Bosch vs LG Vaatwasmachines – stille en betrouwbare modellen in 2021 [REVIEW]


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Als u een schone vaat wilt, kunt u vertrouwen op de vaatwassers van Bosch en LG. Per slot van rekening zijn zij de leiders in de apparatuurindustrie en zijn zij verantwoordelijk voor ontelbare innovaties.

Bosch, opgericht in 1886, is een gevestigde technologiefabrikant. Veel praktische mechanismen, zoals de ABS antiblokkeersystemen in onze auto’s, hebben we te danken aan Bosch. Bosch is bijzonder trots op het feit dat ze de stilste en best presterende vaatwassers ter wereld maakt. Met meer dan 100 modellen om uit te kiezen bieden Bosch vaatwassers kwaliteit voor elk budget. Het is dan ook geen wonder dat Bosch vaatwassers meerdere plaatsen innemen op onze felbegeerde ranglijst van beste vaatwassers in 2020.

Moderne vaatwassers zijn nu slimmer, energiezuiniger en gebruiksvriendelijker dan ooit tevoren. Hoewel LG vaatwassers slechts minder dan tien modellen (exclusief kleurcombinaties) hebben, maakt het ontwerp dat past bij de rest van de LG keukens deze vaatwassers een haalbare keuze voor sommige gezinnen. We zijn ook over het algemeen blij met de unieke gemakken zoals de stoom-was die LG vaatwassers bieden.

Onze exclusieve Bosch Vaatwassers video review met geweldige beelden

Onze 4 Beste Bosch en LG Vaatwassers

Hier is de lijst van onze topkeuzes voor vaatwassers – klik op de links hieronder om onze beoordeling van elk te zien.

  • 1) Beste Budget Bosch Vaatwasser: 300 Serie Bosch SHEM63W55N
  • 2) Beste algemene Bosch-vaatwasser: 800 Serie Bosch SHPM78Z55N
  • 3) Beste Budget LG Vaatwasser: LG LDF5545SS
  • 4) Beste algemene LG-vaatwasser: LG LDP6810SS

Wat mag je verwachten van een moderne vaatwasser?

In tegenstelling tot onze telefoons, hebben we de neiging om onze toestellen jarenlang te bewaren. Daarom is het niet meer dan logisch dat essentiële functies in uw moderne toestel niet ontbreken.

1) Stille werking

Als u ooit zo’n lawaaierige afwasmachine hebt gehad die u alleen aan kon zetten als u het huis verliet, zult u blij zijn te weten dat fabrikanten tegenwoordig veel aandacht besteden aan een stille werking. Aangezien energie- en waterbesparende cycli over het algemeen ongeveer 1-2 uur duren, is het van cruciaal belang een vaatwasser te hebben die u op elk moment van de dag kunt aanzetten.

Op welk geluidsniveau (in dB) moet u letten?
Elke vaatwasser heeft een geluidscijfer dat wordt gemeten in decibels (dB), waarbij een lager getal een stillere machine betekent. Een normaal gesprek meet bijvoorbeeld ongeveer 55 dB. Wij raden aan iets onder 47 dB te zoeken.

De meest stille vaatwassers produceren iets minder dan 40 dB, maar zoals te verwachten, hebben ze een hoger prijskaartje (meer dan 1.200 dollar). Een vaatwasser met een geluidsdruk tussen 44 en 48 dB stelt u in staat uw dagelijkse werkzaamheden uit te voeren en kost u ruim minder dan 799 dollar.

Bekijk onze exclusieve video over de stilste vaatwassers met hoorbare geluidstest

Gelukkig staat Bosch bekend om zijn stille prestaties, met geluidsniveaus tot 38 db’s. LG-vaatwassers daarentegen hebben aanvaardbare geluidsniveaus van 44 db tot 48 db. LG Signature, het luxemodel van LG, heeft een operationeel geluidsniveau van 40 dB.

2) Ontwerp

Hoewel LG’s vaatwasmachinelijn nog in ontwikkeling is, hebben ze momenteel ongeveer 10 modellen – allemaal met innovatieve functies. LG produceert zowel standaard frontbedieningsvaatwassers als modellen met verborgen bediening, met roestvrij staal, zwart roestvrij staal. LG is onlangs gestopt met het maken van designerkleuren zoals matzwart en matwit.

