Beste keramische fornuizen in 2023 kopen, review en aanbieding

Met een oven en kookplaten die compatibel zijn met alle soorten kookgerei in hetzelfde toestel bespaart u niet alleen ruimte, maar herdefinieert u ook de manier waarop u kookt. Toch is het niet gemakkelijk om de juiste keramische fornuis te vinden. Hoe kies je de juiste? Laten we daar in deze koopgids achter komen.
keramisch fornuis

Electrolux EKR524200K

De beste keramische fornuis met convectieoven
Electrolux EKR524200K
Deze krachtige maar zuinige keramische fornuis is ingedeeld in energieklasse A.

Bekijk de dagprijs

Het ontwerp van dit keramische glazen fornuis is al indrukwekkend: de glanzend zwarte kleur geeft het een moderne en elegante uitstraling. En met een breedte van 50 cm past hij gemakkelijk in kleine keukens. Het hoofdfront wordt versterkt door de glazen deur van de 57-liter convectieoven. Net daarboven grenzen de 6 handgrepen aan een verlicht scherm dat de verschillende instellingen voor zowel de oven als de kookzone aangeeft.

Wat dit laatste betreft, moet u weten dat dit glaskeramische fornuis is uitgerust met 4 kookzones met verschillende diameters. Het oppervlak is bedekt met een glaskeramiek glas dat met een vochtige spons kan worden gereinigd. De oven is ook gemakkelijk schoon te maken dankzij de katalysatorfunctie, die ervoor zorgt dat de wanden vet en resten gedeeltelijk verwijderen. Tot slot heeft deze Electrolux glaskeramische kookplaat om veiligheidsredenen een restwarmte-indicator.

Essentielb ECV604b

De beste goedkope keramische fornuis
Essentielb ECV604b
Ondanks zijn kookplaatvermogen van 9700 W behoort dit voordelige en zuinige keramische glasfornuis tot energieklasse A en zult u (weer) plezier beleven aan koken.

Bekijk de dagprijs

Deze elegant vormgegeven keramische fornuis is 60 cm breed en diep en heeft in hoogte verstelbare poten. De kookplaat is verdeeld in 4 onafhankelijke branders met een totaal vermogen van 9700 W. Het belangrijkste deel van het frontpaneel herbergt de bedieningselementen, die zich boven de glazen deur van de door een ventilator ondersteunde oven met een XL holte van 65 liter bevinden. Er zij op gewezen dat deze multifunctionele oven een vermogen heeft van 2900 W.

Dit glaskeramische fornuis is voorzien van een aantal veiligheidsmechanismen, waaronder controlelampjes die aangeven wanneer het fornuis is ingeschakeld en wanneer er restwarmte is. Wat het onderhoud betreft, zorgt de katalysatorfunctie van de oven ervoor dat de wanden geen vet en residu’s vasthouden, zodat u alles met een eenvoudige spons kunt schoonvegen. Hetzelfde geldt voor de kookzone, die niet hoeft te worden geschraapt, zelfs niet als er droge resten zijn. Het enige jammere is dat deze keramische kookplaat geen timer heeft.

De Dietrich DCV1568

De beste topklasse keramische glas fornuis
Dietrich DCV1568
De Dietrich biedt u de mogelijkheid om alle prestaties te ontdekken van een glaskeramisch fornuis van Franse makelij met een A+ energieklasse. Krachtige haarden met een krachtige oven, meer kunt u zich niet wensen.

Bekijk de dagprijs

De elegantie van dit topmodel glaskeramische fornuis met een roestvrijstalen coating is genoeg om te overtuigen. Hij is ontworpen voor middelgrote en grote keukens en is 60 cm breed en 85 cm hoog. Terwijl de bodem bestaat uit een opbergruimte, bestaat de bovenkant uit een kookzone verdeeld in 4 kookzones met 9 standen en een totaal vermogen van 7000 W. U hebt ook een draaiknop om de parameters van elke oven in te stellen.

