Beste inductie fornuizen in 2023 kopen, aanbieding en review

Als het om fornuizen gaat, heeft inductietechnologie alles te bieden. Een inductie fornuis verbruikt weinig energie en maakt een nauwkeurige temperatuurregeling mogelijk. Uit ons onderzoek is gebleken dat de modellen die voor onze vergelijking zijn geselecteerd, een sterke troef in handen hebben.
inductie fornuis

Electrolux EKI54952OW inductie fornuis

De beste inductie fornuis in 2022
Electrolux EKI54952OW
De Electrolux EKI54952OW inductie fornuis is een must-have apparaat voor uw dagelijkse kookroutine. Het heeft 3 onafhankelijke kookzones met een vermogen tot 3300 W.

Bekijk de dagprijs

Op een moderne en verfijnde manier heeft de Electrolux EKI54952OW inductie fornuis 3 onafhankelijke kookplaten met een vermogen van maximaal 3300 W voor snel koken. Met zijn geringe breedte van 50 cm kan hij zowel in een ruime als in een smalle keuken worden gebruikt. Het apparaat is gebruiksvriendelijk, heeft aanraakgevoelige toetsen en 9 verschillende standen die overeenkomen met verschillende temperaturen en kookstanden om aan verschillende behoeften te voldoen.

Naast de elektronische timer waarderen gebruikers vooral de opberglade van dit fornuis. De PlusSteam-functie en de dehydratiefunctie zijn ook erg populair bij veel Franse en Europese huishoudens. De 54L multifunctionele oven levert pulserende warmte en heeft een 1650W grill. Gezien deze kenmerken en zijn prijs, is dit toestel een uitstekende deal.

CONTINENTAL EDISON CECI50604ZDB

De beste inductie fornuis op instapniveau
CONTINENTAL EDISON CECI50604ZDB
Met zijn 4 branders, oven van 65 l en 9 programma’s biedt het CONTINENTAL EDISON CECI50604ZDB inductiekooktoestel maximale prestaties voor een minimale prijs.

Bekijk de dagprijs

Continental Edison biedt ons een inductietafelmodel fornuis voor een beperkte prijs, maar met maximale prestaties. De keramische kookplaat heeft twee branders met een maximaal vermogen van 3.000 W elk en twee kleinere met een maximaal vermogen van 1.400 W elk. Ze hebben allemaal een booster om het koken te versnellen indien nodig, en ze worden bediend met tiptoetsen op het voorpaneel van de kookplaat.

De elektrische oven heeft een inhoud van 65 liter. Hij heeft ook een grillfunctie en katalytische reiniging. Ondanks zijn 4 branders, oven en grill heeft dit CONTINENTAL EDISON inductiekooktoestel een A energielabel. En als klap op de vuurpijl wordt de stroomkabel meegeleverd!

De Dietrich DCI1583X

De beste high-end inductie fornuis
Dietrich DCI1583X
Kook in de beste omstandigheden met deze inductie fornuis, uitgerust met 3 ultrakrachtige inductiekookplaten. Het is een in Frankrijk gemaakt product met een garantie van 2 jaar.

Bekijk de dagprijs

De Dietrich biedt een fornuis aan met een totaal vermogen van 9,2 kW. Uitgerust met aanraakbediening, heeft het 3 branders, waarvan de hoofdbrander een vermogen van 3,6 kW kan leveren. Het is een zwaargewicht! Om uw veiligheid te garanderen, heeft dit fornuis een controleslot en een koude deur voor kinderveiligheid.

De fabrikant biedt 2 jaar garantie en 14 jaar beschikbaarheid van reserveonderdelen. Wat het onderhoud betreft, kan de glaskeramische kookplaat worden gereinigd met een eenvoudige spons en is de oven van 55 liter uitgerust met een pyrolyse-systeem, het summum van zelfreinigende technologie.

ELECTROLUX EKI66700OK

Een goed alternatief
ELECTROLUX EKI66700OK
Als u op zoek bent naar een efficiënt, elegant fornuis met de nodige veiligheidsgaranties, dan heeft de Electrolux EKI66700OK 600-serie deze eigenschappen en meer.

Bekijk de dagprijs

Gun uzelf de middelen om al uw gerechten tot een goed einde te brengen dankzij de homogene bereiding die door deze inductie fornuis mogelijk wordt gemaakt. De Electrolux 600 serie heeft een 3-pits kookplaat en een ruime oven die werkt met een groot aantal verschillende kookstanden. De oven is ruim en werkt met gepulseerde warmte, een functie die ervoor zorgt dat uw bereiding gelijkmatig is op alle niveaus, zonder enige vermenging van geuren of smaken.

Lees ook:   CENDO Afzuigkap Randafzuiging | 90 cm | Black Finish | KR5690EPDZ

Om uw kooktijd en -methode te beheren, zult u de aanwezigheid van individuele elektronische bedieningselementen met aanraakgevoelige toetsen en 3 boosters op prijs stellen. Als het op schoonmaken aankomt, is er niets te ingewikkeld. Met een doek en zeepwater verwijdert u vlekken op de inductieplaat. Tenslotte is de oven uitgerust met het pyrolyse zelfreinigend systeem. Even afnemen met een vochtige doek aan het einde van de handeling en uw oven is weer zo goed als nieuw.

Hoe kiest u een inductie fornuis?

De inductie fornuis die u kiest, moet binnen uw budget passen en tegelijk optimaal gebruikscomfort bieden. Hier zijn de belangrijkste criteria om te overwegen.
inductie fornuis kiezen

Criterium 1: Afmetingen

Bepaal eerst de plaats van uw toekomstige inductie fornuis en meet vervolgens de afmetingen van de beschikbare ruimte. Aan de hand van de verkregen maten kunt u dan bepalen welke maat kooktoestel u moet aanschaffen. De huidige modellen zijn tussen 50 en 60 cm breed en 60 cm diep. Controleer ook of de hoogte aan uw behoeften beantwoordt. In het ideale geval staat het fornuis op dezelfde hoogte als uw werkblad.

Criterium 2: Het aantal branders

Afhankelijk van hun grootte hebben niet alle inductiekookplaten hetzelfde aantal branders. Terwijl sommige modellen 4 branders hebben, hebben andere er slechts 3. De grootte van de branders zelf varieert echter naargelang van het toestel. Als u voor een groot gezin moet koken en veel verschillende gerechten moet bereiden, kan een 4-pits inductie fornuis noodzakelijk zijn. Maar een model met 3 grote branders kan ook geschikt zijn als u grote bakken gebruikt. Sommige high-end inductiefornuizen hebben instelbare kookzones om het kookoppervlak te vergroten. Dit is handig als u grote compatibele potten of pannen hebt.

Criterium 3: Gemak van schoonmaken

De reinigingsmethode is niet dezelfde voor de kookplaat en de oven van uw inductie fornuis. Een spons gedrenkt in een aanbevolen reinigingsmiddel of vloeibare zeep kan volstaan om vuil van de keramische kookplaat te verwijderen, maar de oven vereist een meer tijdrovende reiniging vanwege het grote volume. Controleer of het model inductie fornuis dat u kiest een zelfreinigende functie heeft. Er zijn twee soorten zelfreiniging: pyrolyse en katalyse. Pyrolyse verbrandt onzuiverheden bij hoge temperaturen – tot 500°C – en verandert ze in as, zodat u ze eenvoudig kunt verwijderen met een vochtige doek of spons. In een katalytische oven zijn de wanden bekleed met een microporeus glazuur dat vet vernietigt door oxidatie zodra de temperatuur 220 °C bereikt.

Programmeur
Heb je vaak geen tijd om een oven-veilig recept te vinden? Overweeg een inductie fornuis met een timer te kiezen. Met deze functie hebt u toegang tot een lijst van voorgeprogrammeerde recepten. Het fornuis past het koken aan aan het soort en de hoeveelheid voedsel dat u in de oven doet.

Criterium 4: Het energielabel

Inductiekookplaten moeten ook een energielabel hebben. Controleer of het model dat u kiest voorzien is van dit etiket, dat het stroomverbruik van het apparaat aangeeft. Gelukkig hebben de meeste inductiekookplaten het energielabel A, wat betekent dat ze energiezuinig zijn.

Criterium 5: Opties

Voor een maximale veiligheid en gebruiksgemak moet u de opties van uw inductie fornuis in overweging nemen. De aanwezigheid van een koude deur vermijdt het risico op brandwonden bij het gebruik van de oven. Als u graag gevogelte braadt, moet u nagaan of de oven een spit heeft. Om te voorkomen dat uw kind per ongeluk de inductie fornuis inschakelt, kunt u overwegen een model te kiezen met een bedieningsvergrendeling. Ten slotte kunt u bij modellen met een modulaire kookzone of kookoppervlak grote potten en pannen gebruiken, ideaal voor het bereiden van maaltijden met het gezin.

Lees ook:   Beste inbouw ovens in 2023 kopen, review en aanbiedingen

Hoe werkt een inductie fornuis?

Een inductie fornuis bestaat uit een elektrische oven en een inductie fornuis van glaskeramiek. De laatste heeft drie of vier inductiekookplaten, die zich onder de glasplaat bevinden.

Elke kookplaat bestaat uit een koperen spoel en elektromagneten. Wanneer een elektrische stroom door een inductiespoel loopt, produceert deze een elektromagnetisch veld. Dit magnetisch veld wekt een zogenaamde geïnduceerde stroom op, die de bodem van een pan of ander compatibel vat verwarmt door middel van het Joule-effect.

Het grootste voordeel van een inductie fornuis is de veiligheid die het biedt. Het kookproces begint pas wanneer een compatibele pan, pan of steelpan op de kookplaat is geplaatst. De inductie fornuis schakelt ook automatisch uit wanneer u de pan verwijdert. Het oppervlak van de inductie fornuis blijft koel, zelfs bij aanraking.

Dankzij de snelle opwarming van de kookplaten – bijvoorbeeld met behulp van boosters – verbruikt een inductie fornuis weinig elektriciteit. Het bespaart tussen 30% en 60% energie in vergelijking met andere soorten fornuizen. Bovendien kan hij op zeer lage temperaturen koken, ideaal om gerechten te laten sudderen of boter te smelten.

Een inductie fornuis heeft een groot aantal voordelen die het tot de ultieme kookplaat maken:

  • Laag energieverbruik.
  • Hoge kookprecisie.
  • Snel verwarmen en koelen.
  • Maximale bedrijfszekerheid, omdat alleen het oppervlak dat in contact komt met de pan wordt verwarmd.
  • Onovertroffen gebruiksgemak, met aanraakgevoelige toetsen en programma’s.
  • Bijkomende veiligheidsvoorzieningen zoals bedieningsvergrendeling en koude ovendeur.

Kookgerei
Het is belangrijk ervoor te zorgen dat uw kookgerei geschikt is voor inductie. Potten, pannen en steelpannen met een ferromagnetische bodem, alsmede staal en gietijzer, kunnen worden gebruikt. Potten en pannen van koper of aluminium, evenals glazen schalen, zijn niet compatibel met inductie.

De voordelen van een inductie fornuis

zwart fornuis inductie
Snelheid

Een van de meest genoemde voordelen van inductiekoken is snelheid. Het is veel sneller om met deze methode te koken, omdat de brander niet hoeft te verwarmen, die op zijn beurt de pan verwarmt. Het beweegt direct naar voren om de pan en het voedsel te verhitten. Het omzeilen van het oppervlak betekent een snellere kooksnelheid.

Laag verbruik

Als u kookt, hebt u niet alleen energie nodig van het apparaat dat u gebruikt, zoals de kookplaat, maar verbruikt u ook extra energie van anderen, zoals uw airconditioner. Als u vaak in de keuken bent om te koken, zult u merken dat uw keuken een beetje warm en mistig lijkt te worden. Dit kan gebeuren ondanks de afzuigkap of een ander ventilatiesysteem. Door te koken op een manier die geen oververhitting veroorzaakt, vermindert u de hoeveelheid energie die nodig is om de keuken te koelen. Bovendien zijn inductiekookplaten om nog een andere reden energie-efficiënter dan andere kookplaten. Het duurt gewoon minder lang om ze te koken omdat u de pan rechtstreeks verhit, in plaats van eerst een brander en dan de pan te verhitten. En natuurlijk, hoe minder tijd u uw toestel gebruikt, hoe minder energie u verbruikt. Dus het is een win-win.

Veiligheid

Als u bent zoals de meeste mensen, voelt u zich waarschijnlijk vrij op uw gemak in een kookomgeving, ondanks de gevaren van het werken met vuur, vet en olie. Inductiekookplaten streven ernaar het risico van lichamelijk letsel te beperken, wat vooral handig is als u kleine, nieuwsgierige handjes in de keuken hebt. Daarom zijn inductiekookplaten perfect voor gezinnen met kinderen.

Lees ook:   Liebherr IRBd 5150-20

Temperatuurregeling

Hoe vaak heb je niet geprobeerd een recept te volgen waarin stond dat je de ingrediënten aan de kook moest brengen en dan moest laten sudderen? Het zit in het aantal recepten, maar het is niet altijd zo simpel. Zodra je het laat sudderen, blijft het eten in de pan koken. Waarom gebeurt dit? Omdat de brander moet afkoelen. U bent immers net overgeschakeld van een brandende naar een lage temperatuur. Dit is geen probleem voor inductiekookplaten. U kunt zelfs de temperatuur iets aanpassen en hij zal onmiddellijk van temperatuur veranderen.

Gemakkelijke reiniging

Inductiekookplaten kunnen eenvoudig worden schoongemaakt door ze af te vegen met een zachte spons. Met dit apparaat is er geen aangebakken of verbrand voedsel, omdat het niet heet genoeg wordt om dit probleem te laten ontstaan. Ook hoeft u niet te wachten tot hij is afgekoeld voordat u hem kunt schoonmaken. U kunt gewoon een zachte doek of spons nemen, hem ermee afvegen en klaar is kees. Het is net zo snel schoon te maken als te koken.

Tips

Reinigen met een geschikt product

Gebruik alleen een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor het reinigen van een inductie fornuis. Ongeschikte reinigingsmiddelen, zoals die met bleekmiddel, kunnen het oppervlak van de keramische kookplaat die de inductiekookplaten bedekt beschadigen.

Voorkom krassen op de inductie fornuis

Wanneer u uw pan op uw inductie fornuis verwijdert of verplaatst, moet u hem optillen om krassen op het glaskeramische oppervlak te voorkomen.

Gebruik een geschikte keukenthermometer

Als u een keukenthermometer moet gebruiken om de temperatuur van uw voedsel of vloeistoffen te controleren, kies dan een niet-digitaal model. Een digitale thermometer kan worden beïnvloed door het magnetische veld van de inductie fornuis en werkt mogelijk niet naar behoren.

Test uw kookgerei

Om te weten te komen of uw potten, pannen of schalen geschikt zijn voor inductie, test u ze met een magneet. Als de pan de magneet aantrekt, betekent dit dat hij kan worden gebruikt met uw inductie fornuis.

Koude deur

Zorg ervoor dat uw inductie fornuis een koude deur heeft. Dankzij de meerdere lagen glas, vaak voorzien van een luchtzak voor een betere ventilatie, warmt de ovendeur niet op en wordt hij nooit warmer dan 70°C, zelfs niet wanneer hij door pyrolyse wordt gereinigd.

FAQ

Wat is de beste inductie fornuis?
De beste inductie fornuis hangt af van uw behoeften en uw budget. Lees onze koopgids om uit te vinden welke producten op dit moment de beste zijn.

Hoeveel kost een inductie fornuis?
De prijs van een inductie fornuis varieert naargelang het aantal branders, de geboden comfortfuncties en ook de grootte van de oven. De instapmodellen beginnen bij 350 euro, terwijl de modellen uit het middensegment tussen 450 en 750 euro kosten. Inductiekookplaten uit het topsegment zijn verkrijgbaar vanaf 900 euro, sommige modellen kosten zelfs 1.500 of 2.000 euro.

Kan ik me verbranden aan een inductie kookplaat?
De kookplaat van een inductie fornuis blijft nooit lang heet, en alleen het oppervlak dat in contact komt met het kookgerei warmt op. Er is dus geen gevaar voor verbranding.

Verbruikt een inductie fornuis veel elektriciteit?
Nee. Zelfs met een cumulatief vermogen van ongeveer 10.000 W verbruikt een inductie fornuis veel minder energie dan andere soorten kooktoestellen.

Heeft mijn inductie fornuis geïsoleerde wanden?
Ja, de wanden van een inductie fornuis zijn geïsoleerd en zorgen voor een optimale luchtcirculatie. Dit betekent dat u het veilig kunt integreren in uw keukenmeubilair.