Dreame Bot L10 Pro: de Droom onder de robotstofzuigers

Dreame, gespecialiseerd in stofzuigers, lanceerde onlangs de Bot L10 Pro. Uitgerust met een laserafstandsmeter, verschillende reinigingsmodi en een meer dan eerlijke zuigkracht, hoeft de robotstofzuiger zich nergens voor te schamen in vergelijking met zijn rivalen.
Dream Bot L10 Pro

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Bot L10 Pro, die op de markt wordt gebracht voor 390 euro, beknibbelt niet op technologie. Hij is uitgerust met een LiDAR-sensor en kan zijn omgeving scannen dankzij niet één, maar twee geïntegreerde lasers. Aan de voorkant van de robot zijn ook 3D-sensoren aangebracht, zodat hij obstakels op zijn weg kan ontwijken. De robotstofzuiger heeft een zuigkracht van 4000 Pa, verschillende zuigstanden en een mop die naar behoefte kan worden toegevoegd. Ten slotte is het apparaat verbonden met wifi, waardoor het op afstand kan worden bediend, virtuele bakens kunnen worden gecreëerd of schoonmaakroutines kunnen worden geprogrammeerd.

Gebruiksgemak

De Dreame Bot L10 Pro ziet er niet erg vernieuwend uit. Hij lijkt erg op de Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi of de Roborock S5 Max. Het heeft een ronde vorm met een klein torentje dat uit het zwarte omhulsel steekt, en dat de laserafstandsmeter is.

Nog steeds aan de bovenkant van het toestel, zien we het bedieningspaneel. Met de eerste knop keert de robot terug naar zijn laadstation. Het centrale commando schakelt het apparaat in en uit (als het 3 seconden wordt vastgehouden) en start het reinigingsproces. Het laatste commando geeft de robot de opdracht om een gebied van 1,5 x 1,5 m rondom kort schoon te maken.

We gaan verder met de inspectie en zien drie 3D sensoren aan de voorkant van de Bot L10 Pro. Een grote grill neemt de helft van de rand van het toestel in beslag, die zorgt voor de warme lucht die door de robot wordt afgevoerd, maar ook de luidspreker verbergt.

Zodra het magnetische deksel geopend is, onthult de Bot L10 Pro zijn 570 ml inhoud, waarmee hij in het midden van onze vergelijking staat.

Een wifi-indicator en een reset-knop zijn ook verborgen onder het deksel. Tot slot biedt Dreame klein schoonmaakgereedschap: een borstel en een mondstuk om verstrikt haar in de hoofdborstel af te snijden.

Om bij deze borstel te komen, moet je de robot ondersteboven zetten. Dan zien we de valsensoren, de plaats om de zijborstel op te hangen, twee grote ingekeepte wielen en een kleinere aan de voorkant van het toestel. De mop past ook onder de robot. Indien de gebruiker dat wenst, kan de Bot L10 Pro zelfs worden uitgebreid met een dweil.

Het wordt met de robot meegeleverd en kan worden bevestigd aan de daarvoor bestemde watertank van 270 ml. Het enige wat u hoeft te doen is het reservoir te vullen (zonder schoonmaakmiddel), de mop vooraf te bevochtigen en deze aan de robot vast te klikken. Vergeet niet dat de L10 Pro niet per se een vloerreinigingsrobot is. De mop is zeker niet in staat hardnekkige vlekken te verwijderen, vooral omdat hij de vloer niet borstelt. Het zal echter nuttig zijn voor het onderhoud van het huis tussen twee intensievere wasbeurten in.

Lees ook:   Vacuümmachines

Om zijn batterij volledig op te laden, wordt de Dreame robot geleverd met een zeer discreet docking station, nauwelijks 9 cm hoog.

Connectiviteit en toepassing

De L10 Pro heeft geen eigen app, maar die van Xiaomi, de incubator van Dreame. Dat is een goede zaak, want zo hoeft u niet nog een app op uw smartphone te installeren. Om de robot te koppelen, is de procedure klassiek. Je moet het apparaat zoeken in de app en het verbinden met de wifi.

