Hoeveel spareribs per persoon?

Een goede vuistregel is 3 tot 4 spareribs per persoon, vooral als je verschillende gerechten serveert. Voor spareribs, die kleiner zijn dan spareribs, moet je rekenen op 5 tot 6 spareribs per gast. Omdat er meestal 10 tot 13 spareribs in een ribstuk zitten, kun je 2 tot 4 personen bedienen met een ribstuk en 2 met een ribstuk.

Spareribs

Mensen die barbecueën zullen je waarschijnlijk vertellen dat ze liever spareribs hebben dan baby back ribs.

Over het algemeen zijn spareribs vleziger en hebben ze meer smaak dan baby back ribs (omdat ze meer vet hebben).

Spareribs komen van de onderkant van de ribben, of de onderbuik van het varken; waar de buikspek en bacon vandaan komen.

Spareribs kunnen worden geleverd als een hele plak of kunnen worden getrimd tot een St. Louis Cut. Bij de St. Louis Cut worden alleen het borstbeen, het kraakbeen en de flap verwijderd.

Vanwege hun grotere formaat is een typische portie spareribs 3 of 4 spareribs.

Vragen vooraf

De sleutel tot een goede planning is om jezelf van tevoren veel vragen te stellen. Als je moet beslissen hoeveel ribbetjes je per persoon gaat bereiden, zijn dit de vragen die je wilt stellen:

Hoeveel bijgerechten wil ik serveren en welke zijn dat?

Plan je hele menu van tevoren om de juiste parameters vast te stellen. Als vuistregel geldt: hoe meer bijgerechten je hebt, hoe minder vlees je per persoon hoeft te voorzien.

Bedenk ook dat niet alle bijgerechten gelijk zijn. Zware bijgerechten, zoals aardappelsalade en macaroni met kaas, maken de gasten sneller vol dan groene salade en koolsla.

Wordt er na afloop een dessert geserveerd?

Onthoud ook dat gasten wat ruimte willen overhouden voor de zoete lekkernijen die je aanbiedt. Overweeg om de hoeveelheid vlees per persoon te verminderen als je van plan bent om een bijzonder rijk dessert te serveren.

Lees ook:   aeg vaatwasser storing

Zijn ribbetjes het enige vlees dat wordt aangeboden?

Geef je gasten niet alleen meer keuzemogelijkheden, maar voeg ook kippenvleugeltjes of runderborst toe aan het menu om de druk op het aanbod van rubben wat te verlichten.

Wie heb je uitgenodigd en ben je bekend met hun eetgewoonten?

Vergeet niet om rekening te houden met de demografie van het feest. Je frisbeegolfpartner zal waarschijnlijk meer vlees eten dan je bejaarde tante. Houd er ook rekening mee dat kinderen onder de 13 waarschijnlijk half zoveel zullen eten als volwassen volwassenen.

Op welk moment van de dag is de bijeenkomst?

Vindt de barbecue plaats tijdens de lunch of ‘s avonds? Mensen zullen meestal meer eten als het feest tijdens het eten wordt gehouden. En hoe lang zal het feest duren? Als de gasten uren blijven rondhangen, zullen ze waarschijnlijk meer dan één keer langs de buffettafel gaan.

Wordt er alcohol geschonken?

Hoe meer er gedronken wordt, hoe meer mensen zich zullen overeten. Bereid je maaltijden 15 tot 20 procent meer voor als je denkt dat het een wild feest wordt.

Hoeveel spareribs per persoon berekenen?

