke hakmolen, rasp, snijmachine, enz. In plaats van de roestvrij stalen kom kan ook een kom worden geplaatst die dienst doet als ijsmaker. We zijn dus ver verwijderd van het aanbod van Kenwood, en nog verder van dat van KitchenAid. De 800 W van de Smeg stelt ons echter gerust en geeft ons hoop op goede prestaties zodra de accessoires zijn aangeschaft.

Productspecificaties

 • Aantal snelheden: 10
 • Type snelheid: Meerdere snelheden
 • Turbofunctie: Nee
 • Planetaire werking: Planetaire werking
 • Vermogen: 800 W.
 • Bodem met antislip: Bodem met antislip
 • Kleur: Rood | RVS
 • Materiaal behuizing: RVS
 • Materiaal hakoppervlak: Aluminium
 • Type bedieningsknoppen: Knoppen
 • Materiaal kom: RVS
 • Type keukenmachine: Keukenmixer
 • Inclusief mix accessoire: Kloppers/garde
 • Product hoogte: 37,8 cm
 • Product lengte: 22 cm
 • Product breedte: 40,2 cm
 • Product gewicht: 9,18 gram
 • Inhoud: 4,8 liter
 • Snoerlengte: 1 meter
 • Merk: Smeg
 • Model: SMF02RDEU
 • Artikelnummer: SMF02RDEU
 • Taal handleiding: Nederlands
 • EAN: 8017709269197
 • Bediening via mobiele app: Ja
 • Fabrieksgarantie termijn: 5 jaar
 • Gewicht: 11480 g
 • Inklapbaar: Nee
 • Timer: Nee
 • Verpakking breedte: 260 mm
 • Verpakking hoogte: 460 mm
 • Verpakking lengte: 420 mm
 • Volume in liters: 4.8 l

Voordelen

 • Goede stabiliteit.
 • Goede prestatie.
 • Rustig.
 • Krachtige motor.

Nadelen

 • Risico op slijtage van de gebaksuitrusting als gevolg van de coating.
 • Onmogelijk om de hoogte tussen het keukengerei en de bodem van de kom aan te passen.

Smeg Keukenmachine SMF02RDEU

Conclusie

De Smeg SMF02 is een leuke verrassing. Met een motor met directe aandrijving, een rendement van 800 W en 10 vermogensstanden is deze banketbakkersmixer bijzonder krachtig. Zonder er iets aan af te doen, de jaren 1950 esthetiek, de handtekening van de Italiaanse fabrikant, maakt het een echt object van decoratie. Hoewel hij geruisloos werkt, heeft de Smeg een paar extra seconden nodig om de gevraagde creaties te voltooien, vergeleken met andere modellen in onze vergelijking.

Recent Posts