Duurzaam koken: tips voor het plannen van een milieubewuste keuken

Het zorgvuldig gebruik van hulpbronnen en milieubewustzijn zijn onderwerpen die ook een rol spelen bij keukenplanning. Wie wil bijdragen dat onze aarde voor toekomstige generaties nog steeds een plek kan zijn die het waard is om in te leven, vertrouwt ook op duurzame materialen en energiebesparende apparaten in de keukenplanning. Wat u nog meer moet overwegen als u van plan bent om uw keuken duurzaam te plannen en zo hulpbronnen te besparen, leert u in dit artikel.

Wanneer is een keuken duurzaam?

Een keuken is duurzaam als de componenten afkomstig zijn van duurzame productie. Deze elementen omvatten niet alleen het keukenmeubilair zelf, maar ook de elektrische apparaten, de vloer en de materialen voor de achterwand van de keuken. In principe geldt echter de insteek: Iets is beter dan niets! Zelfs als slechts een deel van je keuken is gepland met duurzaam denken, is dit al een kleine stap in de goede richting.

Duurzame keuken in het wit; Foto: Alno Küchen

Hoe weet ik of mijn keukenmeubel duurzaam is?

Hout is een hernieuwbare grondstof en dus fundamenteel een duurzaam materiaal. Als de keuken echter bestaat uit tropisch hout, waarvan de winning de regenwouden bedreigt, is de duurzaamheid verdwenen. De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat het keukenmeubilair is gemaakt van duurzame materialen is de individuele productie door de timmerman die u vertrouwt. In een persoonlijk gesprek kunnen alle details over houtsoorten en hun oorsprong worden verduidelijkt. Sommige timmerlieden zijn gespecialiseerd in het exclusieve gebruik van lokale houtsoorten uit duurzame bosbouw.

Hoogwaardige, duurzame keuken van Schreinerei Beer; Foto: BEER Küchen-Manufaktur

Voor grotere keukenfabrikanten kunt u bij het selecteren van keukenmeubilair kijken naar het FSC- of PEFC-zegel. Het meubilair dat een van deze afdichtingen draagt, is gemaakt van duurzaam hout en materialen op houtbasis. Bij de productie van gecertificeerde meubels wordt ervoor gezorgd dat de impact op het milieu wordt geminimaliseerd en dat natuurlijke hulpbronnen worden behouden.

Lees ook:   Pastasalade met tonijn

Duurzaam keukenmeubilair – welke fabrikanten gebruiken duurzame materialen?

Als een keuken van een timmerman niets voor u is , maak u dan geen zorgen: veel bekende keukenfabrikanten hebben uitstekende keukens met de verschillende keurmerken in hun assortiment. De bekendste zijn Team7, SieMatic, Schüller, Poggenpohl, Nolte, Nobilia, Alno, Bulthaup, Häcker, Leicht en Rotpunkt Küchen.

Witte keuken met speciale verlichting; Foto: Rotpunkt Küchen

Apparatuur voor een duurzame keuken

Een keuken is duurzaam als de apparatuur ook past. Bij het kopen van elektrische apparaten moet je daarom op een paar dingen letten. Energie-efficiëntie is bijzonder belangrijk – u kunt het beoordelen op basis van het energielabel. Bovendien moet u letten op een goede kwaliteit van de materialen – het apparaat moet zo duurzaam mogelijk en, indien nodig, recyclebaar zijn.

Energielabel (achtergrondfoto: Miele)

Energielabel (achtergrondfoto: Miele)

Tips en tricks: Duurzaam wonen in de keuken

houten snijplank; Foto: coldwaterman – fotolia

#1 Duurzaam keukengerei

Let ook op duurzame materialen bij het kopen van je spatels, kooklepels, opbergdozen – plastic is makkelijk schoon te maken, maar niet per se milieuvriendelijk.

#2 Afvalscheiding

Verstandige afvalscheiding maakt het mogelijk om waardevolle grondstoffen te recyclen. GFT-afval als compost levert je meerwaarde op voor je eigen tuin.

#3 Duurzaam winkelen en bewaren

Let bij het winkelen ook op de herkomst en productie van het voedsel. Kom meer te weten over de optimale opslag van voedsel – niet alles kan het beste in de koelkast worden bewaard.

#4 Duurzaam schoonmaken

Bij het schoonmaken van de keuken kunt u ook letten op milieuvriendelijkheid door eerst uw toevlucht te nemen tot bewezen huismiddeltjes in plaats van agressieve chemische reinigingsmiddelen te gebruiken.

Lees ook:   Witte chocolade: 6x de lekkerste recepten

Omslagfoto: Duurzame keuken “zwarte lijn” door TEAM 7; Foto: TEAM 7

Energieverbruikscontrole: Wassen met de hand of vaatwasser? Wat verbruikt meer water?