Composteren van organisch afval direct in je eigen keuken: Bokashi emmer en wormenkast

Het legen van het organisch afval in de keuken is waarschijnlijk iets wat je als kind altijd al moest doen en nooit leuk vond. Begrijpelijk: Meestal is het compostafval papperig en gaat het ook gepaard met een zeer doordringende geur. Om maar met de deur in huis te vallen: gft en eigenlijk wil je het niet in de keuken. Omdat we ons echter niet alleen kunnen voeden met kant-en-klare, nauwkeurig geportioneerde voedselrantsoenen, is er geen manier om na te denken over organisch afval bij het plannen van een nieuwe keuken. Hoe je überhaupt iets zinvols kunt doen met je organisch afval en welke geurloze verwijderingsmogelijkheden er zijn, leer je in het artikel.

Wormendoos of emmer voor gft-afval in de keuken

Zo ziet organisch afval eruit na drie weken in de wormenkast. Foto credit: wurmkiste.at

Zo ziet organisch afval eruit na drie weken in de wormenkast. Foto: wurmkiste.at

Ja, je leest het goed – het gaat over wormen. We hebben het echt over echte, levendige wormen. Allereerst: Hoewel het idee om wormen in de keuken te zetten in het begin een beetje vreemd klinkt, is het hele ding eigenlijk onschadelijk. De wormen worden veilig opgeslagen en kunnen niet ontsnappen, maken geen lawaai en stinken niet. Het principe is zowel eenvoudig als ingenieus. Je gooit je organisch afval weg en de handige nieuwe huisdieren produceren humus, waar de planten in de keuken en in de rest van het huis blij mee zijn. Een perfecte symbiose, zou je kunnen zeggen.

Wormenkasten of emmers zijn klaar om te kopen bij verschillende fabrikanten. De functionaliteit is altijd hetzelfde: organisch afval komt aan de bovenkant binnen en humus komt er onderaan uit. De wormen houden echter alleen van organisch afval – dit betekent dat gekruid voedsel, dierlijke producten (met uitzondering van eierschalen) en citrusvruchten niet mogen worden gevoerd. Micro-organismen doen het ruwe werk en ontbinden eerst het wormenvoedsel een beetje voordat de wormen voor de rest zorgen. De meeste wormenkasten of kwekerijen zijn zo ontworpen dat de humus eenvoudig via een uitlaat kan worden verwijderd of gemakkelijk in een lade kan worden verzameld. De wormen vinden optimale leefomstandigheden bij temperaturen van 15 tot 25 graden Celsius. In de winter moet de wormenkast zeker binnenshuis worden bewaard.

Lees ook:   Zo smelt je: Au bain-marie

Als je mensen een doos wormen in de keuken wilt laten zetten, moet je goed nadenken over je verkoopstrategie. De Oostenrijkse producenten van de wormenkast hebben daarom een heel bijzonder huis gebouwd voor de ijverige kleine helpers. De wormen verblijven in een doos, die ook dienst doet als stijlvolle kruk en dus als zitje in de keuken. De humus wordt handig verwijderd met een lade.

wormenkast als ontlasting; Foto credit: wurmkiste.at

wormenkast als ontlasting; Foto: wurmkiste.at

Bokashi emmer zorgt voor geurloos keukenafval

Als je het idee om kruipende dieren in de keuken te houden niet leuk vindt, kun je vertrouwen op een alternatief. De Bokashi compostbak komt oorspronkelijk uit Japan en tovert gefermenteerde Bokashi compost uit organisch afval, dat grond wordt. Om dit te doen, moet je het gewoon bedekken met aarde en het enige tijd laten rusten.

In de emmer verzamel je gehakte etensresten. Een handvol ferment wordt over elke laag organisch afval gestrooid. De aanwezige micro-organismen initiëren een verzuringsproces dat het afval ruwweg ontleedt. Het ferment heeft nog een ander voordeel. Het afval ontwikkelt slechts een licht zure geur, die niet te vergelijken is met de normale verdampingen van een biobak. Het deksel van de emmer sluit ook goed.

Bovendien heeft de emmer een kraan waarmee u de opgehoopte vloeistof van tijd tot tijd moet aftappen. De vloeistof bevat veel voedingsstoffen, dus het zou jammer zijn om het gewoon weg te kieperen – planten zijn blij met de bemestingsdouche.

Hoe u het resterende afval in uw keuken kunt beheersen met slimme systemen, kunt u ontdekken in ons keukenzoekergidsartikel over afvalsystemen.

Lees ook:   Paastaart cheesecake

Hulp nodig bij het plannen van de keuken? Wij verzorgen de zoektocht naar geschikte experts in uw regio:
Vind nu een keukenstudio

Omslagfoto: wurmkiste.at