Zodra de robot is geregistreerd, heeft de gebruiker toegang tot verschillende gegevens, zoals het batterijpercentage, de reinigingstijd of het gereinigde oppervlak in vierkante meters. In de instellingen is het mogelijk om schoonmaaksessies te plannen op vaste tijdstippen in de week of om de geschiedenis van vorige sessies op te zoeken. Er is ook een afstandsbediening om de robot van op afstand te besturen. Ten slotte zijn er een aantal opties beschikbaar. Zo is er de “3D obstakelvermijdingsfunctie”, waarmee de robot op intelligente wijze objecten op zijn pad kan ontwijken. De Carpet Boost-optie detecteert tapijten en stelt de robot in staat de zuigkracht erop te intensiveren. De Dreame heeft ook een “niet storen”-optie: eenmaal geactiveerd, wordt het schoonmaken voor een bepaalde tijd verboden.

Zodra de L10 Pro correct is geconfigureerd, kan de gebruiker beginnen met de eerste reiniging. De robot brengt de kamer in kaart en slaat de kaart op. Het is ook mogelijk om meerdere plattegronden op te slaan, wat een groot voordeel is in een huis met meerdere verdiepingen, bijvoorbeeld.

De L10 Pro kan het in kaart gebrachte gebied, een specifieke kamer of een door de gebruiker gedefinieerd gebied stofzuigen. Anderzijds kan hij het stofzuigen of wassen van bepaalde zones vermijden. Het is ook mogelijk het gebied één of twee keer te laten stofzuigen. Er zijn vier zuigstanden (stil, standaard, sterk en turbo) en drie standen om de watertoevoer van de mop aan te passen.

Tot slot is de robotstofzuiger compatibel met de spraakassistent Alexa – nee, nog niet met Google Assistant. Het is dan mogelijk om het te bedienen via de Amazon Alexa-app of een ander compatibel aangesloten object, een luidspreker bijvoorbeeld.

Lees ook:   Dyson 360 Eye

Onderhoud

Het onderhoud van de robot is zeer vergelijkbaar met dat van de Roborock S5 Max. Hoewel de opvangbak van de Dreame een extra capaciteit van 100 ml heeft, is deze nog steeds klein en moet hij regelmatig worden geleegd. Gelukkig kan de opvangbak gemakkelijk uit de behuizing van de stofzuiger worden verwijderd; pas echter op dat u geen afval op de vloer strooit, want hij is niet luchtdicht. Het HEPA-filter zit bovenop de collector en kan ook worden verwijderd als een van beide moet worden gereinigd. Als u ze met water reinigt, is het raadzaam ze 24 uur te laten drogen.

We wilden de filtratie-efficiëntie van de robot testen door hem 20 g cacaopoeder te laten opzuigen. Uiteindelijk belandde slechts 0,3 g in het filter, wat onbeduidend is. Er kwam echter wat cacao vast te zitten tussen de collector en het HEPA filter, wat jammer is.

De toepassing heeft ook een tabblad Resterende tijd waarmee u de gezondheid van het filter, de beide borstels of de sensoren kunt controleren.

De hoofdborstel van de L10 Pro is klassiek. Het combineert rubberen bladen en nylon borstelharen, net als de Realme TechLife. In het geval dat er haren op komen, kan een klein schoonmaakhulpmiddel (meegeleverd) worden gebruikt om de rol schoon te maken. Met zijn snijtip helpt hij de robot zich te ontdoen van al zijn detritus. Als dit echter niet voldoende is, kan de borstel altijd volledig worden losgemaakt om hem grondiger te reinigen.

Navigatie systeem

Met zijn twee lasers kan de robot zijn omgeving scannen en obstakels detecteren. Om zijn waakzaamheid te versterken, kan hij dankzij 3D-sensoren objecten herkennen en er omheen rijden zonder in de problemen te komen.

Daarom hebben we het in ons laboratorium in een situatie gebracht. Nadat we op verschillende plaatsen zaagsel hadden gestrooid, begonnen we met een schoonmaakoperatie. De robot begint met langs de muren te lopen en maakt dan de kamer schoon in een zigzag patroon. Het bestrijkt de ruimte goed en gaat methodisch te werk. Het ontbreekt echter aan precisie. Hij liet bijvoorbeeld zaagsel achter op plaatsen die gemakkelijk bereikbaar leken en ging niet onder de gordijnen, die hij waarschijnlijk voor muren aanzag. Dit was niet het geval met de Dreame F9.

Aan de andere kant kan de robot obstakels perfect aan en loopt hij soepel. Het ging over stoelstangen, over tapijten en rond meubels. Alleen dunne kabels of gordijnkoorden kunnen in de weg zitten van de L10 Pro.

Lees ook:   vidaXL Afzuigkap RGB-LED 90 cm roestvrij staal en gehard glas

Stofzuigen

Met zijn zuigkracht van 4000 Pa (pascal), hadden we hoge verwachtingen van de L10 Pro. En we hadden gelijk om het beste te verwachten. Op harde vloeren en fijne tapijten behaalt de Dreame bijna perfecte resultaten, waarbij meer dan 98% van het gemorste materiaal wordt teruggewonnen. De Roborock S7+ doet het iets beter, hij pakt al het gemorste materiaal op.

Nu is het tijd voor de gevreesde dik tapijt test voor stofzuigers. Gemiddeld zuigen de robotstofzuigers in onze vergelijking ongeveer 62% van het afval op in de standaardmodus en 67% in de boostermodus. De L10 Pro is veel beter, hij recupereert 82% van de detritus in beide standen.

Levensduur batterij

In de standaardmodus is de Dreame onvermoeibaar en kan hij 3 uur en 8 minuten schoonmaken! Alleen de Rowenta Serie Xplorer-95 heeft 7 minuten extra op de klok. De L10 Pro is nog steeds zeer duurzaam op vol vermogen, maar verliest wat stoom na 1 uur en 18 minuten.

Aan de andere kant moet je geduld hebben om het apparaat volledig op te laden. De Dreame heeft 4 uur en 10 minuten nodig op zijn basis om weer in vorm te komen… Een eeuwigheid.

Geluid

De Dreame L10 Pro bewijst dat het mogelijk is om efficiënt en stil te stofzuigen. We hebben 53 dB (A) gemeten in de standaardmodus en 62 dB (A) in de turbomodus. Hiermee komt de L10 Pro “gevaarlijk” dicht in de buurt van de Roborock S6 MaxV, de stilste robot in onze vergelijking.

Productspecificaties

  • Model: L10 Pro
  • Kleur: Zwart
  • Type stofopvang: Zakloos
  • Vermogen: 46 Watt
  • Inhoud opvangreservoir: 0,6 liter
  • Afmetingen (b x h x d): 350 x 96,8 x 350 mm
  • Gewicht verpakking: 5656 gram
  • Afmetingen verpakking: 46,3 x 39,3 x 15 cm
  • Verpakkingsinhoud: L10 Pro, laadstation, adapter, schoonmaak-tool, dweilstuk + doek, zijborstel, handleiding.
  • EAN: 6972086396992
  • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
  • Geluidsniveau: 65 dB
  • Hepa luchtfilter: Hepa
  • Inclusief stootrand: Ja
  • MPN (Manufacturer Part Number): B08YNDH84H
  • Reparatie type: Carry-in
  • Taal handleiding: Engels
  • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Accu 6 maanden, hoofdborstel 6 maanden, zijborstel 3 maanden
  • Categorieën: Merk
  • Dreame: Met of zonder stofzak
  • Zonder zak: Geluidsniveau
  • Gemiddeld (61 tot 75 dB): Wat vind je belangrijk?
  • Met dweilfunctie:

Voordelen

  • Uitstekende zuigprestaties.
  • Zeer goede hindernisbehandeling.
  • Stoer.
  • Mogelijkheid om verschillende kaarten op te slaan.

Nadelen

  • Geen automatisch ledigingsstation.
  • Lange oplaadtijd.

Dreame L10 Pro robotstofzuiger 0,7 l Zakloos Zwart

Conclusie

De Dreame Bot L10 Pro heeft geen echte grote gebreken. De navigatie zou preciezer kunnen en het opladen sneller, maar dit is niet genoeg om de reputatie van deze robotstofzuiger te schaden. Zijn perfecte zuigprestaties, uithoudingsvermogen en uitgebreide toepassingsgebied maken van de L10 Pro een uitstekende referentie in onze vergelijking en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.