Roestvrij staal reinigen zonder strepen: tips voor het reinigen van uw gootsteen, aanrechtblad, nis achterwand gemaakt van roestvrij staal

Roestvrijstalen spoelbakken zijn te vinden in veel keukens – geen wonder: roestvrij staal is resistent, duurzaam en zeer hygiënisch wanneer het correct wordt behandeld. Ideaal voor in de keuken. Om deze redenen vertrouwen velen ook op een nis achterwand gemaakt van roestvrij staal bij het plannen van de keuken, of zelfs een werkblad gemaakt van hetzelfde materiaal. Eén ding weet iedereen over roestvrij staal in de keuken: roestvrij staal moet vaak worden gereinigd en onderhouden. Hoe – we zullen het je in dit bericht vertellen.

Reinigen rvs spoelbak/werkblad zonder strepen: 6 tips

Blanco rvs kraan Alta S; Foto credit: Blanco

#1 Spoelen en drogen

Belangrijk, na elke schoonmaakactie. Resten van reinigingsmiddelen kunnen de oorzaak zijn van de gehate strepen. Veeg dus altijd grondig af met helder water. En dan kun je het beste goed drogen met een keukenrol of een schone microvezeldoek. Want waar water is, vormen zich kalkvlekken – en begint het schoonmaken helemaal opnieuw.

#2 Koffie vlekken

Gedroogde koffievlekken? Laat een bewezen huismiddeltje je helpen. Los zuiveringszout eenvoudig op in kokend water en laat de oplossing 10 minuten op de vlek inwerken. Afvegen met koud water!

#3 Zuiveringszout

Frisdrank – je vriend en helper. Je kunt theevlekken verwijderen met een oplossing van zuiveringszout en water. Reinig uw roestvrijstalen oppervlakken grondig met de oplossing en veeg vervolgens af met schoon water.

#4 Laat niets nat

Laat geen natte reinigingsdoekjes op roestvrij staal achter – doe ze beter in de wasmachine. Om een eenvoudige reden: kalkvlekken.

#5 Kalkvlekken

En als er nog kalkvlekken verschijnen? Dan kun je het beste een azijnoplossing gebruiken met een maximum van 25 procent. Sterkere zure oplossingen zouden het roestvrij staal aanvallen.

Lees ook:   Gevulde portobello's met mexicaanse vulling

#6 Geborsteld roestvrij staal

Geborsteld roestvrij staal heeft een mat oppervlak dat ontstaat door het oppervlak in een bepaalde richting te slijpen. Bij het reinigen van geborsteld roestvrij staal moet u daarom nooit tegen de slijprichting vegen. Als er krassen optreden, is het hele ontwerp verdwenen. Daarnaast zijn strepen of strepen makkelijker als je in de verkeerde richting veegt.

No-Go’s: Wat u moet vermijden bij het reinigen van roestvrij staal

roestvrij stalen spoelbakken staal kunst; Foto: BLANCO

roestvrij stalen spoelbakken staal kunst; Foto: Blanco

Bij het reinigen van roestvrij staal is het beter om je handen af te houden van alles wat krast en schuurt. Waarom? Schuurmiddelen en stalen sponzen krassen het roestvrijstalen oppervlak en verminderen zo de roestbestendigheid van het materiaal. Ook te vermijden zijn bleekmiddel of ontsmettingsmiddelen, die soms deel uitmaken van bepaalde reinigingsmiddelen. Zeer sterk zout. Zure of chloridehoudende reinigingsmiddelen zijn ook taboe als het gaat om roestvrij staal.

Preventie met verzorgingsproducten – laat in de eerste plaats geen nieuwe vlekken toe

Keuken met rvs werkblad uit de serie "Blanco SteelArt". Foto: Blanco

Keuken met een rvs werkblad uit de “Blanco SteelArt” serie. Foto: Blanco

Speciale roestvrijstalen verzorgingsproducten vormen een dunne beschermlaag op het roestvrijstalen oppervlak, die ook bestand is tegen normale reiniging. De laag beschermt tegen vingerafdrukken en klein vuil en gaat vaak enkele weken mee. Maar wees voorzichtig! De meeste verzorgingsproducten geven aan dat ze geschikt zijn voor het “voedselgerelateerde gebied”. U mag de producten echter niet gebruiken voor oppervlakken die in direct contact komen met voedsel (bijv. potten, roestvrijstalen pannen).

Cover foto: roestvrij staal aanrecht en gootsteen; Foto: Blanco

Meer artikelen over gootstenen en kranen

Lees ook:   Cookidoo: Verleng uw receptabonnement – zo werkt het

Gewrichten schoonmaken in de keuken – wat betekent echt helpen?