Van de eerste drie robotstofzuigers die Xiaomi in Frankrijk heeft gelanceerd, is de Vacuum-Mop 2S de meest betaalbare. Hij kan worden gevonden voor minder dan 300 €, een aantrekkelijke prijs gezien de aanwezigheid van een laserafstandsmeter.
- Vulinhoud: 0,3 L
- Bestreken gebied: NC
- Batterijtype: Li-ion
- Geluidsniveau: NC
- Programmeerbaar: Ja
- Stofzuigen op tapijt en hoogpolig tapijt: Ja
- Type filter: HEPA
- Hoogte: 95 mm
- Navigatiesysteem: Laserafstandsmeter
- Aangesloten: Ja
- Automatische oppervlaktedetectie: Neen
Presentatie
De Stofzuiger-Mop 2S is de meest betaalbare robotstofzuiger in de Franse catalogus van Xiaomi. Hij is gelanceerd voor 299 euro en ligt nu al voor minder dan 250 euro in de winkels. Hoewel er goedkopere modellen op de markt zijn, is hij nog steeds zeer goed gepositioneerd onder degenen die zijn uitgerust met een laserafstandsmeter. Afgezien van de Realme TechLife, kunnen weinigen concurreren.
Naast een laserafstandsmeter heeft de Vacuüm-Mop 2S nog andere sensoren voor een veilige navigatie en biedt hij naast een centrale borstel ook een zijborstel om het stof naar de opvangbak te leiden. Het waterreservoir van 300 ml heeft een capaciteit van 200 ml en wordt gebruikt om de mop te bevochtigen voor de schoonmaakfunctie. Tot slot wordt het toestel aangedreven door een 2600 mAh batterij.
Gebruiksgemak
De Vacuum-Mop 2S is vergelijkbaar met de Vacuum-Mop 2 Pro en vele andere merken, zoals de Deebot T9.
Het is rond van vorm, meet 35 cm in diameter en 8 cm in hoogte, met een extra 15 mm laserafstandsmeter ingebouwd in de top. Het aldus gevormde torentje is excentrisch geplaatst om plaats te maken voor een groot luik dat toegang geeft tot het spruitstuk en de watertank, die samengevoegd zijn zoals bij de Roborock Q7 Max+. Het hele toestel is gemakkelijk af te zuigen, maar we betreuren het ontbreken van een luik bij de stofinlaat. Het moet daarom voorzichtig worden gehanteerd om te voorkomen dat bij het legen de inhoud wordt gemorst.
Onder dit deurtje bevindt zich ook een kammetje met een bonusmesje voor het reinigen van de hoofdborstel, terwijl zich tegenover de afstandsmeter een paar knoppen bevinden voor basiscommando’s: reinigen en terugkeren naar het station. De Vacuüm-Mop 2S heeft nog andere sensoren op zijn toren. Op de voorbumper is een infraroodsensor geplaatst, naast druksensoren. Tot slot zitten er vacuümsensoren onder de robot om te voorkomen dat hij van de trap valt.
Voor beter stofzuigen is de Vacuüm-Mop 2S ook uitgerust met een centrale nylonborstel waaraan een kleine drietandige zijborstel, eveneens van nylon, is bevestigd om het afval ervoor op te vouwen. Er kan ook een microvezelmop worden toegevoegd om de robot in staat te stellen de vloer te wassen terwijl hij passeert, maar van deze functie hoeven geen wonderen te worden verwacht bij ontstentenis van een vibratiesysteem of roterende pads. Zelfs de Vacuüm-Mop 2 Pro, die over een sonisch vibratiesysteem beschikt, kon Ikitchen niet van deze eigenschap overtuigen.
De Xiaomi robot wordt ook geleverd met een oplaadstation. Hoewel hij geen automatische ledigingsfunctie heeft om te voorkomen dat de gebruiker de collector na elke reiniging handmatig moet legen, zoals de Roidmi Eve Plus of de Roborock Q7 Max+, heeft hij het voordeel dat hij zeer compact is. Het moet dus mogelijk zijn de stofzuiger onder een meubelstuk te verbergen. Er zij aan herinnerd dat Xiaomi ook een automatisch ledigingsstation aanbiedt, maar alleen voor de duurdere Vacuum-Mop 2 Ultra, die we helaas nog niet in ons laboratorium hebben kunnen testen.
Connectiviteit & toepassing
De stofzuigermop 2S wordt bediend met de Xiaomi Home-app, waarmee we vertrouwd raken omdat het ook de app is om te downloaden voor Dreame-robots, zoals de Vacuum D9. De verbinding met het Wi-Fi-netwerk van het huis verliep in ons geval zonder problemen, en we vinden alle opties die vandaag van een robotstofzuiger worden verwacht, te beginnen met een aanpasbare kaart en zelfs aanpasbare kaarten aangezien het mogelijk is om er meerdere op te slaan.
