Vervang voor zure room: Goede zure roomalternatieven

Zure room is als het ware een universeel ingrediënt dat in de meeste huishoudens niet mag ontbreken. Je kunt het snel oppakken tijdens het koken, of het gebruiken om voedsel te verfijnen. Maar wat doe je als je ze op dit moment niet hebt of je als veganist volledig onthoudt van dierlijke producten? Gelukkig zijn er tal van alternatieven!

Zure room voor veel gerechten

De naam verraadt het al: Zure room, ook wel zure room genoemd, is niets meer dan zure room. Dit kan in de loop van de tijd op natuurlijke wijze gebeuren. Industrieel geproduceerde melkzuurbacteriën worden er echter specifiek aan toegevoegd, die het proces op een gecontroleerde manier activeren en versnellen. Het feit dat ze de room afbreken, creëert een relatief stevige, romige massa met een licht zure smaak, die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Veel koks gebruiken het bijvoorbeeld om sauzen te binden of gebruiken het om te bakken. Zure room is ook populair als ingrediënt in heerlijke salades. Het is ook geschikt voor pittige, zowel zoetzure dips of voor het raffineren van soepen of koude kommen.

Diverse zuivelproducten als alternatief voor zure room

Als je geen zure room bij de hand hebt, of iets anders wilt proberen, zijn er een aantal alternatieve producten beschikbaar. Op basis van melk worden ze meestal verkregen vergelijkbaar met zure room met de toevoeging van bacteriën. Waarschijnlijk het bekendste product is zure room. Het is vaak te vinden in supermarkten direct naast de zure room. Wanneer je het blikje opent, zul je echter merken dat zure room veel steviger is. Dit komt door verdikkingsmiddelen die fabrikanten eraan toevoegen. Bovendien heeft het met 20 tot 25 procent een veel hoger vetgehalte dan 10 procent zure room. Nog meer, namelijk 40 procent, is het geval bij de Creme Double en de Creme Fraiche met 30 procent. Als u deze alternatieve producten niet lekker vindt, kunt u ook kwark of roomkaas gespannen met melk nemen. Om ervoor te zorgen dat de vervangende room die op deze manier wordt verkregen zuur smaakt, moet u deze verfijnen met een beetje citroensap.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Varkensspiering met spitskool en gebakken krieltjes

Veganistische alternatieven voor zure room

Misschien ben jij een van die mensen die zich als veganisten volledig onthoudt van dierlijke producten – maar toch de voordelen van zure room waardeert. Maak je geen zorgen, je hoeft ze niet te missen vanwege je principes, want je hebt plantaardige keuzes. Een veganistisch product dat bijvoorbeeld het dichtst bij zure room komt, is sojayoghurt. Het heeft dezelfde kenmerkende melkzuursmaak en is gemakkelijk en snel te gebruiken. Je kunt ook verschillende plantaardige roomkazen krijgen op biologische markten, die je goed kunt mengen met veganistische yoghurt. Een beetje uitgebreider, maar erg lekker, als je cashewnoten in water weekt en ze vervolgens mengt met sojayoghurt. Voeg een beetje citroen toe en de ‘zure room’ is klaar.