Waarom smaakt vlees uit de magnetron slecht? – (Tips om de smaak te behouden!)

Waarom smaakt microgolfvlees slecht? Kun je vlees opnieuw opwarmen zonder dat het zijn smaak verliest?

Het gebruik van de magnetron is een snelle en gemakkelijke manier om restjes op te warmen.

Het opwarmen van voedsel in de magnetron kan echter resulteren in een gerecht dat flauw smaakt. Lees verder voor meer informatie over het opwarmen van vlees in de magnetron en het behoud van de smaak.

Waarom smaakt vlees in de magnetron slecht? Door voedsel in de magnetron te verhitten kan het watergehalte verminderen, de textuur veranderen en de smaak veranderen. Bovendien kan vlees anders smaken omdat je het een tijdje laat zitten voordat je het opnieuw opwarmt.

Waarom smaakt vlees uit de magnetron slecht?

Koken in de magnetron is handig, maar het kan de manier waarop vlees smaakt en aanvoelt veranderen.

Dit is wat je moet weten over hoe microgolven werken en hoe ze je eten kunnen veranderen.

Inzicht in koken met microgolven

koken met microgolven

Microgolven werken door een vorm van elektromagnetische straling uit te zenden. Deze golven vallen ergens tussen radiogolven en infraroodgolven in het stralingsspectrum.

Deze golven zijn volkomen veilig, en ze stellen je in staat je voedsel opnieuw te verwarmen omdat watermoleculen ze absorberen en omzetten in warmte.

Vet- en suikermoleculen kunnen deze golven ook absorberen en omzetten in energie die de cellen als warmte afgeven.

Als watermoleculen warmte afgeven, worden ze echter ook warm en kunnen ze in stoom veranderen. Dit proces vermindert het watergehalte van je voedsel en kan het droog doen aanvoelen.

Hoe langer je een stuk vlees in de magnetron zet, hoe droger en stinkender het zal worden.

Note: Lean meats like poultry and fish can get extremely dry in the microwave. If you want to reheat leftovers, make some beef, pork, or lamb instead.

Waarom is vocht belangrijk voor vlees?

vocht in vlees

Vlees bestaat uit spiervezels. Deze vezels houden vocht vast dat tijdens het kookproces verandert in sappen.

Het kookproces zorgt ervoor dat suikers, nucleotiden, aminozuren, peptiden en andere componenten worden afgebroken en nieuwe moleculen vormen.

De lipiden in vetweefsel worden ook… spelen een belangrijke rol bij het creëren van de rijke smaak van het vlees dat u bereidtDaarom is vetdooradering een kenmerk dat de smaak van sommige stukken vlees kan verbeteren.

Fats and moisture can also improve the texture of the meat you’re cooking. 

Deze moleculen helpen de spiervezels mals te maken, zodat je het vlees gemakkelijk kunt snijden en kauwen.

Het is gebruikelijk om een kleine hoeveelheid vet en vloeistoffen toe te voegen bij het koken van vlees om de smaak en textuur te verbeteren.bijvoorbeeld met bakolie, boter of sauzen.

Deze ingrediënten zullen vaak het vlees bedekken en een interessante smaak toevoegen, maar het spierweefsel zal ook een kleine hoeveelheid vet en vochtwaardoor ze malser worden.

Waarom smaakt eten uit de magnetron slechter?

Microwaving verwijdert een deel van dit vocht. Als watermoleculen in stoom veranderen, wordt het vlees droog.

Er zijn niet genoeg watermoleculen over om de chemische reacties te voeden die… de smaak en textuur verbeteren van vlees tijdens het kookproces.

Microwaving verandert ook de textuur van het vlees door het verwijderen van water en sommige vetmoleculen.

Als je vlees eet dat je net gekookt hebt, zullen de spiervezels mals aanvoelen.

Als je restjes in de magnetron doet, zullen de spiervezels meestal hard worden en draderig aanvoelen.

Tip: Set aside some of the cooking juices so you can add them later when you microwave the meat to improve the taste and texture.

Koken van binnenuit

vlees koken van binnenuit

Wanneer je vlees in een oven gaart, zal de buitenkant van het vlees de warmte absorberen en zal de binnenkant geleidelijk opwarmen door het contact met de buitenkant.

Dit proces kan tijd kosten, maar het behoudt de textuur van de spiervezels en droogt het vlees niet uit.

Met een magnetron komen de golven tot in de kern van het stuk vlees dat u opwarmt, en wordt het vlees van binnenuit gaar.

Dit proces zorgt ervoor dat het vocht de spiervezels verlaat en naar de oppervlakte van het vlees stijgt.

Dit kan ertoe leiden dat het oppervlak van het vlees zompig aanvoelt, waardoor gebakken voedsel zijn knapperige textuur verliest in de magnetron.

Note: Cutting the meat you’re microwaving to reheat smaller pieces can result in a more even texture.

Restjes vlees in de koelkast laten staan

Waarom smaakt vlees uit de magnetron slecht? Een mogelijke reden is dat je het vlees te lang in de koelkast hebt laten liggen.

