Spaghetti is een van de meest populaire noedels in Duitsland. Geserveerd met tomatensaus Ala Napoli, Bolognese, Carbonara of zelfs met een kaassaus, wordt de populaire pasta vaak meerdere keren per week geserveerd in Duitse huishoudens. De bereiding van spaghetti is echter vaak niet eenvoudig. Vooral als de individuele noedels tijdens het koken aan elkaar plakken. Dit is eenvoudig te voorkomen.
Te weinig water kleeft aan de spaghetti
Spaghetti heeft een lengte van ongeveer 25 cm als het droog is. Het is daarom voordelig om een pot te gebruiken die minstens zo hoog is als de pasta lang is. Per 100 gram spaghetti verwacht je één liter water. Met een verpakking van 500 gram moet de pot dan ongeveer 5 liter water bevatten. Het water wordt licht gezouten en vervolgens aan de kook gebracht. De spaghetti wordt vervolgens onder voortdurend roeren gekookt in borrelend water. Het volgende geldt: hoe meer water, hoe beter. Als er te weinig water wordt gebruikt, plakken de noedels aan elkaar. Als er voldoende water in de pot zit, kunnen de noedels vrij zwemmen. Olie wordt meestal niet toegevoegd aan het pastawater. De olie kleeft tijdens het koken aan het oppervlak en voorkomt dat de saus aan de spaghetti blijft plakken. Zodra de pasta gaar is, wordt deze eenvoudig in een geschikte zeef gegoten.

Kook spaghetti altijd in veel water
De noedels worden niet geblust na het koken
Zodra de pasta in de zeef zit, kan er een theelepel olijfolie onder worden getild. De dampende spaghetti laat zich echter niet afschrikken. Eerst wordt de pasta afgekoeld en wordt het eiwit dat op de oppervlakken zit afgespoeld. Het is ook belangrijk dat de noedels direct na het koken worden geserveerd. Het eiwit op de oppervlakken, waardoor de saus eraan kan hechten, begint te plakken wanneer het wordt afgekoeld. Het is daarom het gemakkelijkst om de saus onder de gekookte noedels te tillen en direct op de borden te portioneren.

Kook spaghetti zonder te plakken
Hoe te voorkomen dat spaghetti blijft plakken
Het koken van de perfecte pasta is niet moeilijk. Als je je noedels voorkookt en niet wilt dat ze blijven plakken, hoef je maar op twee dingen te letten: Kook ze met voldoende water en blus ze vervolgens niet met koud water, maar voeg ze direct toe aan de saus. E basta!
Meer over dit onderwerp:
