Een goed en uitgebreid ontbijt is voor velen de perfecte start van de dag. Een goed ontbijt bestaat uit koffie, sap, broodjes, boter, jam en een ontbijtei. Om het ontbijtei precies naar smaak te laten smaken, speelt de kooktijd een bijzonder belangrijke rol. Hoe lang moet een ei eigenlijk koken tot de dooier lekker zacht is?
Door te blussen, koken ontbijteieren niet na
Vloeibaar, zacht of wasachtig. De kooktijd bepaalt de consistentie van de dooier bij het bereiden van het ontbijtijs. Als je je eieren voor het ontbijt helemaal “old school” bereidt in een pot heet water, moet je op een paar dingen letten. Het water voor de eieren wordt op het fornuis aan de kook gebracht. De eieren kun je het beste voorzichtig in het kokende water met een eetlepel leggen. Na ongeveer 4 minuten zijn de eiwitten stevig en is de dooier van het ontbijtei vloeibaar, maar al warm. Ongeveer 1 minuut later is de dooier van het ei al steviger. Een wasachtig ontbijtei heeft na ongeveer 7 minuten de ideale stevigheid. Zodat de eieren na het koken niet koken, moeten ze worden geblust met koud water.
Een eierkoker werkt net als een stomer
In een eierkoker slagen de ontbijteieren altijd
Als je niet van koken op tijd houdt, kun je een eierkoker kopen voor je ontbijteieren. Ook met dit apparaat worden de dooiers van de eieren vloeibaar, zacht of wasachtig zacht naar wens. Het verschil met normaal koken is dat de ontbijteieren in hete stoom worden gekookt. Het principe is vergelijkbaar met een stoomboot. Bij een eierkoker verdampt het gevulde water echter volledig. Zodra er geen water meer in de eierkoker zit, klinkt er een pieptoon. Het ontbijtei moet nu de gewenste consistentie hebben. Totdat een ei zachtgekookt is, duurt het ongeveer 10 minuten in een waterkoker.
Ontbijteieren worden ook waszacht in de oven
Een heel bijzondere methode voor het bereiden van het ontbijtei is de oven.
Een heel bijzondere methode voor het bereiden van het ontbijtei is de oven. Eieren uit de oven zijn gunstig als je veel eieren nodig hebt voor brunch of ontbijt met meerdere personen. De oven wordt voorverwarmd op 200 °C om de eieren te koken. Zodat de eieren niet van de schaal rollen, worden ze in een muffinbak geplaatst en ongeveer 9 minuten op een middelgrote rail gekookt tot ze zacht zijn.