De 3300 W ventilatoroven wordt bediend via een touch screen. De Multistart Plus programmer past de temperatuur en de kooktijd aan de verschillende bereidingen aan, terwijl de geroerde lucht technologie het mogelijk maakt verschillende gerechten op de 3 niveaus van de oven te bereiden zonder het risico van geuroverdracht. Dit fornuis van glaskeramiek heeft ook een pyrolysefunctie die bij hoge temperaturen resten en vet van de wanden verbrandt.

Beko FSE57302GWC

Met natuurlijke convectie oven
Beko FSE57302GWC
De Beko FSE57302GWC is een eenvoudig, maar krachtig en praktisch keramisch glazen fornuis met 4 elektrische kookplaten en een grote traditionele oven met natuurlijke convectie.

Bekijk de dagprijs

Voor koken op de ouderwetse manier gaat er niets boven deze keramische fornuis van Beko, die kracht en een laag verbruik combineert en is ingedeeld in energieklasse A. Bovenop staan 4 glaskeramische kookplaten met een totaal vermogen van 8000 W. Elke stand wordt geactiveerd door middel van een hendel, net als de oven, en de timer en de kooktemperatuur kunnen worden ingesteld op een touch screen.

De oven heeft een grote holte van 60 liter; er is genoeg ruimte om een grote kalkoen te braden voor het kerstmaal met het gezin. De oven van deze keramische kookplaat maakt gebruik van de traditionele natuurlijke convectietechnologie: het koken kan langer duren, maar vlees en gevogelte zullen smeltender zijn. Bovendien zal een katalyse-systeem u een handje helpen bij het schoonmaken van de oven; dit zal deze omslachtige taak minder zwaar maken.

Hoe kiest u uw glaskeramische fornuis?

Het kiezen van het juiste glaskeramische fornuis is verre van vanzelfsprekend. Daarom moet u een aantal criteria in overweging nemen om uw zoektocht te beperken en er zeker van te zijn dat u een toestel kiest dat u tevreden zal stellen.
keramisch fornuis kiezen

Criterium 1: Afmetingen

Aangezien een glaskeramisch fornuis een groot apparaat is, moet u de afmetingen ervan zorgvuldig overwegen voordat u er een kiest. Dit zal afhangen van de grootte van uw keuken of van de grootte van het meubilair waarin u het wilt installeren.

Lees ook:   Princess 182254 Digitale Airfryer XXL - Inclusief in hoogte verstelbaar Grillrack - Groot 8 Liter - Heteluchtfriteuse - Zwart - Digital Touchscreen - 8 Automatische Programmaʼs - 1800W

Als u niet veel ruimte hebt, kunt u het beste kijken naar keramische fornuizen met een breedte van 50 cm of minder. Als u het zich kunt veroorloven, kunt u ook kiezen voor grotere modellen, omdat u dan een breder kookoppervlak en een grotere oven krijgt.

Criterium 2: Het aantal kookzones

De bovenkant van een glaskeramische fornuis is bestemd voor het kookgedeelte, dat verdeeld is over verschillende kookplaten, waarvan het aantal meestal tussen 3 en 5 ligt. Deze kookplaten hebben verschillende diameters om zich aan te passen aan de grootte van uw kookgerei. Uiteraard hangt het aantal kookplaten vooral af van de grootte van de kookplaat, d.w.z. de afmetingen van het fornuis. Er zij op gewezen dat kookplaten van glaskeramiek compatibel zijn met alle soorten kookgerei.

Criterium 3: Kenmerken van de oven

Het spreekt vanzelf dat u met een keramische kookplaat naast de kookplaten ook een elektrische oven krijgt. Het is dan aan u om te kiezen tussen een traditionele oven en een heteluchtoven. De natuurlijke convectieoven, ook bekend als de traditionele oven, belooft krachtige warmte voor uitstekende gerechten. De ventilatorgeassisteerde oven is moderner en professioneler, omdat hij u in staat stelt meerdere gerechten gelijktijdig te bereiden.

Criterium 4: De controles

Over het algemeen hebben ovens van glaskeramiek aanraakbediening waarmee u de kooktijd en temperatuur kunt instellen. Voorwaarde is natuurlijk dat de bediening is voorzien van een display waarop u de instellingen kunt zien. Voor de kookplaten zijn er tiptoetsen of draaibare hendels voor de verschillende instellingen; dit is afhankelijk van het gekozen model.

