Welke soorten appels zijn het beste voor het maken van sap?


Bij het vergelijken van appels met appels zijn er geen twee precies hetzelfde. Zoetheid, tederheid, textuur, grootte en kleur spelen allemaal een rol in het smaakprofiel. Als je sap wilt drinken met appels, is het goed om te weten hoe ze zich opstapelen tegen elkaar. We hebben deze gids gemaakt om u te helpen bij het profileren van verschillende appelvariëteiten, zodat u kunt bepalen wat het beste smaakt als u het door uw sapcentrifuge haalt. Alleen al in de Verenigde Staten worden meer dan 2500 appelvariëteiten geteeld en wereldwijd meer dan 7500. Dat is veel variatie, maar om het eenvoudig te houden hebben we het speelveld versmald tot onze top 10 keuzes.
appels voor sap

Een woord over sap appels

Je hebt misschien de zin gehoord, “Een appel per dag houdt de dokter weg.” Maar als je te veel appelzaadjes consumeert, kan het zijn dat je een volledig spoedbezoek krijgt. Dit komt omdat appelzaden amygdaline bevatten. Als je erop kauwt, breekt de amygdaline af in waterstofcyanide, een veelvoorkomend gif. Bij het persen van appels is het altijd het beste om ze te ontkiemen om de zaden te verwijderen. Zo kun je voorkomen dat je een lekker kopje cyanidesap gaat brouwen. Terwijl je een groot aantal appelzaden zou moeten consumeren om het giftige of dodelijke niveau te bereiken, is het beter om de zaden volledig te vermijden.

Onze ranglijst

Onze top 10 van onderstaande appelvariëteiten wordt gescoord op basis van vijf factoren: zoetheid, smaak, tederheid, textuur en betaalbaarheid. De zoetheid, algemene smaak en tederheid kunnen de smakelijkheid van uw sap beïnvloeden, en de textuur kan bepalen of uw sap troebel of helder is. Betaalbaarheid is natuurlijk aan u en uw portemonnee, maar voor sommige mensen kan het de bepalende factor zijn tussen twee naaste kanshebbers. Hoe hoger ons cijfer, hoe gunstiger de appel. Zo is bijvoorbeeld een appel die op de eerste plaats staat in taart waarschijnlijk ondraaglijk zuur, terwijl een 5 een mooie balans van taartigheid zou hebben. Een textuurscore van 1 zou een melige appel betekenen, terwijl een 5 een balans van knapperig en smakelijk zou zijn.

De 10 beste appels voor het sap maken

10. Rode lekkere appels

We zouden nalatig zijn om niet te spreken over een van de meest populaire appelvariëteiten in de Verenigde Staten. Red Delicious appels zijn niet alleen alomtegenwoordig en betaalbaar, ze zijn ook bevredigend verfrissend. Het woord “verfrissend” is een sleutelwoord als het gaat om sap. Helaas, wat je wint in zoetigheid, betaal je in textuur. Dit is een van de appelvariëteiten met een meer meelachtige structuur. Het ontbreekt ook aan een dynamische smaak.

  • Zoetigheid: 3
  • Smaak: 2
  • Teerheid: 4
  • Textuur: 2
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 3.2

9. Golden Delicious Apples

Golden Delicious is een andere veel voorkomende variëteit in de Verenigde Staten. Deze zoete-tand-vriendelijke appels hebben een mooie gele kleur met een zoete, zachte binnenkant. Ze zijn net zo verfrissend als Red Delicious, maar beoordelen een beetje hoger op het smaakprofiel. Ze zijn een goede keuze voor sap.

  • Zoetigheid: 3
  • Smaak: 3
  • Teerheid: 4
  • Textuur: 3
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 3.6

8. Oma Smith Appels

Oma Smith appels staan bekend om hun felgroene schil en scherpe, wrange smaak. De beroemde Granny Smith appel wordt meestal gebruikt om te bakken of te snacken, maar het verpakt ook een taart smaak punch als een sap. Pro tip: als je meer zoetigheid wilt krijgen van Granny Smiths, probeer ze dan een paar maanden te verouderen in de voorraadkast.

