Warm water uit de keukenkraan: Hoe werken Quooker en Co?

Kokend water is constant nodig in de keuken. In plaats van de beproefde waterkoker, besluiten steeds meer mensen om een kraan met een kokendwaterkraan in hun keuken te installeren, die met een druk op de knop kokend water levert. In dit artikel vindt u informatie over Quooker en Co.

Hoe werkt een kokendwaterkraan?

Fusion Square warmwaterkraan van Quooker; Foto: Quooker

Een kokendwaterkraan bestaat uit een mengkraan, d.w.z. de kraan bovenop de gootsteen en een klein reservoir eronder. Afhankelijk van de fabrikant wordt in dit reservoir tot 8 liter water opgeslagen bij 110°C. Bij Quooker is het reservoir sterk vacuüm geïsoleerd, waardoor de warmte niet kan ontsnappen. Dit betekent dat er relatief weinig energie nodig is om het water op 110°C te houden. Wanneer kokend water uit de kraan wordt gehaald, stroomt er onmiddellijk water in het reservoir onder de gootsteen.

Kokendwaterkraan: monokraan of gemengde kraan

Wat de kraan betreft, zijn er twee opties: een kokendwaterkraan, die alleen kokend water levert, kan naast de normale kraan als monotap worden geïnstalleerd. Als u besluit om kokend water uit de kraan te gebruiken bij het plannen van uw keuken, kunt u ook kiezen voor een gemengde kraan. Zo haal je koud, warm en kokend heet water uit een kraan. Veel leveranciers zoals Franke of SCHOCK bieden ook een mengkraanaansluiting met een extra waterfilter aan. Hierdoor kunt u niet alleen koud, warm en kokend warm water uit een kraan halen, maar tegelijkertijd ook gefilterd water in drinkwaterkwaliteit. In het geval van Quooker kan de mengkraan ook water bubbelen.

Warm water uit de kraan met de Grohe Red kraan; Foto credit: grohe.com

Quooker en Co: Energieverbruik in stand-by modus

Een warmwaterkraan kost minder energie dan je zou denken. Dankzij de hoogvacuümisolatie van de ketel verbruikt de Quooker 10 watt per dag in stand-by modus – wat overeenkomt met ongeveer 5 cent. Voor andere modellen zijn de stand-by kosten ongeveer 10 cent per dag. Om elektriciteit te besparen is het natuurlijk aan te raden om de warmwaterfunctie uit te schakelen als je deze lange tijd (vakantie) niet gebruikt.

Lees ook:   Tortilla chips met komkommersalade

Kokend water kraan: Veiligheid

Kokend water kan gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen. De verschillende kokendwaterkranen op de markt zijn echter allemaal goed beveiligd. De bedieningsknop werkt meestal volgens het kindveilige duw-en-draaiprincipe. Dit betekent ook dat de waterstroom stopt zodra je de knop loslaat. Er is ook geen gevaar om jezelf te verbranden met een resterend warm water als je direct daarna koud water gebruikt, omdat er meerdere leidingen in de combikraan zijn geïnstalleerd. Het warme water stroomt door de binnenpijp, koud en warm door de buitenste pijp. Zodat het buiten niet warm wordt, is de kraan dubbelwandig. Daarnaast komt het kokende water uit de kraan in de vorm van een sproeistraal, die bestaat uit veel kleine druppeltjes. Zo kun je je hand snel genoeg terugtrekken voordat je jezelf echt verbrandt.

Kokendwaterkraan of heetwaterkraan: wat is het verschil?

Quooker Kraan – Heet water uit de kraan met een druk op de knop; Foto credit: Quooker.de

Technisch wordt onderscheid gemaakt tussen kokendwaterfittingen en warmwaterfittingen. Het verschil is dat bij kokend water fittingen het water iets boven de 100°C wordt opgeslagen en dus kokend uit de kraan komt. Dit is technisch complexer en alleen mogelijk met een drukvat. In warmwaterfittingen is het water slechts ongeveer 100°C. Een normale cv-ketel is hiervoor vaak voldoende.

Verschillende fabrikanten van kranen met kokend water kraan: Quooker, GROHE &Co

De bekendste fabrikant van kokendwatersystemen is Quooker. Het Nederlandse merk heeft een goede reputatie, maar is daardoor ook erg duur.  Bij GROHE, Hotto of Dornbracht vindt u ook kokendwaterkranen die volgens een vergelijkbaar principe werken en vaak nog goedkoper zijn. Blanco biedt een warmwaterkraan met tot 97°C warm water beschikbaar.

Lees ook:   White Peachy Sangria

Kokend water rechtstreeks uit de kraan: Quooker, GROHE &Co

Omslagfoto: Quooker