Criterium 5: Veiligheidskenmerken

Omdat je nooit veilig bent voor een ongeval, mogen veiligheidsvoorzieningen nooit worden geweigerd. Om u te beschermen tegen mogelijke brandwonden, kiest u best kookplaten van glaskeramiek met een restwarmte-indicator, vooral voor de kookplaten. Wat de ovendeur betreft, kiest u best een model met geïsoleerd glas, vooral als u kinderen hebt. Op die manier blijft de deur koel of warm, ongeacht de temperatuur binnen.

Criterium 6: Schoonmaak

De kookzone en de oven die het glaskeramische fornuis vormen, kunnen regelmatig worden gereinigd. Om het de gebruiker gemakkelijker te maken, hebben sommige merken een zelfreinigend systeem geïntegreerd in hun topklasse glaskeramische fornuizen. Voor anderen moet deze taak met de hand worden uitgevoerd, maar het bestaan van een systeem tegen spatten, vooral in de oven, is zeer wenselijk.

Criterium 7: Ontwerp

Gezien de grote afmetingen van een glaskeramisch fornuis, is het onmogelijk concessies te doen aan het ontwerp! Allereerst heeft dit type fornuis de verdienste modern en elegant te zijn; het zal dus onmiddellijk de inrichting van uw keuken verbeteren. Maar de fabrikanten beknibbelen niet op de middelen om hun creaties een originele toets te geven; uw interieur zal er des te beter door worden.

Glaskeramische fornuis: hoe werkt het?

Glaskeramiek is de naam die wordt gegeven aan het karakteristieke zwarte glas dat het kookgedeelte van sommige fornuizen en kookplaten bedekt. Dit geharde glas staat bekend om zijn uitstekende hittebestendigheid: het is bestand tegen temperaturen tot 750°C. Hoewel het enige gelijkenis vertoont met een inductiemodel, heeft de glaskeramische kookplaat een modernere en elegantere uitstraling.
hoe werkt een keramisch fornuis

Glaskeramische fornuis: hoe wordt het gekookt?

De kookzone van een glaskeramische fornuis bevindt zich aan de bovenkant van het toestel, waar 1 tot 4 kookringen zijn aangebracht. Deze kunnen halogeen of stralend zijn.

  • De halogeen fornuis van een glaskeramische fornuis warmt onmiddellijk op en kan hoge temperaturen bereiken. Het is ideaal voor het koken op hoge temperaturen en het dichtschroeien van uw voedsel.
  • De stralingsplaat van een glaskeramische fornuis biedt een constante warmte bij een lage of matige temperatuur. Het is de beste keuze voor sudderen of langzaam koken.

Glaskeramische fornuis: welke oven is er?

Afhankelijk van de technologie van het glaskeramische fornuis dat u hebt gekozen, kunt u een van de twee soorten ovens hebben.

  • De natuurlijke convectieoven, ook bekend als de traditionele oven, vertrouwt op krachtige warmte om braadstukken en diverse vleesbereidingen goed te laten garen. Keramische fornuizen met dit type oven zijn over het algemeen minder duur.
  • Moderne kooktoestellen van glaskeramiek zijn meestal gebaseerd op ovens met ventilator-ondersteuning of ventilator-ondersteuning. Dit type oven wordt aanbevolen voor het bakken van verschillende soorten gebak. Het is ook geschikt om verschillende soorten bereidingen tegelijk te bakken zonder het risico van geuroverdracht.

De verschillende soorten glaskeramische fornuizen

Om een onderscheid te maken tussen glaskeramische fornuizen, moet worden verwezen naar het soort technologie dat ze gebruiken: zijn ze halogeen of stralend? Er zij echter op gewezen dat de beste glaskeramische fornuizen beide technologieën combineren voor een betere kookervaring.

Keramische fornuis met halogeenkookplaten

Keramische fornuis met halogeenkookplaten
De keramische kookplaat met glas en halogeenkookplaat wordt aanbevolen voor koken op hoge temperaturen. In kookjargon is dit het ideale toestel voor het dichtschroeien en garen van voedsel op hoge temperaturen. De kookplaten warmen onmiddellijk op en bereiken hoge temperaturen in slechts enkele seconden.

Daartoe is dit type kooktoestel van glaskeramiek uitgerust met lampen met wolfraamdraad die een grote hoeveelheid energie opslaan en deze via infraroodstralers naar de kookzones leiden. Dankzij dit proces, dat in een oogwenk begint, zijn potten, pannen en ander kookgerei snel opgewarmd.

Lees ook:   Xiaomi Roborock E4 - Robotstofzuiger - Dweilfunctie

Keramische fornuis met stralingsverwarming

Keramische fornuis met stralingsverwarming
In tegenstelling tot de halogeentechnologie is het glaskeramische fornuis met stralingswarmte gericht op langzaam koken op lage of middelhoge temperaturen. In culinaire terminologie betekent dit sudderen of sudderen van bereidingen die tegelijk mals en smeltend moeten zijn. Natuurlijk is de kooktijd langer, evenals de opwarming van de kooktoestellen.

Een glaskeramisch fornuis met een stralingsplaat heeft een set verwarmingselementen onder de kookzones. Nadat de elektrische stroom is toegevoerd, verwarmen deze weerstanden de kookzone door geleiding of straling. De temperatuur blijft laag en gematigd, maar vooral constant.

Keramisch of inductie fornuis?

Ze zien er bijna hetzelfde uit, maar ze verschillen op een aantal technische punten: het glaskeramische fornuis en het inductiekooktoestel zijn erg populair in de huishouding. Waarin verschillen deze twee toestellen van elkaar?

Keramische fornuis

Net als zijn inductie-tegenhanger is het glaskeramische fornuis een elektrisch kooktoestel, alleen wordt het beschouwd als de nieuwe generatie vanwege de verschillende technologieën die erin zijn verwerkt. Allereerst vinden we het zwarte geharde glas, ook wel glaskeramiek genoemd, dat het kookoppervlak bedekt, erg mooi. Dit materiaal staat bekend om zijn hoge hittebestendigheid, aangezien het tot 750°C kan weerstaan.

Het glaskeramische fornuis daarentegen is compatibel met alle kookgerei en maakt geen onderscheid wat betreft het materiaal van het kookgerei. Het is ook veel betaalbaarder. Het grootste nadeel is dat het stroomverbruik hoog kan zijn.

Inductie fornuis

De inductie fornuis, die ook op elektriciteit werkt, vertrouwt op zijn vermogen om snel om te schakelen tussen een reeks temperaturen. Hij kan snel vloeistoffen aan de kook brengen of uw voedsel urenlang laten sudderen. Net als bij het glaskeramische fornuis blijft het kookgedeelte vlak en glad, zodat het gemakkelijk schoon te maken is.

De inductie fornuis onderscheidt zich door het feit dat hij alleen de kookplaat verwarmt en de tussenruimten koud laat. Bovendien stopt de verwarming onmiddellijk zodra het kookgerei van de kookplaat wordt gehaald. Dankzij deze twee systemen heeft het een veel lager energieverbruik dan het keramische glazen fornuis. Het heeft echter één groot nadeel: het is niet geschikt voor alle kookgerei.

Conclusie

De keramische fornuis en de inductiekookplaat hebben veel gemeen en beide hebben sterke argumenten. Maar terwijl glaskeramiek energie-intensiever is, is inductie moeilijk als het gaat om materialen voor kookgerei.

Waarom een goed glaskeramisch fornuis kopen?

keramisch fornuis kopen
Afgezien van de aantrekkelijke prijs, heeft het glaskeramische fornuis vele argumenten om u te overtuigen het aan te schaffen. Hier zijn er een paar van.

De glaskeramische pan stelt u in staat om op hoog vuur te koken
Snel groenten garen om ze knapperig te houden, steaks bereiden die rauw of halfgaar zijn, vlees, gevogelte of vis aanbraden, snel water koken: dit alles is mogelijk met een keramische kookplaat van glas, vooral als deze is voorzien van halogeenkookplaten. Met dit type technologie is het namelijk mogelijk te koken bij hoge hitte en hoge temperatuur. Tijdsbesparing in het proces!

De glaskeramische pan biedt langzaam koken
Wanneer het glaskeramische fornuis is uitgerust met warmtestralers, kunt u uw gerechten laten sudderen, zodat ze zacht en smeltend worden. Om bijvoorbeeld verschillende soorten blanquette, tajine, goulash of soep te maken, zal de glaskeramische pan uw beste bondgenoot zijn. Je kunt zelfs in de oven sudderen!

Het glaskeramische fornuis kan worden aangepast aan alle soorten kookgerei
In tegenstelling tot inductiekookplaten zijn glaskeramische fornuizen compatibel met alle kookgerei, ongeacht het materiaal waarvan het is gemaakt. Voor een gelijkmatig kookresultaat moet u echter kookgerei kiezen dat past bij de afmetingen van de kookplaat van de glaskeramische kookplaat.

Het glaskeramische fornuis heeft een aantrekkelijk design
Van alle verschillende soorten kooktoestellen die vandaag beschikbaar zijn, is de keramische kookplaat ongetwijfeld een van de mooiste. Het zwarte geharde glas geeft dit apparaat een moderne en elegante uitstraling. Het fornuis zal er geweldig uitzien in uw keuken!

De glaskeramische kookplaat is gemakkelijk te onderhouden
Het onderhoud van een glaskeramische kookplaat bestaat uit het schoonmaken van de kookplaat en de oven. Voor de kookplaat volstaat een vochtige spons om de gemorste vloeistof en de kookzones schoon te maken. Als de droge resten hardnekkig zijn, gebruik dan een keramische glasschraper.

Voor de oven, meng cider azijn (of witte azijn) met zuiveringszout in een fles. Spuit dit mengsel op de wanden van uw oven en verwarm hem dan tot 120°C. Zet na 10 minuten de oven uit en veeg af met een vochtige spons. Deze oplossing reinigt niet alleen, maar verwijdert ook de geurtjes van oude vaat in de ovenruimte van uw glaskeramische fornuis.

De verschillende merken glaskeramische fornuizen

Naar onze mening zijn de beste merken van glaskeramische fornuizen in 2022 :

De Dietrich

De Dietrich is bekend als een Frans merk van high-end huishoudelijke apparaten. Het bedrijf heeft zijn oriëntatie op luxe en nieuwe technologieën nooit onder stoelen of banken gestoken; dit komt tot uiting in zijn glaskeramische fornuizen.

Electrolux

Electrolux is een wereldberoemde Zweedse multinational die bekend staat om zijn betaalbare toestellen. Hun glaskeramische fornuizen zijn zeer aantrekkelijk vanwege hun prijs-kwaliteitverhouding.

Bosch

Bosch blijft een wereldwijde referentie op vele gebieden, waaronder huishoudelijke apparaten. Het is geen verrassing dat de glaskeramische fornuizen van het merk populair zijn bij miljoenen consumenten.

Lees ook:   Veripart VPTMKV85

Essentielb

Essentielb is voor Boulanger wat Proline is voor Darty. Met andere woorden, het is het wederverkopersmerk van Boulanger. Bijgevolg zijn van de glaskeramische fornuizen van Boulanger die met het Essentielb-logo het goedkoopst.

Beko

Met werkplaatsen in Turkije en exclusieve distributie in Frankrijk is Beko een specialist in goedkope huishoudapparaten. In feite behoren de vitrokeramische fornuizen tot de goedkoopste op de markt.

Hoeveel kost een keramische fornuis?

Onderstaand schema zal u helpen een idee te krijgen van de gebruikelijke prijzen voor elke prijsklasse (instap-, midden- en topklasse).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op de prijsklassen.

  • Instapniveau: € 300 tot € 450
  • Middenklasse: € 450 tot € 750
  • Top of the range: + Meer dan €750

Tips

Hoe de kookzone van een glaskeramische fornuis te onderhouden

Het zeer gladde oppervlak van het kookgedeelte van de glaskeramische pan kan worden gereinigd met een licht vochtige spons. In geval van morsen wordt het sterk aanbevolen te wachten tot het oppervlak is afgekoeld. Als de droge resten hardnekkig zijn, gebruik dan een schraper of een speciaal product voor glaskeramische kookplaten; er zijn er veel op de markt.

Om de oven van de glaskeramische fornuis schoon te maken

Gebruik een oplossing van witte azijn of cider met zuiveringszout om de oven van uw glaskeramische fornuis schoon te maken. Om de droge resten die aan de wanden kleven en de geur van uw ovengerechten snel te verwijderen, verwarmt u het toestel gedurende 10 minuten op 120°C. Trek na deze tijd de stekker van de oven uit het stopcontact en maak hem schoon met een vochtige spons.

Om verbrande melk op het kookgedeelte van de glaskeramische pan te reinigen

Vergeten melk op het vuur en droge, harde resten kleven aan het kookgedeelte van het glaskeramische fornuis. Er zijn verschillende oplossingen: een beetje witte azijn, zwarte zeep, een mengsel van heet water en zuiveringszout, witte steen of Meudon wit. Vergeet in ieder geval niet de stekker uit het stopcontact te halen en het kookgedeelte te laten afkoelen alvorens het schoon te maken.

De juiste plaats vinden voor een keramische fornuis

Als u een kleine keuken hebt, kunt u het beste kiezen voor een ingebouwd glaskeramisch fornuis; dit bespaart ruimte en ziet er beter uit. Vrijstaande modellen zijn minder beperkend, maar nemen vaak veel ruimte in beslag. Plaats de glaskeramische kookplaat in geen geval in de buurt van de koelkast, aangezien dit de energieprestaties van de koelkast kan verminderen.

Gebruik van de zelfreinigende functie

Sommige glaskeramische fornuizen hebben een zelfreinigende functie die regelmatig onderhoud overbodig maakt. Gebruik het echter niet te vaak, omdat het de neiging heeft elektrische onderdelen zeer snel te beschadigen. Als u uw glaskeramische kookplaat regelmatig gebruikt, met name de oven, wissel dan het gebruik van zelfreiniging af met handmatig onderhoud.

FAQ

Hoe sluit je een glaskeramische fornuis aan?
Alvorens uw glaskeramische fornuis aan te sluiten, dient u zich ervan te vergewissen dat de elektrische installatie van de keuken niet afhankelijk is van andere installaties in uw huis. Gebruik bij voorkeur een stopcontact in de muur en zorg voor een afstand van 1,5 meter tussen het stopcontact en apparatuur die spatten kan veroorzaken (zoals de gootsteen). De modellen die wij hebben getest bieden u de mogelijkheid het juiste snoer te kiezen.

Wat te kiezen: inductie- of glaskeramische fornuis?
Keramische en inductiefornuizen hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, maar verschillen op sommige punten. Een van de vele voordelen van een keramische kookpan is dat hij geschikt is voor alle kookgerei, ongeacht het materiaal waarvan het is gemaakt. Dit is niet het geval bij een inductieversie.

Hoe maak ik een glaskeramische pan schoon?
Om een glaskeramische fornuis schoon te maken, moet u de kookplaat schoonmaken met een vochtige spons en een oplossing van witte azijn en zuiveringszout in een warme oven spuiten. U bent vrijgesteld van deze taak als u hebt geïnvesteerd in een zelfreinigend model, maar gebruik deze functie niet te vaak omdat dit voortijdige schade aan elektrische onderdelen kan veroorzaken.

Hoe maak ik de bovenkant van een keramische fornuis schoon?
Afhankelijk van het ontwerp en de functie bestaat de bovenkant van een glaskeramische pan uit de fornuis. Om hem schoon te maken, veegt u hem gewoon af met een licht vochtige spons. In geval van morsen, wacht tot de plaat volledig is afgekoeld alvorens de stekker uit het stopcontact te halen en de kookzone te reinigen met een glaskeramische schraper of gebruik een mild reinigingsproduct.

Hoe kies je een glaskeramische fornuis?
Bij de keuze van een glaskeramisch fornuis moet u bepaalde criteria in acht nemen. Deze omvatten de afmetingen van het toestel, dat moet zijn aangepast aan de grootte van uw keuken, het aantal kookzones en de technologie die erin is verwerkt, het soort ovens dat u zult hebben, de veiligheidsmechanismen, het bedieningsgemak, de onderhoudsprocedures en ook het ontwerp.