Niet stoer: Hoe kom ik aan de schnitzel mals?

Een perfecte schnitzel is niet alleen mooi krokant, maar ook mals. Dit is echter precies waar veel schnitzelvrienden falen wanneer ze proberen te koken. Zodat het vlees uiteindelijk niet hard uit de pan komt, moet je op een paar dingen letten. De perfecte schnitzel hangt af van zowel de juiste bereiding als het frituren. In beide gevallen kunnen fouten ervoor zorgen dat het vlees uiteindelijk een teleurstelling wordt.

Bereid de schnitzel goed voor

De klassieke Wiener Schnitzel is gemaakt van kalfsvlees. Als alternatief zijn varkensvlees en gevogelte ook vrij veel voorkomende schnitzelvarianten. Ongeacht het vlees, is het in het begin noodzakelijk dat de schnitzel eerst plat wordt geslagen. Een Wiener Schnitzel is bijvoorbeeld zo’n 4 tot 5 millimeter dik. Dienovereenkomstig moet het vlees in veel gevallen krachtig worden geslagen.

Het is belangrijk dat je een zo plat mogelijk object gebruikt om op te tikken. Een platte vleesvermalser of koekenpan zijn goede opties om de gewenste dikte te bereiken. Aan de andere kant wordt een geribbeld of hoekig object niet aanbevolen. Dit vernietigt de vleesvezels wanneer ze worden getapt, wat op zijn beurt leidt tot taaie en droge koteletten. In het geval van pluimvee kan het ook de moeite waard zijn om de schnitzel met een beetje olie in te wrijven voordat u gaat tappen, wat ook helpt om de vleesvezels intact te houden.

De perfecte frituurtemperatuur voor schnitzel

De schnitzel wordt vervolgens gebakken in geklaarde boter of in een olie zoals koolzaad- of zonnebloemolie. Voor malse koteletten is het belangrijk dat zowel de temperatuur als de kooktijd goed zijn. Idealiter zou het vet een temperatuur moeten hebben waarbij de schnitzel lichtjes sist. Dit is rond de 170 graden.

Lees ook:   Is het mogelijk om ham rauw in te vriezen?

Wanneer de temperatuur is bereikt, moet het vlees dan iets in het vet drijven. Het is dus geen goed idee om gierig te zijn met de geklaarde boter of de olie. De baktijd is afhankelijk van de dikte. Een dunne Wiener Schnitzel is perfect als deze van beide kanten twee minuten per stuk is gebakken. Als de schnitzel wat dikker is, kan het een minuut of twee langer duren. Het is ook belangrijk dat het slechts één keer in de pan wordt gedraaid totdat een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden is bereikt.