Het huis wordt automatisch verdeeld in kamers, die later kunnen worden gewijzigd. Deze kunnen uiteraard een andere naam krijgen voor de duidelijkheid, en er kunnen virtuele muren worden toegevoegd met bonuszones. Het is ook mogelijk om een gebied te definiëren wanneer de robot wordt gestart voor spotreiniging, evenals een van de vier zuigkrachtniveaus. Wanneer de mop geïnstalleerd is, zijn er ook drie niveaus van bevochtiging beschikbaar.
Bovendien kan de robot met Xiaomi’s app worden geprogrammeerd voor verschillende dagen van de week, evenals ‘Niet storen’-perioden, om bijvoorbeeld te voorkomen dat een onvoltooide cyclus midden in de nacht wordt hervat. Terwijl we door de menu’s bladerden, vonden we ook een bijzonder goed verstopte afstandsbediening. De app van Xiaomi is niet bepaald een toonbeeld van helderheid, maar na een paar keer gebruiken is hij gemakkelijk te gebruiken, en hij is behoorlijk compleet. De fabrikant heeft zelfs een optie voorzien om de mapping uit te schakelen voor diegenen die meer bezorgd zijn over hun privacy.
Onderhoud
De stofzuiger-Mop 2S heeft geen automatisch ledigingssysteem, dus moet hij regelmatig worden geleegd, aangezien hij een beperkte capaciteit heeft. Het is gemakkelijk toegankelijk door het luik aan de bovenkant van de robot op te tillen, maar bij het hanteren ervan mag de inhoud niet worden gemorst. Het aftappen gebeurt door het HEPA filter te verwijderen. Ook hier is het oppassen geblazen dat u uw handen niet vuil maakt, maar de opening is wijd genoeg om de collector zonder al te veel handelingen te legen.
Het is ook belangrijk het HEPA-filter regelmatig te reinigen en te spoelen om het stof te verwijderen dat zich snel ophoopt in het filter, waardoor de prestaties van de stofzuiger kunnen verminderen. In onze filtratietest met de Vacuüm-Mop 2S vonden we niet minder dan 5 g cacao vastzitten in het filter – een van de slechtste resultaten in onze vergelijking.
Om goede prestaties te behouden, kan het nuttig zijn de hoofdborstel regelmatig te reinigen. Het haar raakt er gemakkelijk in verstrikt, maar we houden van de kleine kam en het geïntegreerde mesje om het te knippen. Xiaomi adviseert ook om het na 360 uur gebruik te vervangen, net als de zijborstel en het HEPA-filter, die in hun geval een geschatte levensduur van 180 uur hebben.
Helaas levert Xiaomi geen reserveonderdelen mee, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Shark, die reservezijborstels bij zijn VacMop AI levert. De sensoren kunnen ook van tijd tot tijd worden gereinigd, waarbij de dweil niet mag worden vergeten wanneer de wasfunctie wordt gebruikt. Xiaomi raadt een wekelijkse waterspoeling aan, maar de gebruiker zou hem zonder al te veel vrees in de wasmachine moeten kunnen stoppen.
Navigatie systeem
Dankzij de laserafstandsmeter kan de stofzuiger-Mop 2S de verschillende ruimten in huis nauwkeurig in kaart brengen en er in alle lichtomstandigheden methodisch doorheen bewegen. Zodra hij de omgeving heeft herkend, cirkelt hij eerst rond de kamers en vervolgens zigzagt hij door het interieur, waarbij hij obstakels ontwijkt. Als ze hoog genoeg zijn om de laserafstandsmeter te kruisen, worden ze meestal vermeden voordat ze botsen, maar het is niet ongewoon dat de Vacuümmop 2S er tegenaan botst door er omheen te cirkelen als er geen zijsensoren zijn.
Kleinere exemplaren daarentegen lopen het risico om te worden omgestoten, geduwd of meegesleurd in het geval van kabels, waar de Xiaomi-robot korte metten mee maakt. De duurdere modellen, zoals de Roomba J7+ of de Deebot X1 Turbo, kunnen zelfs zeer lage obstakels detecteren zonder ze aan te raken, dankzij een camera aan de voorkant. Tijdens onze test droeg de Stofzuiger-Mop 2S een Apple-oplader, maar die hoefde niet te worden gered. De stofzuiger-mop 2S had ook geen moeite om over grotere kabels te klimmen, zoals stoelpoten of dikke tapijten.
Afhankelijk van de obstakels en hun positie kan de Xiaomi-robot zijn traject wijzigen en soms de indruk wekken dat hij een hoek heeft gemist wanneer je zijn bewegingen live op de app bekijkt. Hoe dan ook, tijdens onze tests, kwam hij altijd daar terug voordat hij naar de volgende kamer ging. Het is dus voorbeeldig op dit punt. Hij gaat echter niet onder gordijnen door en zijn zijborstel is niet erg effectief in hoeken.
De Vacuümmop 2S had ook een probleem met tapijt met patronen: de patronen activeerden de vacuümsensoren en verhinderden een normale beweging, of zelfs het voltooien van de cyclus. We hebben geen gelijkaardige verhalen gevonden in de gebruikersrecensies, maar we moesten het natuurlijk melden.
Stofzuigen
De Vacuum-Mop 2 Pro was een gedeeltelijke teleurstelling in onze vacuümtest. We verwachtten dus niet te veel van de Vacuüm-Mop 2S, die ook wordt geadverteerd met een veel lagere zuigkracht: 2200 Pa tegenover 3000 Pa. Helaas waren we niet aangenaam verrast.
De stofzuiger-Mop 2S doet het goed op harde vloeren, en verwijdert 90% van het afval op zowel de standaard- als de turbostand, maar onze test op fijne tapijten leverde iets meer gemengde resultaten op. De stofzuiger-mop 2S heeft 77% van het afval opgezogen in de standaardmodus, en nog minder in de turbomodus (74%). De efficiëntie daalt nog drastischer op ons shag tapijt. Slechts 31% van het afval werd ingezameld in turbomodus, 21% in standaardmodus.
Het is merkbaar dat de stofzuiger-Mop 2S iets langzamer werkt op shagtapijt, hij deed er meer dan 4 minuten over om ons testgebied te doorzoeken. We klokten tussen 3 min 26 s en 3 min 45 s op andere oppervlakken. Al met al is dit echter nog steeds vrij snel, misschien te snel? Er zij echter op gewezen dat er een optie is om een tweede run te programmeren wanneer deze geactiveerd is.
Autonomie
Met zijn 2600 mAh batterij is de betaalbare robotstofzuiger van Xiaomi niet erg geschikt voor grote ruimtes. Hij heeft 90 minuten in de standaardmodus gezogen voordat hij terugkeerde naar de basis met nog 18% batterijcapaciteit over. In de Turbo modus duurde het slechts 48 minuten voordat hij zijn basis begon op te zoeken, dit keer met nog 15% batterij over. Dat is niet veel tijd, en het is ver verwijderd van de 3 uur en 20 minuten van de Vacuum Mop 2 Pro, die niet eens in de buurt komt van het model dat het langst meegaat in onze vergelijking. Deze titel gaat naar de Neato D10, die meer dan 5 uur op maximaal vermogen werkte.
Anderzijds duurt het iets minder lang om de stofzuiger-Mop 2S op te laden dan vele andere modellen, hoewel het geen pijl is. Hij heeft ongeveer 3 uur laadtijd nodig voor een volledige lading. Het is dus het beste om het ‘s morgens of vroeg in de namiddag te plannen met een groot gebied om schoon te maken, zodat het kan eindigen zonder te storen als het een “pit stop” nodig heeft.
Geluid
De Mi Vacuum-Mop 2S is een relatief stille robotstofzuiger, althans als hij op standaard vermogen zuigt. We vonden een geluidsniveau van slechts 53 dB (A). In turbostand stijgt het geluidsniveau echter tot 62 dB (A). De Xiaomi robot is zeker discreter dan veel andere modellen, maar het wordt al snel vervelend om hem in dezelfde kamer voorbij te horen komen.
Voordelen
- Compact laadstation.
- Uitstekende oppervlaktedekking.
- Nauwkeurige en aanpasbare kaarten.
- Niet te lawaaierig.
Nadelen
- Batterijduur een beetje kort.
- Filter verstopt snel.
- Niet erg effectieve zuigkracht op langpolige tapijten.
- Wasfunctie niet erg interessant.
Conclusie
De Vacuüm-Mop 2S is een eenvoudige maar efficiënte robotstofzuiger. Xiaomi lijkt bijzondere aandacht te hebben besteed aan zijn navigatiesysteem. Dankzij zijn laserafstandsmeter kan hij nauwkeurige kaarten genereren en mist hij geen enkele ruimte, zelfs niet in onoverzichtelijke ruimten. Hij is echter niet in staat om zelfs de kleinste obstakels te herkennen en zuigt niet erg goed op tapijten, vooral niet op hoogpolig tapijt. Door zijn beperkte autonomie is het ook een slechte keuze voor grote gebieden.
Inhoudsopgave