Gepaneerde koteletten uit de oven – recept, ingrediënten, bereiding

Schnitzel is een echte klassieker van snel koken. Door hun dunne verwerking koken ze snel en worden ze, met een beetje oefening, een knapperige traktatie die kan worden geserveerd met friet, aardappelen of dips. Zelfs voor kinderen is gepaneerde schnitzel uit de oven een gerecht dat bijna altijd goed wordt ontvangen. Zo makkelijk is het om de varkensschnitzel of kalfsschnitzel in heerlijke paneermeel te bereiden.

Het hoeft niet altijd de originele Wiener Schnitzel te zijn

Schnitzelfans weten dat de echte Wiener Schnitzel gemaakt van flinterdun geslagen kalfsvlees een echte uitdaging is. Niet alleen het paneermeel moet hier perfect zijn, maar ook het kruid moet tot een minimum worden beperkt om het vlees te proeven. Voor gezinnen kan een snelle, heerlijke schnitzel meestal veel sneller worden gemaakt en bijna net zo lekker van varkensvlees. Vlees dat bij de slager of discounter als hamschnitzel wordt gemarkeerd, is hiervoor bijzonder geschikt. Maar je kunt ook kipfilet, kalkoenborst en andere stukjes vlees als gepaneerde koteletten uit de oven bereiden.

Wiener Schnitzel uit kalfsvlees

Wiener Schnitzel uit kalfsvlees

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 schnitzels (ca. 100 g)
  • 2 eieren
  • 100 g paneermeel
  • 75 ml koolzaad- of zonnebloemolie
  • 2 el zoete paprika
  • Zout
  • Peper
  • optioneel chili
  • Bijgerecht: gekookte aardappelen, frietjes of verse dips

Keukenaccessoires

  • 1 grote bakplaat
  • 1 vel bakpapier
  • Vleesvermalser (optioneel)
  • Borstel
  • 2 platen
  • 1 kom

Instructies: Bereiding van koteletten uit de oven

1) Was de koteletten kort onder stromend water en dep droog. Terwijl het vlees droogt, klop je twee eieren op een bord en klop je ze lichtjes met een vork. Giet de paneermeel op een tweede bord of in een platte doos. Verwarm de oven voor op 220 graden boven-onder vuur. Bij 200 graden circulerende lucht hoef je niet voor te verwarmen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Clafoutis met aardbeien

2) Om snel en smakelijk te koken, moet de schnitzel plat zijn. Plakjes hamschnitzel worden meestal nog vrij dik gesneden bij het kopen. Druk het vlees plat met je vuist als een deeg of gebruik een vleesvermalser. Een dikte van ongeveer 0,5 tot 0,8 centimeter is geweldig. Kruid de platte koteletten met een snufje peper en zout.

Beat en seizoen schnitzel

Beat en seizoen schnitzel

3) Trek nu elke schnitzel eerst met beide kanten door het ei, dan door het paneermeel. Voer het proces slechts één keer uit! Meng nu het paprikapoeder met de olie en chilivlokken naar smaak en verdeel het bakpapier ermee op de bakplaat. Dit geeft de schnitzels extra smaak.

Broodschnitzel en smeersel op de bakplaat

Broodschnitzel en smeersel op de bakplaat

4) De gepaneerde koteletten worden nu op het bakpapier gelegd en weer licht gecoat met de olie. Dit maakt het paneermeel knapperiger. Bij 220 graden boven- en onderwarmte zijn ze bijzonder lekker. Afhankelijk van het type vlees en de dikte duurt het koken 15 (kip), 18 (kalfsvlees) of 25 minuten (varkensvlees). Ze zijn klaar als het paneermeel in de oven goudbruin is geworden.

Schnitzel met of zonder saus?

Schnitzel met champignonsaus

Schnitzel met champignonsaus

Wiener Schnitzel wordt meestal niet geserveerd met sauzen en bijgerechten, maar ook niet gekruid met chilivlokken. U kunt genieten van de gepaneerde schnitzel uit de oven met frietjes of aardappelen uit de oven. Sterke dips zoals knoflook, voor kinderen vaak ketchup of gekruide ketchup, maar ook pittige tomatensauzen met paprika of roomsauzen passen er goed bij. In ieder geval mag de saus alleen over de schnitzel worden toegevoegd tijdens het eten, om de paneermeel niet te verzachten. Eet smakelijk!

Lees ook:   Mix & Match: de perfecte borrel voor Vaderdag

Tip: Gepaneerde schnitzel kan ook worden bereid uit sterk gekruide tofu of seitan. De baktijd kan aanzienlijk worden verkort!

Meer over dit onderwerp: