Roborock, het door Xiaomi opgerichte bedrijf dat gespecialiseerd is in robotstofzuigers, behoeft geen introductie. Na de S6, is het het S4 model dat naar ons lab komt.
Presentatie
In het begin maakte Roborock de S50, daarna de S6 en de S4. Het is deze laatste robotstofzuiger die we vandaag testen. Toen hij op de markt kwam, kostte hij ongeveer 400 euro, wat hem een vrij concurrerende prijs oplevert. Net als veel Roborocks voor hem, is de S4 verbonden met Wi-Fi en wordt hij bestuurd vanuit de Xiaomi Home applicatie. Hoewel er geen grote veranderingen zijn ten opzichte van de vorige modellen, brengt dit nieuwste model toch enkele verbeteringen die ons bevallen: de S4 zou een lager geluidsniveau en een grotere autonomie bieden. Natuurlijk heeft deze robot een laserafstandsmeter en kan hij de verschillende kamers in het huis in kaart brengen en registreren.
Gebruikersvriendelijkheid
De Roborock S4 heeft dezelfde kenmerken als de vorige modellen. Het enige grote verschil is dat de S4 de mopfunctie weglaat en dus ook het kleine waterreservoir en het bijbehorende doekje. In feite kan dit model “alleen maar” stofzuigen, wat ook helpt om de rekening te drukken (in vergelijking met de S6).
Er zijn slechts twee fysieke knoppen op de bovenkant van het toestel: één om het toestel aan en uit te zetten, de andere om het terug te zetten naar de basis. De S4 maakt komaf met de “Spot”-knop (die op de S6 zat) voor gerichte reiniging. Maniakken, wees gewaarschuwd: de behuizing van de robot is bekleed met glanzend zwart plastic dat de geringste vingerafdruk doorlaat en vrij snel stof opneemt, wat nogal ongelukkig is voor een stofzuiger.
Om de stofzuiger op afstand te bedienen en toegang te krijgen tot de verschillende functies, moet u verbinding maken met het Wi-Fi-netwerk van uw huis en de Xiaomi Home-app downloaden.
Connectiviteit en de toepassing
De installatiemethode blijft ongewijzigd en het koppelen is even eenvoudig als altijd. Wat de functionaliteit betreft, zijn we gerustgesteld dat de updates die op de S6 zijn geïnstalleerd, nog steeds actueel zijn.
De toepassing wordt gebruikt om een schoonmaaksessie te starten. Na elke run geeft de app een vrij nauwkeurige kaart van de omgeving waarin de robot heeft gelopen.
De Xiaomi Home-applicatie biedt inderdaad tal van functies, waaronder de mogelijkheid om schoonmaakzones virtueel af te bakenen door met een vinger rechthoeken op de kaart te tekenen, zodat de robot de zone niet verlaat. De kaart wordt getekend in overeenstemming met de reinigingscyclus van het apparaat. Het is dus mogelijk om de voortgang van de reiniging van de stofzuiger in real time op de kaart te zien, evenals de resterende autonomie, het aantal bestreken vierkante meters en de duur van de zuigbeurt. De toepassing biedt ook toegang tot 4 vermogensniveaus: stil, gebalanceerd, turbo en max.
Opgemerkt dient te worden dat deze robot niet beschikt over de “tapijt” modus van de S6. Wij betreuren deze afwezigheid niet, aangezien deze zuigkracht, die verondersteld wordt zich aan te passen aan het bestreken oppervlak, niet erg doeltreffend was op het vorige model.
Door naar de instellingen te gaan (rechtsboven op de startpagina), geeft Xiaomi Home ons toegang tot meerdere functies: tijden voor het schoonmaken plannen, de geschiedenis van vorige schoonmaakbeurten bekijken of de werkingsstatus van de verschillende onderdelen van de stofzuiger bekijken.
Onderhoud
De S4 heeft dezelfde kenmerken als zijn voorganger: de afvalbak is nog steeds even klein (0,4 liter), ziet eruit als een cassette en heeft een anti-allergeenfilter. Deze keer verwachtten we dat hij volledig verzegeld zou zijn om te voorkomen dat er afval zou ontsnappen bij het hanteren ervan, maar dat is niet het geval! U moet oppassen dat u het afval niet laat vallen wanneer u deze bak hanteert.
De borstels blijven ongewijzigd en er is nog steeds het kleine schoepje dat afwisselend nylon en rubberen borstelharen heeft. De zijborstel wordt gebruikt om het stof dat in de hoeken zit terug te brengen. De rol van de S4 is veel kleiner dan die van de Neato en neemt de volledige breedte van de robot in beslag. Wij geven echter de voorkeur aan het rubberen rollersysteem op de Roomba i7+ en S9+ van iRobot, die gemakkelijker te onderhouden zijn dan rollers met borstelharen.
Navigatie systeem
Net als alle robotstofzuigers van iRobot is de S4 uitgerust met een laserafstandsmeter waarmee hij zijn weg kan uitstippelen en navigeren door de kamers waar hij doorheen rijdt.
Daar hoeft u niet over uit te weiden, de S4 beweegt op precies dezelfde manier als de vorige modellen: hij begint met een rondje om de kamer te draaien en beweegt dan in een zigzagpatroon de kamer in zonder ook maar één gebied over te slaan. Bovendien vonden we dat de S4 niet meer dan één keer over hetzelfde gebied ging, in tegenstelling tot de iRobot Roomba s9+, die de vervelende neiging heeft om meer dan één keer over hetzelfde gebied te gaan.
Anderzijds moet je oppassen dat je geen kleine voorwerpen op de vloer laat rondslingeren: in zijn dolle haast zagen we de S4 worstelen met een elektriciteitskabel die hij op zijn weg had opgevangen!
Stofzuigen
Bij de zuigtests gaan we altijd op dezelfde manier te werk: we evalueren de prestaties van de stofzuigers op minimum- en maximumvermogen op drie verschillende oppervlakken (harde vloer, fijn tapijt en shagtapijt). En één ding is duidelijk: de S4 werkt ultra-methodisch, waardoor hij duidelijk zeer efficiënt is.
Op een harde vloer in de stille modus, pakte hij 90% van het vuil op in 3 min 43 sec, ongeveer 2 min minder dan de S6. Een geweldige plaat! Op maximaal vermogen duurde het 3 minuten en 20 seconden om al het vuil te verwijderen.
Op fijn tapijt, in de stille modus, duurde het iets meer dan 4 minuten om 95% van het materiaal te verzamelen. In de maximumstand kon hij al het afval in slechts 3 minuten en 35 seconden verwijderen!
Op dik tapijt doet de Roborock S4 er echter veel langer over: hij heeft 11 minuten nodig om 80% van het afval te verzamelen. De robot bleek niet in staat afval te bereiken dat te diep in de tapijtlussen zat. Door hem op de “max”-stand te zetten, kon hij in 5 minuten 70% van het materiaal absorberen voordat hij zijn werk als afgedaan beschouwde en terugkeerde naar zijn basis.
Geluid
Terwijl de Roborock S6 al stil was, is de S4 nog stiller: in de maximumstand is hij 60dB(A) en in de minimumstand is hij 56dB(A), wat erg stil is. Ter vergelijking: de iRobot s9+ – een van de luidste in onze vergelijking – stoot 71 dB(A) uit in de maximumstand.
Deze waarde is echter niet van groot belang, aangezien robotstofzuigers werken wanneer er niemand in huis is.
Autonomie
Net als zijn voorgangers bleek de S4 zeer duurzaam te zijn, zelfs nog duurzamer dan zijn voorganger de S6. In de “stille” modus blies hij zijn laatste adem uit na iets meer dan 3 uur werking, 35 minuten langer dan zijn voorganger. Door hem op de “max”-stand te zetten, hield hij het iets minder dan 2 uur en 30 minuten vol zonder te stoppen, een record!
Vandaag de dag ligt de Roborock S4 in dit opzicht voor op de S6.
Voordelen
- Gemakkelijk te gebruiken.
- Zeer goede autonomie.
- Goede zuigprestaties.
- Intuïtieve toepassing met veel mogelijkheden.
- Geordende en efficiënte navigatie.
Nadelen
- Kleine collector capaciteit.
- Onvoldoende zuigkracht op zeer lange tapijten.
In de doos
- Roborock S4 Max stofzuiger
- Oplaaddock
- Oplaadkabel
- 2x HEPA filters
- Borstelrol
- Borstel bescherming
- Hoofdborstel reinigingsgereedschap
- Gebruikershandleiding
Vergeleken met andere stofzuigers
De Roborock S4 Max is een goed gebouwde robotstofzuiger. Net als de Roborock S4 heeft hij geavanceerde automatiseringsfuncties en presteert hij het beste op kale vloeren. De Max heeft een langere maximale levensduur van de batterij, en in tegenstelling tot de S4, kan het klimmen op hoogpolige tapijten en doet een goed werk van het reinigen van hen. De S4 presteert veel beter op laagpolige tapijten, maar geen van beide modellen is de beste keuze voor het reinigen van tapijten. Als u meer opties wilt zien, bekijk dan onze lijsten met beste robotstofzuigers, de beste robotstofzuigers voor tapijten en de beste robotstofzuigers voor dierenhaar.
Roborock S4
De Roborock S4 Max en de Roborock S4 zijn zeer vergelijkbaar ontworpen stofzuigers, en u kunt de voorkeur geven aan een van beide, afhankelijk van welke soorten oppervlakken u in uw huis heeft. De Max kan op hoogpolige tapijten klimmen en deze reinigen. Hij heeft een langere maximale batterijlevensduur en is ook lichter, wat hem draagbaarder maakt. De S4 daarentegen presteert veel beter op laagpolige tapijten en neemt meer vuil, zoals graan, op van kale vloeren wanneer het vuilreservoir gedeeltelijk vol is.
Roborock S6
De Roborock S6 is een betere stofzuiger dan de Roborock S4 Max voor de meeste toepassingen. De S6 presteert aanzienlijk beter op kale vloeren en laagpolig tapijt. Hij verwijdert niet zo veel groter vuil van hoogpolig tapijt, maar pakt meer dierenharen op van dat type oppervlak en verliest niet zo veel zuigkracht als het vuilreservoir vol raakt. Aan de andere kant is de Max iets kleiner en lichter, waardoor hij beter draagbaar is.
Roborock E4
De Roborock E4 is een betere stofzuiger dan de Roborock S4 Max. Ze hebben vergelijkbare batterij prestaties, onderhoudsbehoefte en bouwkwaliteit, maar de E4 levert betere prestaties op elk type oppervlak. Hij is ook een beetje lichter en zijn vuilcompartiment is iets groter. De Max heeft echter meer geavanceerde automatiseringsfuncties. Het brengt uw huis in kaart en stelt u in staat om virtuele grenzen en individuele schoonmaakschema’s voor verschillende kamers te creëren.
Roborock S5
De Roborock S5 is een betere stofzuiger dan de Roborock S4 Max. Ze hebben een zeer vergelijkbaar ontwerp en functies, maar de S5 levert betere prestaties op kale vloeren en laagpolige tapijten. Hij is ook lichter en laadt veel sneller op. Aan de andere kant presteert de Max beter op hoogpolig tapijt, omdat hij meer vuil van dat type oppervlak verwijdert als het vuilreservoir leeg is.
Productspecificaties
- Merk: Xiaomi Roborock
- Model: S4 Max
- Kleur: zwart
- Geluidsniveau : 69 dB
- Inhoud opvangreservoir: 1 liter
- Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
- Bedrijfstijd: Maximaal 180 minuten
- Oplaadtijd: 120 minuten
- Voedingstype: Accu | Adapter/ lichtnet | Batterij | Netstroom | Oplaadbare ingebouwde batterij
- Accu/batterij technologie: Li-Ion
- Voltage: 28 V
- Vermogen: 58 Watt
- Vorm: Rond
- Bediening via app: Ja
- Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
- Navigatiemethode: Systematisch via software | Laser | Aan te sturen via app
- Smart Home Platform: Geen platform
- Ronddraaiende middenborstels: Ja
- Zijborstel: Ja
- EAN: 6970995782509
- Artikelnummer: R100005
- Taal handleiding: Engels | Universeel
- Verpakkingstaal: Engels | Universeel
- Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
- App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
- App werkt op besturingssysteem: Android | iOS | Informatie niet beschikbaar
- Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
- Mobiele data verbinding mogelijk: Niet van toepassing
- Betaalde diensten vereist: Niet van toepassing
- Airwatts: 2000
- Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
- Leegt automatisch: Nee
- Maximale drempelhoogte: 10 cm
- Type gebiedsafbakening: Geen gebiedsafbakening
- Categorieën: Stofzuigers – Robotstofzuigers – Stofzuigen
- Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Bediening via app
- Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
- Handige opties: Kan over drempels (2cm)
- Type gebiedsafbakening: Via app, Geen gebiedsafbakening
Conclussie
Roborock leert zeker van zijn fouten en is voortdurend bezig zijn nieuwe robotstofzuigers te verbeteren. De S4 verandert niet veel ten opzichte van de S6 en is op sommige punten zelfs beter: grotere autonomie, lager geluidsniveau, efficiëntere zuigkracht. Hij verliest echter de dweilfunctie (gefactureerd op bijna 150 euro). Het is goed om soms een een-taskertje te zijn. We kunnen zeggen dat de Roborock S4 een van de beste prestatie/prijs verhoudingen is in onze vergelijking.
Inhoudsopgave