Het taaie getal: De voor- en nadelen van keramische pannen

Ja – ze zeggen dat keramische pannen een must zijn in elke keuken. Hetzelfde wordt ook gezegd over keramische messen. Je zou kunnen zeggen dat iedereen minstens één goede keramische pan en een goed keramisch mes in de keuken moet hebben – gewoon om te voldoen aan de trend van keramisch keukengerei in de keuken. Natuurlijk ook omdat keramische pannen veel voordelen bieden. Hier is alles wat u moet weten over keramische pannen.

Een goede pan is nog steeds een goede pan

Het maakt niet uit welke coating of welke materialen in de pan worden gebruikt – elke pan moet van goede kwaliteit zijn. Dit omvat natuurlijk een bepaald gewicht, een goed geschroefd handvat en een hoogwaardige coating. Dit alles voorkomt een gat in de pan bij het werken met een gasfornuis of geforceerd eten van de vloer wanneer het handvat loskomt van de pan. Maar als je altijd een schone vloer hebt, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Voor elk kookgerei geldt dus het volgende: Let altijd op de specificaties en kwaliteit!

Materiaal

Een keramische pan is niet uitsluitend van keramiek – want als dit het geval zou zijn, zou het meteen nutteloos zijn als hij zou vallen. Nou, je zou het alleen aan elkaar kunnen lijmen zodat het vervolgens als vaas kan worden gebruikt – innovatief! Alleen de binnencoating is gemaakt van keramiek. De vloer is meestal gemaakt van aluminium of roestvrij staal. Roestvrij staal en keramiek zorgen ervoor dat de pan gelijkmatig en snel kan verwarmen, wat essentieel is voor de perfecte branding. Het mooie van deze pannen is dat ze tot 400 graden kunnen worden verwarmd zonder verontreinigende stoffen uit te stoten, omdat de meeste fabrikanten ze zonder plastic, lood of cadmium maken. Keramiek heeft een antiaanbak eigenschap, waardoor gezond koken zonder vet mogelijk is. Maar zoals met elke coating, moet u oppassen dat u het oppervlak niet bekrast met metalen voorwerpen – dus het is het beste om altijd met houten of plastic bestek te werken.

Lees ook:   Wortel spread

De juiste pan voor u

Voordat u een pan koopt, moet u overwegen wat u precies nodig hebt. Een goede en kwalitatief hoogwaardige pan is een kleine investering. De vragen die je jezelf moet stellen zijn: Voor hoeveel mensen kook ik in deze pan? Bereid ik ook sauzen in de pan? Wil ik gewoon in de pan bakken of ook koken? Dit alles bepaalt de grootte van de pan, de hoogte van de velg en de behoefte aan een geschikt deksel. Misschien heb je de pan niet meteen nodig en kun je wachten op een geweldige deal die je enkele euro’s bespaart.

Reiniging

Het schoonmaken van deze pannen is heel eenvoudig – zelfs als de fabrikant stelt dat de pan in de vaatwasser moet worden schoongemaakt, is het veel gemakkelijker om deze met de hand schoon te maken. En je bespaart ook ruimte in de vaatwasser. Veeg de pan gewoon af met een theedoek. De coating van de pan maakt het gemakkelijk en het is na afloop brandschoon. Je kunt na het eerste doekje een druppel olijfolie aan de pan toevoegen en inwrijven met een andere theedoek. De professionele koks doen hetzelfde en het garandeert een schone en beschermde pan die lang meegaat. Ga dus naar de winkel en koop een goede pan!

Foto credit: lunamarina – Fotolia