Dyson Omni Glide: een nieuwe manier van stofzuigen


De Omni-glide, die oorspronkelijk voor de Aziatische markt was bedoeld, is eindelijk in België en Nederland aangekomen. Zonder het scherm van de V11 of de laser van de V15, rekent hij op zijn extreme manoeuvreerbaarheid om zijn plaats te vinden in nauwe interieurs.
Dyson Omni Glide

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Dyson Omni-glide valt op in het stofzuigerlandschap. Hij is veel compacter dan de gemiddelde stofzuiger, met een rechte steel en een unieke stofzuigkop met dubbele rol. Al deze innovaties zijn erop gericht de machine zo handelbaar mogelijk te maken. Dyson is de basis echter niet vergeten en deze stofzuiger, die voor 379 euro op de markt wordt gebracht, profiteert van multi-cycloonfiltratie en het “Point&Shoot” afvalbak-leegsysteem. Zoals vaak het geval is bij de Britse fabrikant, is autonomie niet echt het hoofdprobleem, aangezien de verwijderbare Li-ion batterij slechts 20 minuten zuigkracht toelaat op minimumniveau en zonder elektrische borstel. Zal Dyson, na een V15 Detect Absolute die goed presteerde maar niet erg verrassend en dus een beetje teleurstellend was, zijn status als vernieuwer herwinnen?

Gebruiksgemak

Ondanks de ongewone architectuur, waar we later op terugkomen, kan de Dyson Omni-glide zijn “Malmesbury” afkomst niet lang verloochenen. Inderdaad, de bonte kleuren zijn er nog steeds en we eindigen met een stofzuiger die niet erg discreet is, visueel gesproken, door paars, rood, grijs en goud te mengen met de subtiliteit van een punk-rock band die “My Way” covert.

De door Dyson gebruikte materialen lijken van hoge kwaliteit te zijn, en ondanks een iets fragieler uiterlijk dan dat van bijvoorbeeld een V10 van hetzelfde merk, lijkt hij zonder problemen bestand te zijn tegen talloze stoten tegen muren of meerdere valpartijen.

Om zijn opdracht als ultra-agiele stofzuiger te vervullen, is de Omni-glide noodzakelijkerwijs een zeer licht model. In draagbare modus weegt hij iets meer dan een kilo (1,03 kg). Als u de zuigbuis en de zeer speciale zuigkop aansluit, komt u op 1,78 kg, wat hem het lichtste toestel maakt in onze vergelijking tot nu toe; vlak daarachter staat de Candy CAS-10 (2,13 kg in vloerzuigstand), die nog 350 gram weegt. Kortom, hij zal uw arm niet verzwaren, zelfs niet tijdens de langste schoonmaakbeurten.

We hadden verwacht dat dit Dyson model zeer eenvoudig te bedienen zou zijn. En de Omni-glide weet hoe hij bochten perfect moet nemen. Kortom, laten we er niet omheen draaien, het is voor een groot deel te danken aan de speciale zuigkop dat dit verreweg de meest wendbare stofzuiger is die we ooit hebben gehad. En zoals we zullen zien, heeft dit zelfs een invloed op de zuigefficiëntie. Je kunt hem duwen, trekken, zijwaarts naar links of rechts bewegen en zelfs zijwaarts zonder dat hij ooit vast komt te zitten of wegglijdt. U kunt er zelfs de meest ongerijmde draaibewegingen aan opleggen voor het plezier van het mooie gebaar, en denken dat u de beste schaatser bent op de esplanade van Trocadero in de categorie stofzuigers.

De Omni-glide is zeer eenvoudig te bedienen, maar ook zeer gemakkelijk onder de knie te krijgen, aangezien de bedieningselementen beperkt zijn tot een paar knoppen. De eerste knop wordt gebruikt om de stofzuiger aan te zetten, de tweede om de zuigkracht te regelen (twee niveaus beschikbaar). Hoewel dit geen probleem is, hadden we graag meer functies gezien, zoals de mogelijkheid om over te schakelen van continue zuigkracht (de methode die Dyson gebruikt) naar gefractioneerde zuigkracht om batterijvermogen te besparen.

Een andere klacht is dat de Omni-glide geen indicatie geeft van de resterende levensduur van de batterij, alleen een trio van LED’s. Zelfs bij gebruik in zeer kleine ruimten (studio, eenpersoonskamer…) is het moeilijk te anticiperen op een voortijdige uitputting van de batterij.

Als steelstofzuiger kan de Omni-glide op een muurbevestiging worden opgeborgen. Door de rechte steel kan hij echter niet aan de muur worden opgehangen en de kleine standaard – die geen opbergruimte voor accessoires heeft – moet op een bepaalde hoogte worden geplaatst, zodat de stofzuiger ook op de vloer rust, wat erg praktisch is. Gelukkig heeft het elektrische aansluitingen zodat het gebruikt kan worden voor opslag en opladen.

Door zijn geringe afmetingen kan de Omni-glide echter heel gemakkelijk worden opgeborgen: zelfs een erg rommelige kast volstaat. Bovendien is de batterij uitneembaar, zelfs in de lengte. Dit betekent dat hij gemakkelijk kan worden verwijderd en de lader direct kan worden aangesloten als er thuis niet genoeg ruimte is.

Hoewel de Omni-glide niet het ‘Absolute’ label draagt, dat bij Dyson verwijst naar het volledige assortiment hulpstukken, wordt hij geleverd met een overvloed aan accessoires: een hoekig kierenzuiger, een lang mondstuk met een intrekbare borstel, een LED lang mondstuk (voor het verlichten van donkere en krappe ruimtes) en een gemotoriseerde miniborstel voor het stofzuigen van de bovenkanten van banken en bekleding.

Stofzuigen

We hadden niet veel vertrouwen in het vermogen van de Dyson Omni-glide om langpolige tapijten schoon te maken. De zuigkop bevat twee roterende borstels, maar dit zijn twee zogenaamde “pluizige” borstels; zij zijn volledig bekleed met een zacht oppervlak, maar hebben geen harde borstelharen die de vezels slaan en detritus uitstoten om het opzuigen te vergemakkelijken. Anderzijds maakt deze superwendbare kop het schoonmaken veel gemakkelijker dankzij de zijwaartse bewegingen die hij mogelijk maakt. Bovendien gooit hij, in tegenstelling tot veel borstels, geen vuil achter zich aan. De zuigkracht van de Omni-glide is dus vertienvoudigd.

Op hoogpolig tapijt doet hij het niet zo slecht met een efficiëntie van 89% op het normale vermogensniveau. Het inschakelen van de Turbo modus geeft een zeer goede 91% efficiëntie, wat beter is dan veel andere steelstofzuigers met een harde borstelkop.

Op fijn tapijt presteert de Omni-glide zeer goed en zuigt 98% van het vuil op in 30 seconden op het normale vermogensniveau. Natuurlijk, het haalt al het vuil in 60 seconden op. De vloer is smetteloos in 30 seconden als hij in Turbo mode staat.

Harde grond is het favoriete terrein van de Omni-glide. In normale of turbostand bereikt hij 100% rendement in 30 seconden.

Het is duidelijk dat de Omni-glide, ondanks zijn compacte architectuur en borstel, dezelfde zuigprestaties levert als zijn voorgangers.

Onderhoud

De Dyson ingenieurs zijn erin geslaagd om een kleine prestatie te leveren door de Omni-glide uit te rusten met hun “Point&Shoot” ledigingssysteem, zij het met een paar beperkingen. U moet de rode knop achter de collector indrukken terwijl u de zijkanten omlaag duwt om er gebruik van te maken, terwijl op klassieke staande stofzuigers die met deze functie zijn uitgerust, een eenvoudige sterke druk op de speciale hendel voldoende is om er gebruik van te maken. Het proces is echter vrij snel onder de knie en dit systeem voorkomt dat de handen met stof worden besmeurd bij het legen van de afvalbak.

De multi-cycloon filtratie doet zijn werk uitstekend. Nadat we 20 gram fijn stof in de Omni-glide hadden gedaan en deze enkele seconden hadden laten draaien om het materiaal door het luchtsysteem te laten circuleren, hebben we de schuim- en HEPA-filters gewogen. Het resultaat was dat er geen massa was toegevoegd, wat betekent dat alle cacao in de collector was achtergebleven. Het fijne stof verzadigt de filters niet en de Omni-Glide zou zijn zuigvermogen moeten behouden, zelfs zonder al te veel regelmatig onderhoud, wat wij niet zouden aanraden.

Ondanks de efficiëntie van de multi-cycloonfiltratie is het soms nodig de schuim- en HEPA-filters te reinigen. Zoals altijd bij Dyson, zijn deze geplaatst op het doorzichtige paarse plastic deel. Eenmaal verwijderd, gewoon onder water laten lopen om de filters een tweede leven te geven.

Als de plastic zuigmond die het filterscherm schraapt niet voldoende is om al het afval te verwijderen, kunnen de doorzichtige wanden worden verwijderd door te spelen met de rode plastic vergrendeling om het geheel los te maken en de toegang tot dit onderdeel te vergemakkelijken.

Tenslotte worden de twee roterende borstels en het tandwielsysteem verwijderd door – opnieuw – op de rode knop boven op de zuigkop te drukken. Nadat het haar, de draden en de lange haren zijn verwijderd, kunnen ze gemakkelijk in hun behuizing worden teruggeplaatst.

Geluid

De Dyson Omni-glide is allesbehalve een lawaaierige stofzuiger.

Bij normaal vermogen is het geluidsniveau slechts 66dB(A), oplopend tot 70dB(A) wanneer u overschakelt op de Turbo-modus. Ter vergelijking: de V15 Detect Absolute stoot onder dezelfde omstandigheden 67 en 73 dB(A) uit.

Levensduur batterij

De levensduur van de batterij is de achilleshiel van de Dyson Omni-glide.

Wanneer hij volledig is opgeladen, gaat hij slechts 24 minuten mee bij normale zuigkracht, wat niet veel is. Als u de turbostand inschakelt, raakt hij na 8 minuten en 30 seconden uitgeput, wat nog steeds erg kort is. Maar goed dat het maar 120 minuten duurt om volledig operationeel te zijn.

Productspecificaties

 • Merk: Dyson
 • Model: Omni Glide Goud
 • Kleur: Goud
 • Geluidsniveau: 3,6 dB
 • Type stofopvang: Zakloos
 • Hepa luchtfilter: Hepa
 • Gebruikstijd laagste stand: 40
 • Gebruikstijd hoogste stand: 20
 • Oplaadbaar: Ja
 • Oplaadtijd: 3,5 minuten
 • Voedingstype: Accu
 • Vermogen: 50 Watt
 • Type zuigmond: Combizuigmond
 • Aan/uit-schakelaar: Ja
 • Indicatielampje: Ja
 • In hoogte verstelbaar: Nee
 • Oplaadbaar: Ja
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Standen: Laag | Middel | Turbo
 • EAN: 5025155056813
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Aantal meegeleverde accu’s/batterijen: 1
 • Gewicht stofzuiger: 1.9 kg
 • Categorieën: Huishouden Stofzuigers Steelstofzuigers Stofzuigen
 • Merk: Dyson
 • Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren, Laagpolig tapijt, Alle vloertypen
 • Gebruikstijd hoogste stand: 20 minuten en langer
 • Select-bezorgopties: Gratis verzending

Voordelen

 • Ongekende wendbaarheid.
 • Uitstekend zuigvermogen.
 • Perfecte filtratie.

Nadelen

 • Geen extra functies.
 • Zeer lage autonomie.

Dyson Omni Glide goud

Conclusie

Als de Dyson Omni-glide het niet haalt tot de top van onze vergelijking, is dat vooral te wijten aan zijn beperkte autonomie. Het is een goede keuze voor alle soorten vloeren, en het zorgt voor een perfecte filtering. Bovendien is de buitengewone manoeuvreerbaarheid niet zomaar een gadget, maar een sterk argument in zijn voordeel en vergemakkelijkt de schoonmaaksessies echt, terwijl het karwei veel aangenamer wordt dan met een traditioneler model.

Recent Posts