  • Zoetigheid: 4
  • Smaak: 4
  • Teerheid: 2
  • Textuur: 4
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 3,8

7. Gala-appels

Galas hebben een wijdverbreid gebruik gekregen door hun milde smaak, evenwichtige tederheid en zoetheid, en betaalbaarheid. Hun status als steunpilaar op de schappen van de kruidenierswinkels is grotendeels te danken aan hun beschikbaarheid. Omdat ze het hele jaar door met succes groeien in zowel warme als gematigde klimaten, zijn ze gemakkelijk consequent te produceren.

  • Zoetigheid: 4
  • Smaak: 3
  • Teerheid: 3
  • Textuur: 4
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 3,8

6. Arkansas Zwarte Appel

Hoewel ze een beetje aan de ongewone kant zijn, hebben deze mooi getextureerde en met bloemen gearomatiseerde appels een mooie dosis zoetigheid en evenwichtige taart. Hun kenmerkende wijnrode schillen maken ze mooi om naar te kijken, maar ze zijn ook geweldig om te bakken. Voeg rauwe vanille (geen extract) toe aan het sap voor een extra portie smaak.

  • Zoetigheid: 4
  • Smaak: 4
  • Teerheid: 4
  • Textuur: 4
  • Betaalbaarheid: 4
  • Score: 4

5. Fuji Appel

De smaaknotities in Fuji appels zijn verleidelijk, wat ze tot een andere top sappige mededinger maakt. Met hints van honing en citrusvruchten zorgen ze voor een robuuste, moeilijk te evenaren sapsmaak. Als u de beste smaak van een Fuji wilt, kunt u hem het beste ongeveer drie maanden laten rijpen.

  • Zoetigheid: 4
  • Smaak: 4
  • Teerheid: 3
  • Textuur: 4
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 4

4. Roze Dame Appels

Dit is een taartvariëteit met een aantrekkelijke roze blos. Deze appels staan mooi op smaak en textuur. Hun hoge zuurgraad en hoge suikergehalte zorgen voor een knapperige, verfrissende smaak. Ze zijn ook geweldig om te bakken, maar hun sap kan de neiging hebben om meer wrang te zijn dan andere soorten.

  • Zoetigheid: 4
  • Smaak: 4
  • Teerheid: 5
  • Textuur: 4
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 4.4

3. Honingkriebels

Een goede balans tussen smaak en textuur geeft deze rood-gouden appels een streepje voor op de derde plaats. Hun delicate combinatie van zoetheid en tederheid maakt ze perfect om te sap te maken, en ze zijn vaak te vinden in markten. Ze zijn ook een geweldige optie voor het maken van warm gekruide cider.

  • Zoetigheid: 5
  • Smaak: 5
  • Teerheid: 5
  • Textuur: 4
  • Betaalbaarheid: 4
  • Score: 4.6

2. Braeburn Appel

Braeburns worden beschouwd als een benchmark onder de commerciële appelrassen. Ze staan bekend om hun frisse smaak, balans, betaalbaarheid en productiegemak. Ze smaken het best als ze onder kamertemperatuur worden gekoeld en zijn zeer geschikt voor verschillende toepassingen.

  • Zoetigheid: 5
  • Smaak: 4
  • Teerheid: 4
  • Textuur: 4
  • Betaalbaarheid: 5
  • Score: 4.6

1. Wijnzaadappels

Dit is een erfstuk dat minder vaak in de schappen van de supermarkten wordt aangetroffen. De prachtige, evenwichtige smaak en de knapperige textuur van de Winesap maken het een van de beste appelvariëteiten voor elk gebruik. Het is een goede keuze voor elke gekruide taart of cider recept, en het zal ook een perfect heerlijke sap te maken.

  • Zoetigheid: 5
  • Smaak: 5
  • Teerheid: 5
  • Textuur: 5
  • Betaalbaarheid: 4
  • Score: 4.8

En de winnaar is…

Terwijl veel van de bovenstaande appelsoorten geweldig sap zullen maken, voor pure smaak, balans en nuancering, neemt een kopje Winesap appelsap de taart. Controleer de plaatselijke boomgaarden of boerenmarkten als u deze niet kunt vinden in uw plaatselijke kruidenierswinkel. Vertrouw ons, het is de moeite waard om ze op te jagen. Nu je wat meer weet over appelsoorten, is het tijd om de moeilijke keuze te maken. Natuurlijk, je kunt er altijd gewoon plezier aan beleven. Probeer een paar verschillende soorten en kijk wat het beste bij uw smaak past. Je kunt verrast zijn door wat je ontdekt.

Recent Posts