Hoover H-Free 500: de gebruiksvriendelijke stofzuiger

De H-Free 500 is het jongere broertje van de aantrekkelijke H-Free en heeft als taak de fakkel voort te zetten door het minstens zo goed te doen als zijn voorganger. Maar dit model is geen eenvoudige evolutie, het brengt zijn deel aan nieuwigheden met zich mee.
Hoover H-Free 500

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De H-Free 500 kost € 249 en is een snoerloze steelstofzuiger met een batterijlevensduur tot 40 minuten volgens de fabrikant. Uitgerust met een afvalbak van slechts 0,45 liter (terwijl die van zijn concurrenten doorgaans 0,6 liter bereiken), profiteert hij van bepaalde kenmerken van de vorige H-Free. Hij kan bijvoorbeeld worden opgeborgen in de parkeerstand, wat nog steeds niet erg gebruikelijk is in de kleine wereld van de steelstofzuigers. Het heeft ook zijn eigen nieuwe functies, waarvan de belangrijkste de verbinding met een smartphone is die is uitgerust met de Hoover Wizard-applicatie.

Gebruiksgemak

Hoover’s modellen zijn niet noodzakelijkerwijs hetzelfde. De H-Free 500 verschilt nogal van de H-Free, vooral door de oriëntatie van zijn afvalbak. Terwijl deze op het vorige model verticaal was geplaatst, heeft de fabrikant besloten deze horizontaal te oriënteren, naar het voorbeeld van Dyson met de V10: deze architectuur zou de luchtstroom op het Britse model moeten verbeteren aangezien de houder goed in de as van de zuigbuis is geplaatst. Bij de H-Free 500 is de bijdrage moeilijk te zien, omdat de aanzuigbuis niet door de afvalbak gaat; de lucht moet omkeren om te worden omgeleid naar de collector waarin ook het filtratiesysteem is ondergebracht.

De H-Free 500 is ook gesofistikeerder dan zijn voorganger. Twee halfronde LED’s, geplaatst bij de handgreep aan de achterzijde van het motorblok – zodat de gebruiker ze in één oogopslag kan zien – geven het beschikbare batterijniveau (voor de linker) en het gebruikte vermogen (voor de rechter) aan. Er zij op gewezen dat dit model twee vermogensstanden heeft in de configuratie “handstofzuiger”, maar drie wanneer de gemotoriseerde kop is ingeschakeld.

Het is dankzij het eenvoudige bedieningspaneel dat binnen handbereik van de duim is geplaatst dat de gebruiker zijn keuze maakt. De eerste toets dient om het toestel in te schakelen, twee andere naast elkaar om de zuigkracht te regelen, en de laatste om de aangesloten functies te activeren.

De Wi-Fi-verbinding is echter verre van eenvoudig. Allereerst moet de stofzuiger worden opgeladen; het heeft geen zin te hopen dat de verbinding tot stand komt als de batterij niet voldoende is opgeladen. Na het downloaden van de app (85 MB alles bij elkaar) moet je een account aanmaken, de onverteerbare gebruiksvoorwaarden lezen, kiezen (of niet, gelukkig) om gegevens naar de fabrikant te sturen, en een QR-code scannen om het apparaat te herkennen.

Wanneer dit is gebeurd, kunt u eindelijk de Wi-Fi-knop op de H-Free 500 gedurende 5 seconden indrukken om hem daadwerkelijk te koppelen. Natuurlijk moet u de verbinding met het thuisnetwerk verbreken om verbinding te maken met het netwerk van de stofzuiger. En dat is nog niet alles, want u moet nog een laatste keer de Wi-Fi-code voor het thuisnetwerk invoeren (die vaak erg lang is en bestaat uit hoofdletters en cijfers in een onlogische volgorde) voordat alles synchroniseert en samenwerkt. De Roidmi F8 Storm, ook aangesloten, was in dit opzicht veel beter doordacht.

Lees ook:   Samsung RS66A8101S9

Zodra deze hindernissen zijn overwonnen, kan eindelijk worden “genoten” van de verbonden functies van de H-Free 500, met belangrijke statistieken zoals de totale gebruiksduur van het apparaat (en van de laatste stofzuigsessie), de totale opgezogen oppervlakte, de gebruiksgraad van de accessoires of het aantal calorieën dat tijdens het schoonmaken is verbrand.

Interessanter is dat een tabblad ook toegang geeft tot verschillende schattingen met betrekking tot het onderhoud van de H-Free 500, zoals de tijd voor het legen van de bak, het reinigen van de borstels of filters en de resterende autonomie.

Tenslotte geeft een heel deel van de toepassing, “assistentie” genaamd, advies over de reiniging (afhankelijk van de te reinigen ruimte) of het onderhoud van het toestel. Hier vindt u ook een gebruiksaanwijzing (online) en een beknopte gebruiksaanwijzing (ook online). U kunt ook reserveonderdelen bestellen of contact opnemen met de service-afdeling.

Hoewel dit geen afbreuk doet aan het dagelijkse gebruik van de H-Free 500 en het zelfs tot op zekere hoogte leuk kan maken, had de set-up eenvoudiger kunnen zijn. Een eenvoudige Bluetooth-verbinding, die snel onder de knie te krijgen en in te stellen is, zonder dat een code nodig is, lijkt ons geschikter dan Wi-Fi, waarvan het voornaamste voordeel (het signaalbereik) in dit geval niet bruikbaar is.

Net als de H-Free kan de H-Free 500 zonder voetstuk staan, hoewel Hoover een zeer eenvoudig voetstuk heeft geleverd zonder elektrische aansluitingen. U moet dus de transformator in de stofzuiger (of de verwijderbare batterij) steken om hem op te laden. Een kleine subtiliteit, de zuigbuis, met het hoofd vergrendeld in de parkeerstand, kan worden gebruikt als steun. Hierdoor is het toestel stabieler en ruimer, want het is slechts 68 cm hoog en kan zeer gemakkelijk worden opgeborgen. Zonder revolutionair te zijn, is het idee interessant.

De H-Free 500 weegt 1,36 kg in handheld-modus, wat hem tot een van de lichtste modellen in onze vergelijking maakt. Wanneer de zuigbuis en gemotoriseerde kop (uitgerust met een LED-strip om vuil onder meubels of op donkere vloeren gemakkelijk te herkennen) worden aangebracht, stijgt het gewicht tot 2,35 kg, wat nog steeds zeer aanvaardbaar is. De machine weegt niet te zwaar op de arm tijdens het schoonmaken. Bovendien maakt de flexibiliteit van de kop de bediening gemakkelijker, omdat hij niet vast komt te zitten in krappe hoeken.

Een opzetstuk met twee borstels is bevestigd aan de kleine zuigbuis van de Hoover H-Free bij gebruik in de handzuigstand. Dit betekent dat u niet het risico loopt hem te verliezen en dat u heel gemakkelijk van de ene naar de andere borstel kunt overschakelen. De door ons geteste versie wordt ook geleverd met een gemotoriseerde miniborstel om haren van huisdieren op te vangen.

Lees ook:   Bosch Serie 4 DWB77IM50 - Afzuigkap - Muurmontage - Roestvrijstaal - Energieklasse B

Stofzuigen

De Hoover H-Free 500 verricht geen wonderen, maar hij doet zijn werk goed.

Op tapijten met ruig tapijt gebruikten we de normale borstel; met zijn harde borstelharen en in de normale stand verzamelde het apparaat 75% van de gemorste rijst in 2 minuten. Met de maximale zuigkracht kunnen we verwachten dat we 85% van de gemorste vloeistof kunnen opzuigen.

Met de harde borstel zuigt de H-Free 500, bij normaal vermogen, 92% van het afval op in 30 seconden op fijn tapijt en 100% in één minuut. Deze resultaten zijn bijna identiek aan die welke werden verkregen bij gebruik van het maximumvermogen: 96% in 30 seconden en 100% in één minuut. De zachte borstel verbetert de resultaten enigszins bij normaal vermogen, aangezien 98% van de rijst in 30 seconden wordt doorgeslikt en 100% in één minuut. Een hogere zuigkracht geeft precies dezelfde prestaties. Het is echter merkbaar dat de rijstkorrels tijdens het reinigen achter de zuigkop worden geduwd. Nog vervelender is dat een strook zachte borstelharen, die altijd achteraan zit en verondersteld wordt het laatste detritus op te vangen, het detritus opvangt dat daar blijft steken. Vervolgens schrapen ze het schoon te maken oppervlak, wat krassen kan veroorzaken op de meest kwetsbare vloeren.

Op harde vloeren presteert de H-Free 500 goed, maar niet perfect. Bij normale zuigkracht en uitgerust met de harde borstel zuigt hij 97% van de rijst op in 30 seconden en 100% in één minuut. Verhoging van het vermogen leidt niet tot verbetering, want de resultaten zijn precies hetzelfde. De zachte borstel is iets efficiënter en neemt 98% van het vuil op in 30 seconden bij normaal of maximaal vermogen. De vloer is in beide gevallen in 60 seconden smetteloos. En helaas is het verschijnsel dat rijstkorrels worden teruggeduwd en in de borstelstrip blijven steken, nog steeds aanwezig.

Werkingsduur

In de vloerzuigmodus, op minimumsnelheid, zuigt de H-Free 500 gedurende 36 min. 20 sec. Natuurlijk is hij in boost-modus veel minder duurzaam en duurt het slechts 8 minuten voordat hij de geest geeft.