LG heeft twee belangrijke designstatementconcepten met de LG signature- en LG Studio-productlijnen. Deze concepten brengen echter geen zinvolle extra functies voor LG vaatwassers.

Het LG Studio concept brengt artistiek design in uw keuken met verbeterde functies en unieke lijnen in hun vaatwassers, koelkasten, kookplaten, fornuizen, ovens, en magnetrons.

De LG Signature serie is de premium en luxe serie van de LG Appliance lijn die gericht is op perfectie. Met buitengewone ontwerpen en eersteklas functies heeft deze serie in het oog springende lijnen die u in geen enkel gewoon huishoudelijk apparaat aantreft.

Kenmerk Niveau Overzicht van LG-vaatwassers
Ingang LDF5545SS Zakgreep, zonder 3e rek, 48 db, in roestvrij staal, zwart roestvrij, beperkt wit en zwart
Waarde LDF5678SS Quad wash, 3e rek, wifi, zakgreep of handdoekstang LDT5678SS, 46 db, in roestvrij staal en zwart roestvrij staal
Populair LDP7808SS Quad wash, 3e rek, wifi, zakgreep of handdoekstang LDT7808SS, 42 db, in roestvrij staal en zwart roestvrij staal
Gevorderd LDP6810SS Stoomwassen, 3e rek, wifi, 38 db, in roestvrij staal en zwart roestvrij staal
Showcase LG maakt ook Signature en Studio series vaatwassers. Deze producten zijn ontworpen om te passen bij de handgreep en de roestvrijstalen textuur van de Signature en Studio toestellen.

Laten we samen naar de ontwerpconcepten kijken om hun unieke uiterlijk te zien.

Als bekende en betrouwbare fabrikant van vaatwassers produceert Bosch een breed gamma modellen, gaande van de budgetvriendelijke 100-serie (vroeger bekend als Ascenta-serie) voor minder dan 600 dollar tot de luxueuze Benchmark-serie voor 2.000 dollar en zelfs ADA-vaatwassers.

Net als bij LG vindt u verschillende stijlen vaatwassers, zoals frontbediening, verborgen bediening, en ook 18-inch vaatwassers voor kleinere ruimtes. Naast de gebruikelijke kleuren en roestvrijstalen afwerkingen, biedt Bosch op sommige modellen paneelklare vaatwassers aan, waarmee klanten hun eigen voordeurafwerking kunnen aanpassen aan hun bestaande kastinrichting. Beide fabrikanten bieden op dit moment geen draagbare vaatwasmodellen aan.

Een snelle blik op de verschillende Bosch vaatwasser lijnen:

  • 100 serie zijn de budgetvriendelijke lijnen, met basisfuncties en hybride kuipen die roestvrij staal en kunststof combineren.
  • 300 serie vaatwassers hebben meer functies. Een roestvrij stalen kuip is standaard en u hebt meer flexibiliteit met het interieur.
  • 500 serie brengt meer technologie. Het EasyGlide rekkensysteem beweegt soepel en het beroemde zakdesign verschijnt in de voordeur. AirDry auto open deur is onderdeel van de 500 serie Bosch vaatwassers.
  • 800 serie zijn de bekendste Bosch vaatwassers. De MyWay-rektechnologie zorgt voor soepel bewegen en gemakkelijker laden, en u krijgt meer wasprogrammaopties. Bosch begint met het geweldige CrystalDry droogsysteem op de 800 serie.
  • DeBenchmark serie vaatwassers zijn de luxe keuze van Bosch, met premium functies en afwerkingen die een groot verschil maken. Deze superstille series zijn ultramodern en schitteren absoluut in uw keuken.

3) Reinigings- en droogvermogen

Het is allemaal goed en wel om een mooi ontworpen en superstille vaatwasser te hebben, maar was- en droogcycli zijn ook uiterst belangrijk bij de aankoop van een nieuwe. Hoewel de meeste merken een aantal opties bieden, is het goed te weten wat u precies krijgt, en of de opties effectief aan uw huishoudelijke behoeften zullen voldoen.

Programmacycli & Opties
Gelukkig leveren zowel LG als Bosch vaatwassers uitstekende reinigingsprestaties. Beide merken zijn geschikt voor alle grondsoorten: LG heeft 9 wascycli en maximaal 8 opties, en Bosch gebruikt 7 wascycli en 7 opties. Terwijl LG stoomtechnologie gebruikt, warmt Bosch water intensief op om ook stoom te produceren.
Zowel Bosch als LG hebben snelle, normale en zware cycli, maar ook halve ladingen en zuinige wasopties die minder water en energie verbruiken. Bij beide merken vindt u ook spoelmogelijkheden om voedselresten te verwijderen voordat u gaat schoonmaken.

LG QuadWash vaatwassers hebben verstelbare rekken en een vier-armig reinigingssysteem – dubbel zoveel als een gewone vaatwasser. Deze technologie reinigt zelfs de vuilste en moeilijk te verwijderen vlekken op de vaat, zonder dat u hoeft voor te spoelen – zelfs bij een turbocyclus.

Bosch houdt het simpel met een gewoon twee-armig systeem, maar slaagt er toch in kristalheldere vaat te krijgen.

Roestvrijstalen binnenwerk
Roestvrijstalen kuipjes gaan langer mee in de vaatwasser en drogen beter dan kuipjes van kunststof. Beide merken hebben deze, met uitzondering van de Bosch Ascenta/100 serie die het voordeel bieden van een goedkopere vaatwasser met de toevoeging van een kunststof bodem en roestvrijstalen wanden.

Beide fabrikanten hebben een condensatie-droogsysteem dat gebruik maakt van hun roestvrijstalen wanden om de damp binnenin te laten condenseren en het vocht af te spoelen. Bosch voegt extra warmte van het wasprogramma toe om het vocht te verdampen, en LG gebruikt een hybride systeem met toevoeging van een ventilator om sneller te drogen.

Auto Wash
Een van de meest cruciale zaken in de hedendaagse apparatuurindustrie is automatisering, waarbij sensoren de belangrijkste rol spelen. Moderne vaatwassers hebben interne vuil-sensoren die het vuilgehalte in het water meten en de wastijd, temperatuur en intensiteit kunnen bepalen. Deze functie is uiterst nuttig en neemt het giswerk weg bij het kiezen van een wascyclus – vooral wanneer u ladingen hebt met gemengde vuilniveaus. Zowel Bosch als LG maken gebruik van deze slimme technologie, waardoor u er zekerder van kunt zijn dat uw vaat er schoon uitkomt.

TrueSteam™-technologie
Vastzittend en aangebakken vuil is een groot probleem voor vaatwassers, en vaak zijn normale cyclustemperaturen gewoon niet genoeg om het te verwijderen. Door gebruik te maken van stoom die in de kuip wordt gepompt als oplossing, zijn LG vaatwassers in staat om dit vuil te verzachten voordat het wasprogramma begint, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is tijdens de reguliere wasbeurt.

Hoewel Bosch niet over deze exacte technologie beschikt, maken hun vaatwassers het waswater extreem heet om het moeilijk te verwijderen vuil te verzachten.
Als u voor een van beide merken kiest, weet u zeker dat uw vaat schoon wordt, hoe vuil hij ook was.

Waterontharder
Wonen in een gebied met hard water betekent meestal dat uw kristal, glazen en kunststoffen vaak uit een cyclus komen met watervlekken en strepen. In plaats van gebruik te maken van een afzonderlijk verkocht wateronthardersysteem, vindt u een geïntegreerd systeem op de topmodellen van Bosch en sommige van de 300 serie.

Rack Technologies
Met potten, pannen, schalen en glazen van verschillende afmetingen zijn flexibele reksystemen belangrijk voor mensen die verschillende plaatsen moeten kunnen gebruiken om al hun vaatwerk erin te kunnen zetten. Functies zoals in hoogte verstelbare rekken, een 3e rek en inklapbare tanden zijn allemaal nuttig om uw vaatwasser zo efficiënt mogelijk te laden. Gelukkig hebben zowel LG als Bosch hun eigen tandheugeltechnologieën – ze hebben misschien een andere naam, maar bieden u toch dezelfde soort flexibiliteit.

In LG vindt u het EasyRackPlus-systeem waarmee u alle rekken gemakkelijk in hoogte kunt verstellen en inklapbare tanden voor gemakkelijk laden.

Bosch MyWay Rack derde rek biedt u meer ruimte en een betere look. In dit 3e rek kunt u grotere voorwerpen kwijt, niet alleen zilverwerk. Bosch heeft ook EasyGlideRack, dat zorgt voor soepeler en gemakkelijker verplaatsen, en je hebt ook FlexSpace inklapbare tanden. We kunnen zeggen dat het MyWay rek zijn werk beter doet voor een 3e rek, omdat er veel meer in past dan alleen bestek, wat een beperking is bij andere merken. In ons artikel Bosch’ MyWay Rack vindt u veel meer informatie over deze functie.

Slimme technologieën
Slimme huishoudelijke apparaten zijn door hun gebruiksgemak de nieuwe populaire trend in keukens. Smartphones worden nu gebruikt om vaatwassers te bedienen, en met de hulp van Amazon Alexa en Google Assistant kunt u uw vaatwasser zelfs met uw stem bedienen – een functie die te vinden is in duurdere modellen van beide merken.

Bosch heeft de Home Connect app die u kunt gebruiken om een wascyclus te starten, te zien wanneer deze klaar is, waarschuwingen over lekkage te ontvangen of te weten wanneer de wasmiddeltabletten bijna op zijn.

LG heeft de SmartThinQ® app, die min of meer dezelfde functies heeft. Dit merk maakt ook gebruik van NFC Tag-on Technology, zodat uw vaatwasser kan communiceren met uw smartphone terwijl ze dicht bij elkaar zijn – iets wat lijkt op BlueTooth. Deze technologie kan nieuwe aangepaste cycli downloaden op uw smartphone app en deze vervolgens overbrengen naar uw machine door uw telefoon naast uw vaatwasser te houden.

4) Duurzaamheid en levensduur

Hoewel LG relatief nieuw is op de markt van vaatwassers, zijn ze zeker een innovatief bedrijf dat hard werkt om hun functies te ontwikkelen en dingen in stijl te maken. Maar het is moeilijker om reparatiediensten te vinden in de VS dan voor Bosch, wat hen een beetje in de steek laat.

Bosch heeft zijn duurzaamheid bewezen en heeft een aantal van de meest betrouwbare vaatwassers op de markt, met de belofte van 10 jaar perfecte levensduur van hun modellen.

5) Prijsstelling

Low-end en high-end vaatwassers hebben een aanzienlijk prijsverschil. Beide merken bieden kwaliteitsmachines voor alle budgetten en Bosch heeft duidelijk meer keuze in de premium en luxe categorieën.

LG heeft heel wat in zijn budgetmodellen gestopt: een model met frontbediening, QuadWash, 48 dB en EasyRackPlus kost op het moment van de promotie slechts 580 dollar. Voor slechts 715 dollar zijn slimme opties inbegrepen, en de LG Studio-lijn kost iets meer dan 1000 dollar. De prachtige Signature serie LG LUDP8997SN is verkrijgbaar voor een promotieprijs van $1,500.

De budgetmodellen van Bosch, de Ascenta/100-serie, zijn iets betaalbaarder met een startprijs van rond de $450. Naarmate de serie vordert, stijgen de prijzen: de 300 serie begint rond de 600 dollar, de 800 serie bij 850 dollar, en u kunt een model uit de Benchmark serie bemachtigen voor meer dan 1.000 dollar.

Onze topkeuzes voor Bosch en LG vaatwassers in 2020

Dus, naar welke modellen moet je kijken? Hoewel er vele fantastische opties zijn waaruit u kunt kiezen, zijn dit enkele van onze favorieten van LG en Bosch.

1) Beste Budget Bosch Vaatwasser: 300-serie Bosch SHEM63W55N

Op of rond $ 699 tijdens promoties, de 300-serie Bosch SHEM63W55N is een geweldige budget vaatwasser met verborgen controles en een volledig roestvrij stalen kuip. De derde rekfunctie biedt u meer ruimte, en u kunt beslissen hoe u die ruimte wilt gebruiken met de mogelijkheid om de hoogte van elk rek te regelen en de FlexSpace-tanden aan te passen voor grotere voorwerpen.

Met een behoorlijk geluidsniveau van 44dB zult u nauwelijks merken dat de vele wasbeurten bezig zijn. Deze vaatwasser biedt vijf wascycli, waaronder de Speed60-cyclus voor sneller wassen, en wanneer de cyclus is afgelopen, wordt het InfoLight rood en reflecteert het licht op de vloer om u dat te laten weten. Dit is een bevredigende vaatwasser die zeker zal voldoen aan de behoeften van de meeste huishoudens.

