Gids voor keukenkranen: soorten, functies en materiaal in vergelijking

Giet water, maak groenten schoon, was af. In de keuken wordt bijna bijna niets zo vaak gebruikt als de gootsteenkraan. Om ervoor te zorgen dat het werk snel gaat, moet de aankoop zorgvuldig worden doordacht. Welke functies zijn voor jou persoonlijk belangrijk, wat zijn de kookgewoontes en dus afwas- en schoonmaakwerk in je eigen huishouden?

Tevreden

De juiste fitting kiezen

Franke spoelbak met bijpassende rvs kraan; Foto: Franke

Franke spoelbak met bijpassende rvs kraan; Foto: Franke

Materiaal

De ideale pasvorm maakt een goed ontwerp al zijn naam: functionaliteit en aantrekkelijk uiterlijk worden ideaal gecombineerd. Hoogwaardige materialen zijn een voorwaarde voor een lange levensduur van uw klep.

Goedkope, maar alleen dun verchroomde onderdelen verliezen snel hun goede uiterlijk. Wie hier kiest voor rvs zal veel langer genieten van een verzorgde fitting. Afhankelijk van uw wensen kunt u kiezen voor uitvoeringen in glanzend of mat geborsteld. Duurzame keukenkranen zijn ook verkrijgbaar in granietlook of keramische look, dus het is gemakkelijk om precies de juiste te vinden voor elke keuken.

Meer over de materialen van kleppen in onze materiaalvergelijking:

Kranen Materialen in vergelijking: Fittingen gemaakt van chroom, messing, roestvrij staal en Co? Wat is beter?

Verwerking

Naast het lichaam is het ook belangrijk om te zorgen voor een goede verwerking van de cartridge, d.w.z. het deel waarin warm en koud water worden gemengd. In de mengkraan – een veel voorkomende naam voor de cartridge – zorgen keramische ringen voor een lange levensduur. Goedkope, slecht bewerkte mengkranen lekken snel en moeten dan vervangen worden. Goed ontworpen fittingen zijn ook gemakkelijker te onderhouden. Gladde vormen die weinig bevestigingsoppervlak bieden voor vuil zijn gemakkelijker schoon te houden.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Trifle met mango en passievrucht

Watervoorziening

Afhankelijk van de wateraansluiting moet de juiste fitting worden gekozen: als er een ketel of warmwatertank tussen de aansluiting en de fitting zit, is de oplossing Lagedrukfitting. Als je warm water neemt, stroomt er koud water binnen. Hier zou te veel druk het risico lopen dat de ketel barst. Als het water van de wandaansluiting rechtstreeks naar de kraan gaat, kunt u kiezen voor de Hogedrukvariant beslissen.

Uitlaathoogte

Een van de belangrijkste aspecten van de aankoop – de juiste hoogte maakt het mogelijk om comfortabel te werken. Wie wil grote potten kantelen zodat ze onder de waterinstroom passen? Als de hoogte onjuist is, zijn krassen en andere schade onvermijdelijk.

De uitzondering: voorruitbeslag

Lanora-S-F wordt uit het anker gehaald en met slechts één handbeweging op zijn kant gelegd – en het raam kan eenvoudig worden geopend. Het mechanisme is even eenvoudig als betrouwbaar. Foto: BLANCO

Lanora-S-F wordt uit het anker gehaald en met slechts één handbeweging op zijn kant gelegd – en het raam kan eenvoudig worden geopend. Het mechanisme is even eenvoudig als betrouwbaar. Foto: BLANCO

Dit is een aparte lage fitting. In de populaire raamzitting voor bassins en drainageoppervlakken zorgt de ondiepe gootsteenfitting ervoor dat de raamvleugels ongestoord kunnen worden geopend. Een andere oplossing voor ramen: voorraambeslag dat eenvoudig uit de verankering kan worden getild en op zijn kant kan worden gelegd, zoals Lanora-S-F van BLANCO.

Types &functies

Warmwaterkraan van Quooker; Foto: Quooker

Tegenwoordig kan een kraan veel meer dan alleen water leveren. Het dient als designobject, warmwaterdispenser of water srpodler. Wat een klep nog meer kan doen en welke types (twee-grip fitting, hefmixer, sensorarmtuur, enz.) beschikbaar zijn, kunt u hier vinden:

Welke soorten fittingen zijn er beschikbaar? Overzicht, ideeën, voor- en nadelen

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Stoofvlees met gekookte aardappelen en gebakken witloof

Planning

Kijk goed naar je keukengewoontes. Als er veel grote onderdelen zijn om te spoelen, moet speciale aandacht worden besteed aan de mobiliteit van de fittingen. Bovendien moet de afstand tussen de fitting en de muur zodanig worden gehouden dat eenvoudige reiniging van alle kanten mogelijk is. Onze tip: Kwaliteit gaat boven prijs. Dit principe moet van toepassing zijn op alle onderdelen van uw nieuwe keukenkraan. Wie hier op de aankoop bespaart, zal zich later ergeren en zal er in de loop der jaren zeker voor betalen.

Omslagfoto: Franke