Gekookt vlees blijft meestal drie tot vier dagen goed in de koelkast.

In sommige gevallen kan het laten zitten van het vlees de smaak ervan verbeteren. Dat is het geval voor stoofschotels en andere gerechten die rijk zijn aan collageen.

De smaakstoffen verplaatsen zich naar het eiwit en het zetmeel en worden met de tijd beter merkbaar.

Plus, het vlees zal een zachtere textuur ontwikkelen en de spiervezels blijven afbreken.

Als je echter een gerecht dat niet veel vet of collageen bevat in je koelkast bewaart, zal het snel zijn vochtgehalte verliezen en droog aanvoelen.

Door het in de magnetron te zetten, verwijder je nog meer vocht.

Plus, blootstelling aan zuurstof kan een probleem zijn. Zuurstof kan schade veroorzaken aan vetzuren en vetmoleculen doen afbreken.

Als meer vetmoleculen beschadigd raken, zal het vlees… zijn rijke smaak verliezen en een bedorven smaak krijgen.

Hoe vlees opnieuw verwarmen in de magnetron zonder de smaak en textuur te verpesten

vlees opwarmen zonder de smaak te verpesten

Er zijn een paar tips en trucs die u kunt gebruiken om vlees in de magnetron op te warmen met behoud van smaak en textuur.

Bewaar het vlees goed

Het is belangrijk om de blootstelling aan zuurstof en vochtigheid te beperken bij het bewaren van vlees in de koelkast.

Je moet luchtdichte verpakkingen of plasticfolie gebruiken om het vlees te beschermen..

Note: Consider freezing meat for a few days to preserve its moisture content and prevent it from drying out in the fridge.

Gebruik kruiden en specerijen

De meeste kruiden en specerijen bevatten antioxidanten. Deze verbindingen kunnen de schade door blootstelling aan zuurstof beperken en vetmoleculen langer bewaren.

Bovendien kunnen ze compenseren dat het vlees zijn smaak verliest als je het in de magnetron zet.

Koken met olie of boter

Plantaardige olie en boter zijn geweldige manieren om bij het koken meer vocht en vetzuren in te brengen.

Ze vormen een beschermende laag over het vlees, en de spiervezels zullen sommige van deze vetmoleculen absorberen.

Olie en boter zullen de smaak en het aroma van het vlees verbeteren wanneer u het opnieuw opwarmt.

Tip: Cooking with oil and butter can increase the fat content of meat and make it unhealthy. Choose cooking oil rich in omega-3 to get some health benefits, such as olive oil or avocado oil.

Bedek het vlees bij het opwarmen in de magnetron

Een eenvoudige truc is om een papieren bord over het stuk vlees te leggen dat u in de magnetron wilt zetten.

Het zal beperken hoeveel stoom het vlees verlaat en kan uitdroging voorkomen.

Houd de tijd zorgvuldig in de gaten

Houd de tijd in de gaten

Als vlees te lang in de magnetron wordt bewaard, wordt het droog en verdwijnt veel vet.

De ideale magnetron tijd hangt af van de grootte van het stuk vlees dat u wilt opwarmen.

Je moet 30-seconden stappen en controleer regelmatig de temperatuur van het vlees om te voorkomen dat het langer dan nodig in de magnetron wordt gezet.

Tip: You can also use a container with a lid, but make sure you leave an opening so steam can get out of the container.

Water of kookvocht toevoegen

U kunt een kleine hoeveelheid water aan de bodem van de plaat toevoegen om te voorkomen dat het vlees uitdroogt als u het in de magnetron zet.

Tip: You can keep a few spoonfuls of cooking juices and baste the meat before microwaving it. This technique will add more flavor compared to using water.

Gebruik in plaats daarvan een convectieoven

probeer een convectieoven te gebruiken

Opwarmen van vlees in de oven kan langer duren, maar het zal de smaak en textuur verbeteren.

Een convectieoven verwarmt vlees van buiten naar binnen en het vlees verliest niet zoveel van zijn watergehalte.

Bovendien kan een convectieoven het vlees bruinen en een knapperige textuur aan de buitenkant geven, wat de smaak ten goede komt.

Conclusie

Microwaved vlees kan slecht smaken omdat het het grootste deel van zijn water- en vetgehalte verloren heeft, maar u kunt ook aanzienlijke veranderingen in smaak en textuur opmerken als vlees te lang in de koelkast ligt voordat u het opnieuw opwarmt.

Voedsel in de magnetron opwarmen is snel en gemakkelijk, maar houd er rekening mee dat microgolfovens er ook voor kunnen zorgen dat voedsel droog wordt.

U kunt niet helemaal voorkomen dat het vlees in de magnetron een deel van zijn vochtgehalte verliest, maar u kunt de smaak en textuur verbeteren door de hierboven genoemde tips te gebruiken.

Lees ook:   Hoe Vaak Mag Je Moringa Thee Drinken?