Worcestersausvervanger: de 3 beste alternatieven

De meeste professionele chef-koks en degenen die er een willen worden, kennen de beroemde Worcester-saus als een belangrijk ingrediënt voor het kruiden van vleesgerechten, saladedressings of zelfs in cocktails zoals de “Bloody Mary”. Maar wat te doen als je geen Worcestersaus bij de hand hebt? We zullen je 3 manieren vertellen waarop je de saus kunt vervangen door andere voedingsmiddelen.

Wat zit er in Worcester saus?

De Worcestershire-saus, dus de eigenlijke naam, komt oorspronkelijk van Engeland waar het sinds 1937 wordt geproduceerd in het gelijknamige graafschap. Naast water, suiker en azijn bevat het ook melasse, zout, ansjovis en tamarinde-extract, evenals uien, knoflook en verschillende kruiden.

De saus rijpt over meerdere jaren weg in gesloten containers zodat het zijn onnavolgbare smaak bereikt. De exacte samenstelling van de Recept wordt geheim gehouden door de fabrikanten. Wat wel zeker is, is dat de consistentie en smaak van Worcester saus wordt bepaald door de Fermentatieproces Maakt.

Wat kan worden gebruikt om Worcester-saus te vervangen?

Naast de echte Worcester saus zijn er veel handelaren die producten met een vergelijkbaar smaakje aanbieden. Deze bevatten echter vaak kunstmatige smaakstoffen, conserveermiddelen en verdikkingsmiddelen en verschillen sterk van het origineel. Ze bestaan meestal uit een basis van sojasaus en azijn, die worden gemengd met mosterd, peper, chili, fruitpulp of andere kruiden. Er zijn echter andere manieren om Worcester-saus te vervangen bij het koken.

Vissaus: Het heeft vergelijkbare eigenschappen als de Worcester saus en kan daarom 1 tot 1 hiermee. Als alternatief kunt u ook Sojasaus die ook worden gebruikt door Fermentatie en de smaak van Worcester-saus is vergelijkbaar. De vissaus heeft echter een beetje intensere smaak en wordt daarom vaak genomen als vervanging voor de Worcester saus.

Lees ook:   Salade met brie en walnoten

Sherryazijn: Voor de productie van deze azijn zijn verschillende soorten wijn en azijn met elkaar gemengd en gedurende meerdere jaren in open Vaten Opgeslagen. Dit leidt ook tot een Fermentatieproces wat de azijn zijn consistentie en kleur geeft. Net als de echte Worcester-saus heeft hij een zoetig-zout Smaken. Om soepen en sauzen te verfijnen, kun je het dus goed gebruiken als je geen Worcestersaus bij de hand hebt.

Komkommersap: Klinkt verrassend, nietwaar? Maar ook de zoet-zout komkommersap lijkt op de smaak van de beroemde Worcester saus. Als je gerechten wilt zoals Soepen of Sauzen gekruid met een beetje komkommersap, smaken ze bijna net zo goed als door te kruiden met de originele Worcester-saus.

Met deze alternatieven kun je je favoriete recepten koken, zelfs als je geen Worcester-saus op voorraad hebt. Qua smaak kan dit ook gemakkelijk worden vervangen door eenvoudigere kruidenmethoden.