Houd een schone keuken: Gids tot voedsel overgedragen ziekten


Laatst gewijzigd
April 11, 2020

Een schone keuken houden: Gids voor Voedsel Overgedragen Ziektes

Voedselvergiftiging is onaangenaam en kan soms zelfs dodelijk zijn. De beste manier om voedselvergiftiging aan te pakken is te voorkomen dat het gebeurt. Iedereen die voedsel bereidt of behandelt, moet weten hoe hij het voedsel moet behandelen om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen. Door voedsel grondig te koken en rauwe groenten en fruit te wassen voor het eten, wordt de verspreiding van ziekteverwekkers voorkomen. Om kruisbesmetting te voorkomen, is het belangrijk de keuken schoon te houden. Na elke maaltijd moet het servies worden afgewassen met water en moeten de toonbanken en oppervlakken worden schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel.

Salmonella

De bacterie salmonella veroorzaakt de ziekte salmonellose. Mensen krijgen salmonellose door het eten van voedsel dat besmet is met de bacterie, zoals rauwe eieren, kip en rundvlees. De bacterie is ook aangetroffen in diepvriesproducten en pindakaas. Veel voorkomende symptomen zijn diarree en krampen. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na een dag of vijf, maar in zeer ernstige gevallen zijn antibiotica nodig. Mensen kunnen salmonellose proberen te voorkomen door voedsel grondig te koken.

Botulisme

Botulisme is een zeldzame door voedsel overgedragen ziekte. Het wordt veroorzaakt door een toxine dat vrijkomt door bacteriën; de bacterie die botulisme veroorzaakt, wordt aangetroffen in voedsel dat verkeerd werd ingeblikt of in gefermenteerde zeevruchten. Symptomen van de infectie zijn wazig of dubbel zicht, ademhalingsmoeilijkheden en verlamming. Een antigif kan worden ingespoten bij een persoon met botulisme om verdere schade aan de zenuwen te voorkomen. Als de persoon nog voedsel met het toxine in zijn lichaam heeft, kan braken worden geïnduceerd om het voedsel weg te spoelen. Mensen kunnen de ziekte voorkomen door voedsel dat zij verdacht vinden te verhitten of te koken. Hoge hitte doodt de bacteriën en hun gifstoffen.

E. Coli

Er zijn veel soorten E. coli bacteriën. Sommige soorten, zoals E. coli O157:H7, veroorzaken ziekte, terwijl andere in het menselijk lichaam leven en geen schade veroorzaken. Een veel voorkomend symptoom van een infectie is diarree. Ernstige infecties kunnen tot de dood leiden. De beste manier om een infectie te voorkomen is voedsel op de juiste wijze te koken en te voorkomen dat u water drinkt uit een onreine bron.

Listeria

Listeria is een andere ziekte die wordt veroorzaakt door het eten van met bacteriën besmet voedsel. De ziekte is vooral riskant voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem. Koorts is een veel voorkomend symptoom van de infectie, evenals hoofdpijn en een stijve nek. Zwangere vrouwen kunnen een miskraam krijgen of voortijdig gaan bevallen. In tegenstelling tot sommige bacteriën kan Listeria groeien en gedijen in een koele omgeving, zoals de koelkast. Om de ziekte te voorkomen, moeten mensen gemorste vloeistof in hun koelkast onmiddellijk schoonmaken met heet water en zeep. Zij moeten ook alle rauwe producten grondig reinigen alvorens ze te eten en vlees helemaal doorbakken.

“Gekke Koe”-ziekte

De “gekke-koeienziekte”, of boviene spongiforme encefalopathie, wordt niet veroorzaakt door een bacterie of virus, maar door een prion, of een soort eiwit. Het treft vee. Men denkt dat de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een ziekte die mensen treft, verwant is aan boviene spongiforme encefalopathie. Beide ziekten zijn zeer zeldzaam. In de VS zijn slechts drie gevallen van BSE vastgesteld. Alle gevallen deden zich voor bij koeien die niet in de voedselvoorziening terechtkwamen.

Norovirus

Norovirus is een van de belangrijkste oorzaken van voedselvergiftiging in de VS. Het veroorzaakt acute gastro-enteritis en symptomen zoals braken en diarree bij mensen. Het virus wordt verspreid via voedsel en water. Mensen kunnen ook worden blootgesteld door het aanraken van een besmet oppervlak. Behalve veel drinken en rust, is er geen behandeling voor de ziekte. Mensen kunnen het proberen te voorkomen door regelmatig hun handen te wassen en alle oppervlakken schoon te maken.

Staph

Stafylokokkeninfecties worden meestal veroorzaakt door Staphylococcus aureus, een bacteriesoort. Er zijn meer dan 30 verschillende soorten stafylokok bacteriën… Veel mensen hebben de bacterie van nature op hun lichaam. Wanneer de infectie in verband wordt gebracht met voedselvergiftiging, krijgen mensen meestal last van maagklachten, waaronder braken en krampen. Een infectie wordt meestal behandeld met antibiotica. Eén stam van de bacterie, methicillineresistente Staphylococcus aureus, reageert niet op de standaardantibiotica die worden gebruikt om de infectie te behandelen.

Campylobactor

De bacterie campylobactor veroorzaakt de ziekte campylobacteriosis. Mensen krijgen de ziekte meestal na het eten van gevogelte dat niet goed is gekookt of door het eten van voedsel dat is besmet met het sap van rauw gevogelte. Symptomen van de ziekte zijn koorts, pijn en krampen in de buik en diarree. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven, maar de meeste mensen herstellen zonder medicatie of behandeling. Het wassen van de handen, het koken van kip en ander gevogelte tot een inwendige temperatuur van 165 graden Fahrenheit, en het niet drinken van rauwe melk zijn manieren om de ziekte te voorkomen.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 10 februari 2013. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts