De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking van aardappelen voor Duitsland is iets minder dan 60 kilogram per jaar. Geen enkele andere groente wordt in zo’n diverse vorm gebruikt. Of het nu gaat om gekookte aardappelen, gebakken aardappelen, frites, hash browns, dumplings, aardappelpuree of chips: de aardappel is praktisch onmisbaar in de dagelijkse voeding. Dienovereenkomstig behoren aardappelen tot de basisvoedingsmiddelen die permanent in de meeste huishoudens te vinden zijn. Hoe lang aardappelen vers blijven, hangt in belangrijke mate af van hoe goed ze worden bewaard. Wij vertellen je vijf tips voor de ideale opslag van aardappelen.
Tip 1: Een koele ruimte
Van cruciaal belang voor de opslag van aardappelen is de juiste temperatuur. Als dit hoger is dan 10 graden Celsius, beginnen ze snel te ontkiemen. In de loop van de kieming ontwikkelen aardappelen het toxine solanine. Dit kan misselijkheid in grotere hoeveelheden veroorzaken. Dienovereenkomstig moet u aardappelen weggooien waar de ziektekiemen al langer zijn dan een centimeter lang. Het is echter nog beter om ze koel genoeg te bewaren, zodat ontkieming in de eerste plaats niet optreedt. Tegelijkertijd mogen de aardappelen niet te koud worden bewaard. Bij temperaturen onder de 4 graden Celsius beginnen ze het zetmeel dat ze bevatten om te zetten in suiker. Dit heeft een negatieve invloed op hun smaak. Ideaal is een donkere, koele kelder of een donker keldervak in de koelkast voor groenten.
Tip 2: Duisternis
De vorming van solanine wordt ook veroorzaakt door te veel licht. Dit is te herkennen aan een groenachtige verkleuring van de aardappelen. Daarom moet de opslagruimte niet alleen voldoende koel zijn, maar ook donker. In dit opzicht zijn kelderkamers meestal geschikt voor het bewaren van aardappelen. Daar moet de lucht echter vochtig zijn in plaats van droog, anders kunnen de aardappelen gaan schimmelen.
Tip 3: Doos of linnen tas
Het probleem van droogte speelt ook een rol met betrekking tot het type opslag. Als je aardappelen in een plastic zak hebt gekocht, is het belangrijk dat je ze zo snel mogelijk verwijdert. Vul ze in een linnen zak of plaats ze in een open houten kist. Zo voorkom je de vorming van condensatie, wat een positief effect heeft op de houdbaarheid van de aardappelen.
Tip 4: Geen appels, peren of pruimen
Als u uw kelder als opslagruimte gebruikt, kunt u daar ook gemakkelijk andere soorten fruit of groenten opslaan. Er zijn echter een paar belangrijke uitzonderingen in de vorm van appels, peren, perziken, bananen en pruimen. Deze vruchten hebben de eigenschap ethyleen af te scheiden. Dit is een gas dat zorgt voor een snellere rijping in andere soorten groenten en fruit en kan leiden tot ontkieming in aardappelen.
Tip 5: Controle is belangrijk
Als u grotere hoeveelheden aardappelen hebt opgeslagen, is het belangrijk dat u ze regelmatig controleert en rotte exemplaren verwijdert. Als je dat niet doet, verspreidt de rot zich vaak snel naar andere aardappelen. In deze context moet je ook aardappelen sorteren die al zijn begonnen te ontkiemen en ze zo snel mogelijk consumeren.
Conclusie: Hoe aardappelen correct te bewaren
Eigenlijk is de opslag van aardappelen geen rocket science. Zolang het voldoende koel en donker is, zijn ze lang houdbaar. Omgekeerd, omdat ze het niet te koel houden, is de koelkast alleen een optie voor kortetermijnopslag. Als je geen koele kamer beschikbaar hebt, is het meestal beter om aardappelen in kleinere porties te kopen als dat nodig is.
Bewaar uien en knoflook op de juiste manier – zo werkt het
Inhoudsopgave