De oplaadtijd van het toestel is in lijn met de andere rechtopstaande stofzuigers in onze vergelijking, aangezien het 3 uur en 12 minuten duurt om 100% van zijn capaciteit te bereiken, wat een beetje lang is naar onze smaak.

Opgemerkt moet worden dat Hoover ervoor heeft gekozen de H-Free 500 uit te rusten met een verwijderbare accu. Het is dus mogelijk de autonomie te verlengen door er meerdere op te laden. U zult ze echter apart moeten kopen, ze zitten niet in de doos.

Onderhoud

Het onderhoud van de Hoover H-Free 500 is zeer eenvoudig.

De bak kan worden geleegd met een druk op de knop van de opvangbak. De onderkant gaat open om vuil en stof los te maken. Het goede is dat de opening vrij smal is, zodat het stof niet de neiging heeft weg te vliegen tijdens de werking.

Lees ook:   CATA S BOX Inbouw Roestvrijstaal 340m³/uur C

De borstel kan gemakkelijk van de zuigkop worden verwijderd om lange haren en slierten te verwijderen die erin verstrikt kunnen raken. Een klein plastic onderdeel dat ook als blokkering dient, wordt gewoon rondgedraaid. Het systeem is hetzelfde voor de harde borstel en de zachte borstel.

We hebben de H-Free 500 20 gram cacaopoeder laten opzuigen en een paar seconden laten draaien om er zeker van te zijn dat het materiaal goed door de machine circuleerde. Aan het eind van deze oefening vonden we 0,06 gram poeder in het filter, wat zeker niet perfect is; het filter van het vorige H-Free model, bijvoorbeeld, was aan het eind van de operatie smetteloos. Toch worden het afval en het stof goed afgevoerd naar de afvalbak en blijven daar. Dit betekent dat er geen gevaar bestaat dat het filter te snel verzadigd raakt met materiaal, wat leidt tot een vermindering van de zuigkracht. Er zij op gewezen dat het filter indien nodig met schoon water kan worden gewassen.

Geluid

De H-Free 500 is een lawaaierige stofzuiger. In de normale stand haalt hij een geluidsniveau van 71 dB(A) en 76 dB(A) wanneer hij tot het uiterste wordt gedreven. Hij haalt niet de hoogten van de Dirt Devil Blade 2 (respectievelijk 72 dB(A) en 80 dB(A)), maar het is nog steeds een van de stilste modellen in onze vergelijking.

Productspecificaties

  • Merk: Hoover
  • Model: HOOVER H-FREE 500 HF522RPW Draadloze multifunctionele stofzuiger – 22V Lithium – 40min – Elektroborstel met LED verlichting
  • Geluidsniveau: 0 dB
  • Type stofopvang: Zakloos
  • Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
  • Gebruikstijd laagste stand: 40
  • Gebruikstijd hoogste stand: 40
  • Voedingstype: Oplaadbare ingebouwde batterij
  • Type zuigmond: Dierenhaarborstel
  • EAN: 8059019005607
  • Taal handleiding: Universeel
  • Gewicht stofzuiger: 2.2 kg
  • Categorieën: Huishouden Stofzuigers Steelstofzuigers Stofzuigen
  • Merk: Hoover
  • Wat vind je belangrijk?: Stofzuiger voor huisdierharen
  • Gebruikstijd hoogste stand: 20 minuten en langer

Voordelen

  • Goede algemene zuigprestaties.
  • Neemt weinig ruimte in beslag.
  • Slim multi-borstel hulpstuk.
  • Goede filtratie.
  • Verwijderbare batterij.

Nadelen

  • Wi-Fi verbinding moet heroverwogen worden.
  • Luidruchtig.
  • Lang om op te laden.

HOOVER H-FREE 500 HF522RPW Draadloze multifunctionele stofzuiger

Conclusie

De H-Free 500 zit boordevol slimme ideeën, zoals de vacuümbuis die dienst doet als opbergstandaard en het multiborstelaccessoire. Hij volgt dezelfde filosofie als de H-Free. Hoover lijkt de gebruiker centraal te hebben gesteld, want dit model, dat een onmiskenbare aantrekkingskracht heeft, is zeer gemakkelijk te onderhouden, van het legen van de vuilnisbak tot het reinigen van de borstels; een echt pluspunt dat het dagelijks leven vergemakkelijkt. Toch is deze onopvallende stofzuiger niet zonder gebreken en betreuren wij dat zijn zuigprestaties niet op het niveau zijn van de vernieuwingen die hij biedt, met uitzondering van de connectiviteit die, hoe mooi ook, vooral uiterst moeilijk in te stellen is.