Hoe bevroren kip te ontdooien?

Kippen worden enkele maanden bevroren en zijn te vinden in veel huishoudelijke vriezers. Bij het ontdooien zijn er echter een paar dingen om rekening mee te houden. Als je de zaak verkeerd aanpakt, loop je het risico dat het niet alleen de smaak afbreekt, maar ook schadelijke ziektekiemen kan vormen.

De beste plek om kip te ontdooien

De beste manier om een kip te ontdooien is in de koelkast. Door de relatief lage temperaturen is het ontdooiproces erg traag en dus zacht voor het vlees. Voor het ontdooien wordt aanbevolen om het vlees in een zeef te plaatsen en boven een kom te hangen. Dan moet het worden bedekt met vershoudfolie of iets dergelijks om te voorkomen dat de kip de geur van ander voedsel in de koelkast aanneemt.

Vanwege de vrij lage temperaturen moet voldoende tijd worden gegeven om te ontdooien. Een typische richtlijn voor pluimvee is één uur per 100 gram. In het geval van een kip, die meer dan een kilogram kan wegen, is veel tijd nodig. Daarom is het raadzaam om de avond ervoor een kip in de koelkast te zetten en deze een nacht te laten ontdooien.

Voor bijzonder grote kippen kan het ontdooiproces ook een hele dag duren. Ondanks dit feit moet je niet te vroeg beginnen met ontdooien. Idealiter wordt de kip onmiddellijk na het ontdooien bereid. Aan de andere kant is het geen goed idee om het nog een paar dagen in de koelkast te laten staan. In dit geval kunnen zich ziektekiemen vormen. Om dezelfde reden wordt het niet aanbevolen om een reeds ontdooide kip opnieuw in te vriezen.

Lees ook:   Spaanse sangria maken: tips en recepten

Wat moet worden vermeden bij het ontdooien van kippen?

Het feit dat het ontdooiproces zoveel tijd kost bij kip, kan door nogal ongeduldige mensen met onbegrip worden ontvangen. Het ontdooien in een warme ruimte of zelfs op de nog warmere kachel kan immers aanzienlijk worden versneld. Dit kan echter alleen maar worden ontmoedigd. Door de hogere temperaturen zijn de microbiologische processen ook actiever. Als gevolg hiervan is er een veel groter risico op de vorming van ziektekiemen. Als u dit wilt voorkomen, moet u liever de juiste tijd investeren.