Zalm goed grillen: Hoe maak je zalm op de grill?

Het rode vlees van zalm is niet alleen populair voor de smaak, het bevat omega 3 vetzuren, vitamine A, D, E en andere gezonde ingrediënten zoals fluor, jodium, calcium, magnesium en selenium. Maar hoe bereid je de zogenaamde King of the Seas goed voor? Zalm van de grill is vooral populair in de zomer. We vertellen je de beste manier om zalm te grillen om de vis mals en sappig te houden.

Zalm bereiden voor de grill

Voor het grillen wordt zalm uitgebeend, afgewassen met koud water en afgedept met een doek. Voor de meeste recepten wordt de vis licht gezouten op de klassieke manier, besprenkeld met citroen en gekruid met een beetje dille en een snufje peper.

Voordat hij op de grill gaat, rust de zalm ongeveer een uur op kamertemperatuur. Dus de temperatuur egaliseert en het kookt gelijkmatiger. Hygiëne is belangrijk: alle keukengerei is gemakkelijk schoon te maken om salmonella te voorkomen. Bevroren zalm ontdooit het meest zachtjes een nacht in de koelkast.

Bereiding van zalmfilets

Zalmfilets worden meestal in aluminiumfolie op de grill geplaatst. Verfijnd met een beetje boter of olijfolie en de klassieke kruiden (zout, citroen, dille en peper), kookt de vis in ongeveer 15-20 minuten.

Het direct grillen van zalm is ook populair. Na het zouten kunnen de filets worden ingewreven met een marinade van olijfolie, gerookte paprika, chilipoeder en citroenpeper of 2-6 uur rusten in marinade. Bij het grillen begin je met de huidzijde. Dunnere filets zijn na 4-5 minuten aan elke kant klaar.

Gegrilde zalmsteaks

Zalmsteaks zijn kruisgesneden stukjes vis omgeven door huid aan de buitenkant. Voor het grillen worden deze vaak gemarineerd of geraffineerd met olijfolie en droge marinade. Voor 2-3 cm dikke filets zijn 4-5 minuten van elke kant meestal voldoende.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Blini’s met spinazie, gerookte zalm en geitenkaascrème met peper

Net als bij normale steaks zijn er de “only once turn” pils- en hobbygrillmeesters, die de zalmsteaks vaker draaien en tussendoor met marinade borstelen.

Gegrilde hele zalm

Zelfs hele zalm kan worden bereid – gestript en geschaald – op de grill. Om dit te doen, bestrijk het met een beetje boter of olijfolie en breng het van binnenuit op smaak met dille, citroen en andere kruiden. In de visgrillmand is de zalm makkelijker te draaien en blijft hij niet aan de grill plakken. Voor 2-3 cm dikke filets zijn 5-6 minuten aan elke kant vaak voldoende. Als de huid en het middenbeen gemakkelijk loskomen van het vlees, wordt het gekookt.

Rook zalm waterkoker grill

Zalm kan ook warm gerookt worden op de grill: Leg een ongeveer 1 cm dikke, onbehandelde cederhouten plank minstens drie uur in water, snijd zalmfilets aan de binnenkant om de 4 cm op de huid en plaats met de huidzijde op de licht gedroogde plank. Roken op de grill is alleen mogelijk met een kettle grill of andere afsluitbare modellen. Bij maximaal 180 °C zijn de filets na ongeveer 20 minuten klaar.

Gegrilde sushi?

Zalm moet voor consumptie een kerntemperatuur van 60°C bereiken. Om te voorkomen dat het uitdroogt, wordt het geborsteld met marinade en bereid over middelgrote sintels (of gasvlam). Zeer verse filets zijn nodig voor sushi. Veel zalmfilets uit de handel voldoen niet aan de eisen voor rauwe consumptie.

Hoe vis te stoven?