Vleesthermometers gebruiken: Hoe werkt een braadthermometer?

Soms is het niet genoeg om vlees op de een of andere manier in de pan te verwarmen: de exacte temperatuur is cruciaal. Dit kan belangrijk zijn voor grotere stukken vlees en bereiding in de oven, maar kan ook interessant zijn als je op lage temperaturen wilt koken. Een braadthermometer helpt je om het vlees “to the point” te koken. Tip: De beste vleesthermometers op Amazon

Een braadthermometer wordt met de punt in het midden van het gebraad of een ander groter stuk vlees gestoken en meet daar de kerntemperatuur van het voedsel. Het helpt dus om de temperatuur precies in het midden van het stuk vlees te bepalen. En dit is belangrijk: zelfs als het vlees aan de buitenkant al krokant bruin is, kan het in het midden nog steeds koel en rauw zijn. De oventhermometer bepaalt alleen de temperatuur in de oven – hoe warm het vlees echt is (vooral in de kern) wordt niet weergegeven.

Lage temperatuur koken met thermometer

Als grotere stukken vlees enkele uren op lagere temperaturen worden gekookt, is het vlees vaak bijzonder mals en mild. De onmiskenbare smaak is bijvoorbeeld populair bij barbecuefans die speciale tonen in de roker willen bereiken. Maar ook gevoelige stukken vlees zoals rosbief worden gecontroleerd met de gebraden thermometer.

oven met geïntegreerde thermometer; Foto: Neff

oven met geïntegreerde thermometer; Foto: Neff

Hoe werkt de vleesthermometer?

Hoe meet je de temperatuur in het midden van een groot stuk vlees? Gewoon opensnijden is een oplossing, maar de braadthermometer is eleganter. Een langere spike op de thermometer dient als sonde. Hij wordt in het grijs gezet, de stoelen moeten ongeveer in het midden van het vlees zijn. Want hier bovenaan zit de sensor, die zo belangrijk is voor temperatuurbepaling.

Braadthermometer met digitaal display; Foto: Dänisches Bettenlager

Braadthermometer met digitaal display; Foto: Dänisches Bettenlager

Conventionele vleesthermometers zijn bimetaalthermometers. De sonde is verbonden met het display aan de buitenkant door een as in de doorn. Moderne thermometers werken echter met een temperatuursensor. Dit genereert een elektrisch signaal en de temperatuur wordt digitaal weergegeven. Conventionele, mechanische vleesthermometers zijn hittebestendig. Daarom kunnen ze tijdens het koken de hele tijd vast komen te zitten in het vlees. Zo regel je met deze thermometer continu de kerntemperatuur en hoef je de oven niet eens open te zetten. Hoewel elektronische thermometers nauwkeuriger zijn en sneller meten, zijn ze niet hittebestendig. Je moet deze thermometer steeds opnieuw in het vlees doen en er weer uithalen. Tenzij je in het bezit bent van een draadloze thermometer: Dan steek je de sonde in het vlees en kun je de hittebestendige sonde zelfs in de oven in het vlees laten staan. het display bevindt zich op de keukentafel of plank buiten de oven, het is niet hittebestendig.

Lees ook:   Wat In Plaats Van Zonnebloemolie? (Best solution)

Vleesthermometer kan ook worden gebruikt voor andere voedingsmiddelen

Voor vlees is de kerntemperatuur belangrijk, omdat de eiwitten in het vlees alleen denatureren vanaf een temperatuur van ongeveer 60 ° C. En deze temperatuur moet voor een langere periode worden gehandhaafd. Als de temperatuur hoger is, verandert de eiwitstructuur sneller – maar in de grote stukken vlees stijgt de temperatuur meestal langzaam.

Vleesthermometers kunnen ook worden gebruikt voor het bakken van brood

Vleesthermometers kunnen ook worden gebruikt voor het bakken van brood

Maar je hebt vast wel eens een taart of brood gebakken. De deegresten worden in de oven geplaatst en moeten daar langer blijven staan bij temperaturen boven de 150°C. Soms komt het voor dat de stukjes aan de buitenkant al bruin en krokant zijn, maar vloeibaar deeg nog steeds opraakt als het in plakjes wordt gesneden. Dan was er niet genoeg tijd om het deeg tot in de kern te verwarmen. U kunt ook een vleesthermometer gebruiken om de kerntemperatuur van gratins, stoofschotels, cakes, brood en ander voedsel in de oven te controleren.

De beste vleesthermometers op Amazon

Kerntemperatuur en kooktijden voor: