Snel brood met droge gist – recept, ingrediënten en bereiding

Geen tijd gehad om weer naar de bakker te gaan? Zelfgebakken brood smaakt sowieso beter! Ware het niet voor de gist… Een goed brood met zuurdesem en gist kost nu eenmaal tijd. Want de gist moet werken zodat het brood luchtig, zacht en lekker wordt. Dat was tenminste altijd het geval met oma en verse gist. Onze tip: droge gist!

Snel brood met droge gist

Ingrediënten voor een brood van 500g

– 500 g Franse stokbroodmeel (optioneel 405, tarwe of spelt)
– 10 g zout
– 1 pakje droge gist
– 330 ml water

Frans stokbroodmeel is een relatief fijngemalen meel dat gemakkelijk kan worden verteerd door gist. Gist is een schimmel die koolhydraten verteert en daarbij gas produceert – daarom wordt brood zo zacht met gist. Minder fijngemalen meel met een hoger vezelgehalte wordt niet zo snel verteerd door de gist, dus het brood heeft veel langer nodig om te rijzen voor dezelfde “luchtigheid”. We noemen lopen of rijzen de periode waarin de gist zijn werk doet en het brooddeeg minstens zijn volume verdubbelt.

Bereiding: Het deeg

Los de droge gist op in een beetje lauw water en laat het mengsel ongeveer 15 minuten op een warme plaats staan. Na verloop van tijd “ontwaakt” de droge gist: de gedroogde paddenstoelculturen combineren zich met het water en beginnen te werken. Je gebruikt de tijd om de bloem met het zout te mengen en je andere keukengerei voor te bereiden.

Voeg na een kwartier de wakkere gist toe aan het resterende water en roer het mengsel. Giet nu in de bloem, meng een keer en laat weer staan. Deze keer geef je de gist 35 minuten om zijn weg te vinden in het mengsel. Vouw het deeg vervolgens meerdere keren samen, draai het om en laat het ongeveer een kwartier op een warme plaats weer rijzen. Gebruik de tijd en verwarm je oven voor! 240 graden Celsius circulerende lucht is ideaal.

Lees ook:   Kletskoppen

Ovenklaar brood

Snijd na een kwartier het brood met een bakkersmes op het oppervlak. Je deegstuk is behoorlijk rond geworden en heeft de zichtbare rimpels verloren, het oppervlak is uitgerekt. Zodat het brood tijdens het bakken nog verder kan uitzetten en niet ongecontroleerd scheurt, krab je aan het oppervlak. Een snede moet één keer over de gehele diameter gaan, van daaruit maak je kleinere diagonale sneden. Als het oppervlak van het deegstuk er ongeveer zo uitziet als de wateraders op een beukenblad, is dit ideaal. Maar misschien hou je van andere patronen …

Baktijd: 30 minuten

Leg het deegstuk op de bakplaat, die je ook in de oven hebt voorverwarmd tot 240 graden Celsius. Leg er een vuurvaste kom met ongeveer 500 ml water naast. Schuif het plaatwerk in de oven op de onderste rail. En daar laat je 30 minuten bij 240 graden Celsius staan. Waarom water? Je wilt dat je brood een heerlijke korst krijgt. De vochtigheid die in de oven wordt gegenereerd door het verdampende water zorgt hiervoor. Haal na 30 minuten de schaal uit de oven. Wees voorzichtig met het warme water! Je laat je brood kort rusten en afkoelen voordat je het snijdt. Als je oven (en dit is heel normaal) niet altijd volgens de normen opwarmt, controleer dan eerst of het brood überhaupt gaar is: Tik zo centraal mogelijk op de vloer. Als het hol klinkt, is je brood klaar. Als er een dof geluid is, kan het nog een paar minuten in de oven blijven staan.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Bladerdeeggebakje met gedroogde ham, geitenkaas en peer