2) Beste algemene Bosch-vaatwasser: 800-serie Bosch SHPM78Z55N

Als u een ultrastille vaatwasser wilt, dan hoeft u niet verder te zoeken dan de SHPM78Z55N uit de Bosch 800-serie. Dit 42 dB model is verkrijgbaar voor minder dan $999 tijdens promoties, en is in staat om alle vuilniveaus efficiënt te reinigen met zijn 6 wascycli en 6 wasopties.

Het inladen van deze vaatwasser is een fluitje van een cent, dankzij het uniek ontworpen 3e rek en de EasyGlide- en RackMatic-systemen. De CrystaDry-technologie zorgt ervoor dat alle vaat kurkdroog is, en u krijgt extra functies zoals een lange bestekmand, bescherming tegen lekken, en snel- en eco-wasbeurten. De SHPM78Z55N is een plezier voor grotere gezinnen, met ruimte voor 16 couverts, en zal zeker voldoen aan alle behoeften die u heeft.

3) Beste Budget LG Vaatwasser: LG LDF5545SS

Met een prijskaartje van rond de $699, is de LDF5545SS een vaatwasser waarvan we echt onder de indruk zijn van wat u krijgt voor uw geld. Ook al is dit model met 48 dB niet het stilste, het aantal functies zal uw huishouden zeker tevreden stellen en het geluid zal uw dagelijkse routines niet verstoren.

De standaardfuncties van LG, zelfs voor budgetmodellen, zijn aanwezig, zoals QuadWash, EasyRackPlus en DualControl, plus u krijgt een roestvrijstalen kuip, wat een voordeel is in deze prijsklasse. Er zijn negen wascycli in overvloed (Auto, Zwaar, Delicaat, Normaal, Turbo, Download Cycle, Machine Clean, Spoelen, Express) en 8 wasopties (Dual Zone, Half Load, Energy Saver, High Temp, Extra Dry, Uitgestelde Start (tot 12 uur), Control Lock, Night Dry), zodat u voor alle beladingen en vervuilingsniveaus een oplossing hebt. Een extra bonus die je niet in veel budgetmodellen vindt, is NFC-technologie – iets wat je meestal alleen vindt in high-end modellen van andere merken.

Al deze waarde zou eigenlijk meer moeten kosten, dus het is veilig om te zeggen dat de LDF5545SS een geweldige koop is.

4) Beste algemene LG-vaatwasser: LG LDP6810SS

De LG LDP6810SS is een meer geavanceerd 24-inch afwasmachine model zonder zichtbare bedieningselementen, verkrijgbaar voor ongeveer $899 afhankelijk van seizoensgebonden promoties.

Omdat dit model Energy Star-gecertificeerd is, is het milieuvriendelijk en heeft het nog een paar extra functies zoals TrueSteam, SmartThinQ®-technologie en Wi-Fi. De TrueSteam-technologie zorgt voor een kristalheldere vaat, terwijl u met de SmartThinQ®-technologie uw vaatwassercycli en de starttijd kunt instellen vanaf uw mobiele telefoon. Deze strak vormgegeven vaatwasser is verkrijgbaar in roestvrij staal, zwart roestvrij staal of matzwart roestvrij staal, en past modieus in uw moderne keuken.

Met slechts 38 dB is de LDP6810SS ultra stil en maakt hij het werken in de keuken een stuk aangenamer.

Conclusie

Wij denken niet aan onze vaatwassers tijdens onze dagelijkse routine. Vaatwassers zijn er om onze klusjes op te knappen. Maar als de tijd gekomen is om ze te vervangen, is het een goed idee om de tijd te besteden aan onderzoek naar wat het beste is voor onze behoeften.

De jarenlange aanwezigheid van Bosch op de markt van vaatwassers, zijn bewezen staat van dienst en zijn ruime keuze maken hem het meest aantrekkelijk voor een grotere variëteit aan huishoudens. LG is een betrouwbaar merk, en we houden zeker van hen op basis van hun unieke stijlen en hun budgetmodellen boordevol functies. LG maakt het aantrekkelijk om een pakket te kopen met alle LG toestellen. In die gevallen raden wij LG vaatwassers aan om extra besparingen te realiseren. Anders zijn Bosch vaatwassers een duidelijke eerste keuze.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 6 september 2018. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts