Afzuigkap naar beneden: 5 voordelen van BORA, NEFF, homeier & andere kookveldafzuigsystemen

Inbouwventilatie, tafelventilator of kookplaatafzuiging – hoe je het kind ook noemt, de afzuigkap naar beneden is de trend bij uitstek bij het plannen van een nieuwe keuken. Maar wat kunnen de onzichtbare afzuigkappen doen wat normale afzuigkappen niet kunnen? We hebben de voordelen van de kookplaattrigger onder de loep genomen en presenteren u 5 overtuigende argumenten!

Bij deze NEFF kookveldafzuiging wordt het ventilatiesysteem (afzuigkap) tussen een dominokookplaat en een gaskookplaat geplaatst. Foto: © NEFF

5 voordelen van kookplaten in één oogopslag

Voordeel #1: Headroom!

Voor veel langere mensen is koken met een normale afzuigkap een echte uitdaging. Constant je hoofd tegen de afzuigkap stoten of bij de kachel staan zoals Quasimodo zijn geen echte opties. Voor lange mensen is een kookveldafzuiging een echte zegen!

Maar zelfs als je een kookeiland in de keuken hebt staan, is het een echt voordeel om geen vervelende afzuigkap boven je hoofd te hebben hangen – al was het maar om optische redenen.

NikolaTesla is Elica’s eerste kookplaat met afzuigkap. Foto: Elica

Voordeel #2: Effectieve prestaties

Dampen en voedselgeuren worden geproduceerd in de pot of pan. Deze stijgen – met een normale afzuigkap hebben ze relatief veel tijd en ruimte om zich mooi door de keuken te verspreiden, wat we natuurlijk niet willen. Een ander voordeel van de kookplaatafzuiging is dat de afzuigkap de dampen direct afzuigt waar ze vandaan komen.

Het principe erachter wordt vrij snel uitgelegd: het toverwoord is natuurkunde! Normale keukendampen stijgen met maximaal één meter per seconde. De kookplaatafzuigers zuigen naar beneden (bij BORA bijvoorbeeld met vier meter per seconde) en genereren zo een dwarsstroom. Dit is groter dan de snelheid van stijging van de waas en voorkomt dus dat de stoom zich in de kamer verspreidt.

Zalm bakken is ook geen probleem voor de BORA Basic kookveldafzuiging. Foto: BORA

Voordeel #3: Bespaar ruimte

Een logische overweging – gewone afzuigkappen nemen meer ruimte in beslag omdat ze groter zijn. De voordelen van de kookplaatafzuiging liggen in dit opzicht dan ook voor de hand: Waar normaal gesproken een grote afzuigkap hangt, kunnen wandkasten worden gemonteerd, die zorgen voor extra opbergruimte in de keuken.

Lees ook:   Baileys stroopwafel toetje

Een afzuigkap naar beneden wordt direct onder de kookplaat geïnstalleerd. Daar neemt hij wat ruimte weg, maar nu doen BORA, homeier en Co. het zo slim dat er nog ruimte is voor pull-outs eronder.

Door de compacte inbouwruimtes is er nog ruimte voor maximaal drie uittrekbare plaatsen in de onderkast.

Door de compacte inbouwruimtes is er nog ruimte voor maximaal drie uittrekbare plaatsen in de onderkast. Foto: homeier

Voordeel #4: Rust

Nog een niet te onderschatten voordeel van de kookplaatafzuiging: koken in alle rust zonder permanente ultrasoonapparaat. Een afzuigkap naar beneden is meestal stiller dan een gewone afzuigkap. Door de gunstige plaatsing zit je met je oren ook verder weg van de geluidsbron, wat ook de kookveldafzuigers ten goede komt. Welke extractor naar beneden momenteel een van de stilste is, kunt u vinden in onze kookplaat trigger volume vergelijking.

Voordeel #5: Eenvoudig schoonmaken

Iedereen die momenteel een afzuigkap bezit, weet dat deze meestal nooit helemaal schoon te maken is. Naast vet en stoom worden ze ook blootgesteld aan stof, dat op de kap wordt afgezet. Vet verwijderen uit de roestvrijstalen kap is ook een extra uitdaging. Aan de andere kant zijn de voordelen van de kookplaatafzuiging duidelijk. Ze hebben minder oppervlakte waar stof of vet kan worden afgezet. De buitenreiniging is dus beperkt. Het schoonmaken van het interieur is bij de meeste aanbieders ook heel eenvoudig. Het filter wordt in de vaatwasser geplaatst, het interieur wordt weggevaagd en het onderwerp schoonmaken is al weer gedaan.

Overtuigd? Als u nog steeds een beslissingshulpmiddel nodig heeft, vertelt onze kookplaatafzuigingsvergelijking u welke de sterkste extractor naar beneden is.

Omslagfoto: homeier