Crème fraîche: 6 goede alternatieven voor koken

De crème fraîche is op, maar iets te fors voor jou, past niet in je consequent veganistische dieet? We laten je zes alternatieven zien waarmee je de heerlijke Franse zure room (bijna) zonder smaakverlies kunt vervangen:

1. Zure room

Zure room vervangt crème fraîche bijna 1:1 en is waarschijnlijk het beste alternatief.

Zure room vervangt crème fraîche bijna 1:1 en is waarschijnlijk het beste alternatief.

Zure room is de beste crème fraîche vervanger, omdat zure room bijna net zo romig is als crème fraîche, bijna dezelfde smaak en bijna dezelfde consistentie heeft als crème fraîche. Crème fraîche is gemaakt van crème, die wordt verdikt door de toevoeging van melkzuurbacteriën, waardoor het een fijne zure noot krijgt. Net als room heeft crème fraîche een vetgehalte van minimaal 30% tot maximaal 40%. Zure room wordt ook aangezuurd en verdikt door melkzuurbacteriën, maar gemaakt van niet zo vette zure room, het bevat minstens 20% vet en gemiddeld 24 tot 28% vet. Door het lagere vetgehalte smaakt de zure room iets zuurder dan crème fraîche, maar kan deze 1 op 1 vervangen qua consistentie en kookgedrag.

Tip: Zure room is ook het beste alternatief voor mensen die lactose helemaal niet verdragen: het is volledig lactosevrij op de markt, terwijl crème fraîche een laag lactosegehalte van 2 tot 3% bevat.

2. Crème légère

Creme legere bevat minder vet dan crème fraîche. Daarom kunnen soepen en sauzen schilferen.

Creme legere bevat minder vet dan crème fraîche. Daarom kunnen soepen en sauzen schilferen.

Crème légère is de “slanke crème fraîche”, d.w.z. een variant met een vetgehalte verlaagd tot 15 tot 20%. Het gedraagt zich zeer vergelijkbaar met crème fraîche bij het koken en kan ook op precies dezelfde manier worden gebruikt. Als je echter creme légère toevoegt aan hete soepen en sauzen, kan het een beetje “flocculeren” (wat in crème fraîche wordt weggelaten vanwege het hoge vetgehalte).

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gerolde cannelloni met lamsgehakt en kaas-preisaus

Tip: Zuivelproducten “vlokken” wanneer ze worden verwarmd met zuur zoals citroensap, omdat het zuur het ingesloten eiwit afsplitst en stolt wanneer het wordt verwarmd. Dit kun je voorkomen door de room légère en andere zuivelproducten met wat maïzena tot een gladde massa te roeren voordat je ze aan de pan toevoegt.

3. Crème

Crème is zeer geschikt om crème fraîche te vervangen.

Crème is zeer geschikt om crème fraîche te vervangen.

Heel vaak kun je de crème fraîche gewoon vervangen door verse room, waar het oorspronkelijk en voornamelijk uit bestaat. In soepen en sauzen ontbreekt de zure noot niet als je een paar zure accenten zet met cocktailtomaten, veenbessen, schil van citroenschillen, enz.

Tip: Als je de smaak en consistentie van de creme fraîche zo goed mogelijk wilt nabootsen, kun je de room vooraf roeren met maïzena en dan een scheutje citroensap toevoegen.

4. Zure room

Zure room als crème fraîche vervanger

Zure room als crème fraîche vervanger werkt goed, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook schilferen.

Zure room is ook een zure room en lijkt daarom qua smaak erg op crème fraîche. Omdat het vetgehalte echter slechts een schamele 10% is, gaat een beetje van de volheid verloren, wat alleen gerechten met “veel vet” hebben. Daarnaast bindt het vet ook de crème fraîche, waardoor de zure room onder invloed van warmte sneller vloeibaar wordt. In een soep maakt het niet uit, voor een saus kun je net iets minder nemen. Zodra je (pure) zure room aan een gerecht hebt toegevoegd, mag je dit gerecht niet sterk verwarmen, anders flocculeert het eiwit ook hier.

Tip: Wanneer consistentie van belang is, kun je weer aan de slag met de maïzena-truc, waarbij je desgewenst de binding in warme gerechten kunt beïnvloeden met de hoeveelheid zetmeel.

5. Roomkaas

Roomkaas als vervanger van crème fraîche

Roomkaas is niet alleen een heerlijke spread, maar ook een goed alternatief voor crème fraîche.

Roomkaas wordt gemaakt van melk waarin melkzaden worden gemaakt.urebacteria en een kleine hoeveelheid stremsel of stremselvervanger worden toegevoegd. Dit resulteert altijd in de bekendste roomkaas genaamd low-fat quark, die aanzienlijk minder calorieën bevat dan crème fraîche. Het zuurgehalte is echter bij benadering, daarom is quark geschikt als een caloriearme crème fraîche-vervanger. Voor taarten, koude desserts of dips kun je de kwark zomaar gebruiken, voor warme gerechten moet er met vrij veel maïzena geroerd worden totdat het eiwit niet flocculeert.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Zalm 'gravad lax' met yoghurtdressing

Meer romigheid wordt geleverd door roomquark verrijkt met room tot een hoger vetgehalte en de room en dubbele roomkaas die bekend staat als een spread met maximaal 75% vet. Meer vet vermindert echter de zuurgraad van roomkazen, die niet zo uitgesproken is. Dus hier moet je weer “trick” met maïzena en citroensap als je de crème fraîche smaak goed wilt raken.

6. Vegan Crème fraîche vervanger

Maak je eigen vegan creme fraîche van cashwekernen

Vegan crème fraîche kan gemakkelijk worden gemaakt van cashweeds

De “vegan crème fraîche” is te koop in sommige natuurvoedingswinkels. Of je kunt het gemakkelijk zelf maken van sojamelk, cashewnoten en een scheutje citroensap: Week 200 g cashewnoten een nacht in lauw water. De verzachte, gespoelde zaden worden in de blender geplaatst met 200 ml sojamelk en een eetlepel citroensap en gepureerd tot een fijne room. Het resultaat ziet er niet hetzelfde uit als crème fraîche, maar het geeft een bijna identieke smaak aan de gerechten die je bereidt met het puur plantaardige crème fraîche-alternatief.