Rauw voedsel bederft snel. En dit geldt niet alleen voor voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, maar ook voor plantaardig voedsel. De natuur heeft het voedsel echter een geweldige bescherming gegeven tegen snel bederf: de schelp. Aardappelen met schil blijven maandenlang op koele, donkere plekken. Ze zijn het ideale voedsel voor opslag. Maar wat gebeurt er als de aardappelen geschild worden?
Vitaminen en mineralen moeten behouden blijven
Rauwe, geschilde aardappelen moeten zo snel mogelijk worden verwerkt. Omdat ze tal van vitamines en mineralen bevatten die snel verloren gaan in de geschilde toestand. De schil van de aardappelen vormt een natuurlijke bescherming: het houdt het vocht in de aardappel vast en zorgt ervoor dat de vitaminen en mineralen niet in contact komen met de atmosferische zuurstof en dus niet ontbinden. Aardappelen moeten daarom altijd direct geschild en verwerkt worden.
Aardappelen schillen 24 uur van tevoren is mogelijk
Soms word je gewoon geconfronteerd met het probleem dat je de aardappelen moet schillen om ze later te verspreiden. Tijdsdruk door afspraken of het verwerken van grote hoeveelheden aardappelen (bijvoorbeeld voor gasten) kan voorkomen. Wat dan? Over het algemeen kunnen aardappelen natuurlijk tot 24 uur voor verwerking worden geschild. Vervolgens moeten de geschilde, rauwe aardappelen worden bewaard in een pot koud water en een klein scheutje azijn of een klein scheutje citroensap. Het zuur uit azijn of citroen voorkomt dat de voedingsstoffen in de aardappelen ontbinden. Het zuur kan de ontbinding echter alleen vertragen en niet volledig stoppen: daarom is de tijdslimiet hier ook 24 uur.
Rauwe aardappelen verwerken
Voordat de aardappelen verder werken, moet het azijnwater (of citroenwater) natuurlijk worden weggegooid. Het water wordt afgegoten, de aardappelen worden gekookt in vers water. Als de aardappelen in de oven moeten worden gebakken of bereid, wast u het oppervlak onder helder, stromend water en dept u de aardappelen droog. Zelfs in het licht aangezuurde water verliezen de aardappelen van nature een deel van hun voedingsstoffen en zul je een licht zure smaak opmerken. Toch kun je ze voor de meeste gerechten nog steeds goed verwerken.
Vries rauwe aardappelen in geen geval in
Kou voorkomt ook dat voedsel zich ontbindt en bederft. Je moet echter geen rauwe, geschilde aardappelen in de vriezer leggen. Want als je ze ontdooit, worden ze heel zacht en sponsachtig. Daar is een simpele reden voor: aardappelen bestaan uit veel kleine, met water gevulde cellen. Water zet uit als het vriest. Dus als je rauwe aardappelen invriest, vernietigen de kleine ijskristallen in de cellen het celmembraan, de aardappel verliest dan zijn vorm. Bovendien produceert de knol nog meer suiker in de kou – waardoor de aardappel erg zoet zou smaken.
Wat is de beste manier om aardappelen te bewaren? 5 tips voor een goede opslag
Inhoudsopgave