De spareribs zijn van verschillende diktes. Afhankelijk van of ze van de rug of uit de buik van het varken komen. De slager die u vertrouwt, zal u adviseren en de zilveren huid of ongewenst vet uit de spareribs verwijderen. U moet ongeveer 500-700 gram spareribs per persoon verwachten – afhankelijk van hoeveel bot er in een portie zit. Vlezige spareribs hebben minder botdelen dan de iets magere variant. Bereken daarom meer of minder gewicht. Wat de hoeveelheid spareribs betreft, hangt het ervan af of de spareribs alleen worden geserveerd, bijvoorbeeld met brood of broodjes, en of er een voorgerecht en dessert is. Als alleen het vlees knabbelend met heerlijke sauzen wordt aangekondigd, mag het ook 1 kg spareribs per persoon zijn.

Lees ook:   Bananenbrood wafels

SpareRibs marineren &grill

Een zeer belangrijke stap in de bereiding van spareribs is marineren. Meng wat zeer verwarmbare olie met of zonder honing, knoflook, zout, peper, voeg desgewenst chili of een kant-en-klaar kruidenmengsel toe. De spareribs kunnen er ‘s nachts goed in trekken. Dep voor het grillen de marinade, anders zouden de componenten op de grill branden. Op de grill hebben de spareribs ongeveer 60 tot 90 minuten nodig bij 150-160°C, afhankelijk van de dikte, om ze knapperig te krijgen. Bestrijk de spareribs tussendoor met bier of appelsap. Het ligt er natuurlijk ook aan welke grill je gebruikt. Omdat de meeste kruiden – vers of gedroogd – heel gemakkelijk op de grill verbranden, is het raadzaam om ze aan het vlees toe te voegen en kort voor het serveren te verwarmen.

Tips voor een geslaagde bijeenkomst

Deze tips zorgen ervoor dat alles soepel verloopt zodra je die sappige, vlezige riblappen van de grill hebt gehaald.

  • Zet het eten op een lange tafel, in buffetvorm. Schik de bijgerechten en eventueel bijgerechten zoals kippenvleugels bij het beginpunt, naast de borden en servetten. Bewaar de ribbetjes voor het laatst, zodat de gasten halfvolle borden hebben tegen de tijd dat ze bij de hoofdattractie komen.
  • Snijd worstjes of kip tenders in kleine stukjes om mensen aan te moedigen een beetje van alles te nemen.
  • Bereid je bijgerechten en sauzen de dag van tevoren voor, zodat je je niet hoeft te haasten om alles op het laatste moment klaar te krijgen.

Hoe je ribbetjes warm houdt als je voor grote groepen kookt

Als je ooit hebt geprobeerd om vlees te barbecueën voor een grote groep, heb je misschien gemerkt dat het moeilijk kan zijn om dat voor elkaar te krijgen. Dit is vooral waar als je grill te klein is om al het vlees in één keer te garen. Gelukkig is er een manier om de gekookte ribbetjes warm te houden terwijl je het andere vlees grilt.
ribbetje op de grill
Vul een gewone, goed geïsoleerde koelbox met een paar liter heet water. Sluit het deksel en laat het ongeveer 30 minuten opwarmen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kaassoufflé met grijze garnalen en avocado

Giet vervolgens het water eruit en leg een schone handdoek op de bodem van de verwarmde koelbox. Plaats een aluminium wegwerpbakje bovenop de handdoek.

Als de ribbetjes gaar zijn, wikkel je ze in folie en leg je ze in de aluminium schaal. Leg nog een handdoek bovenop de ingepakte ribbetjes en sluit het deksel van de koelbox tot je klaar bent om te serveren.

Voor het beste resultaat laat je de ribbetjes niet langer dan een uur in de koeling liggen. Als je een vleesthermometer met een lang snoer hebt, gebruik die dan om de interne temperatuur van de ribbetjes in de gaten te houden terwijl je het andere vlees bereidt.

Conclusie

Voorbereiding vooraf is de sleutel tot een geslaagd feest. De volgende stap is ervoor zorgen dat je genoeg eten hebt om alle gasten tevreden te houden. Als je deze richtlijnen volgt, weet je precies hoeveel riblappen je per persoon moet voorzien voor je volgende feestje in de achtertuin.