Hoe bonen zachter maken na het koken? Volledige gids

Wil je precies weten hoe bonen te verzachten na het koken, zelfs als beginner in de keuken?

Hier is een volledig overzicht van alles wat je moet weten als je een kooknachtmerrie hebt gehad en een geniale manier om bonen zachter te maken tijdens of na het gerecht klaar is om te serveren.

Aan het eind van het recept komen en dan je gerecht proeven en je realiseren dat het niet helemaal aan de verwachtingen heeft voldaan is op zijn best ontmoedigend en zal je in het ergste geval gefrustreerd en hongerig achterlaten.

Gelukkig hebben we een aantal gemakkelijke keukenhacks die je kunt doen als student of iemand die nog de kneepjes van het vak leert in de keuken om hopelijk je bonen, peulvruchten en peulvruchten smakelijker te maken, zelfs als je gerecht gekookt is.

Bonen uit blik vs droge bonen gebruiken

ingeblikt vs droog

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat je te weinig gekookte bonen in je gerecht hebt, is door het alternatief uit blik te gebruiken.

Deze kunnen duurder zijn dan het droge alternatief, maar ze worden voor aankoop zachter gemaakt, zodat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze ondergekookt zijn wanneer u klaar bent om te serveren.

Gedroogde bonen zijn echter om een aantal redenen superieur. Ten eerste smaken gedroogde bonen gewoon beter. Ingeblikte bonen kunnen papperig, zout of zelfs metaalachtig smaken….

Sommige recepten vragen je specifiek om droge bonen te gebruiken in plaats van de alternatieven uit blik.

Alle beste mediterrane falafelrecepten gebruiken gedroogde kikkererwten, omdat die veel beter gedijen onder de frituurmethoden dan zachte bonen uit blik.

Plus als je keuken beperkte voorraadruimte heeft dan nemen gedroogde bonen veel minder ruimte in beslag in je kast.

Dit is geweldig als je een student bent in een gedeeld huis of in een busje woont of gewoon een kleinere keuken hebt.

Hoe bonen zachter maken voor het koken

geweekte bonen

Week, week, week

Weken is essentieel bij het koken van droge bonen. Spoel de bonen zo mogelijk goed af en laat ze vervolgens een nacht weken in 4x het gewicht aan water.

U zult merken dat ze ‘s nachts enorm opzwellen.

Vaak verdubbelen ze in omvang. Dit komt omdat de bonen opnieuw zijn gehydrateerd en dit zal u helpen om een meer gelijkmatige garing te bereiken van de schil tot het midden en over de partij bonen als geheel.

Als u 24 uur laat weken en u vindt uw bonen na het koken nog steeds hard en knapperig, dan moet u misschien de leeftijd van de bonen controleren.

We recommend this as the older the beans the more soaking is needed to achieve the tender, soft beans in cooking.

Probeer altijd te kopen bij een winkel met een hoge omloopsnelheid, want oude bonen kunnen weigeren helemaal zacht te worden. Minder dan ideaal!

Wat te doen als je geen tijd hebt om te weken:

Om het kookproces te versnellen en ervoor te zorgen dat je bonen niet hard of knapperig zijn aan het einde van het koken, voeg je wat zout toe aan het water tijdens het weken.

Dit wordt ook wel het pekelen van de bonen genoemd.

Als u in een deel van het land woont waar hard water wordt geserveerd kunt u bij het weken zuiveringszout aan uw water toevoegen om de bonen zachter te maken.

Hoe andere ingrediënten de ontharding beïnvloeden

Andere verzachtende ingrediënten

Ingrediënten zoals suiker, calcium (gevonden in melk, kaas, groene bladgroenten, soja en zelfs vis), en alles wat zuur is kan het zacht worden van de bonen tijdens het koken verstoren.

Houd dit in gedachten als u zich afvraagt waarom uw bonen in het ene gerecht misschien niet helemaal gaar zijn, maar in een ander juist wel.

Calcium en suiker:

Dit komt omdat calcium en suiker het proces van celafbraak stoppen. Dit betekent dat de vorm van de bonen vastgehouden wordt, waardoor het moeilijker wordt ze grondig te koken.

Als u in een gebied met hard water woont, zal uw water van nature calcium vasthouden, zodat u misschien moet investeren in een waterfilter of misschien uw kookmethodes moet aanpassen om de bonen zachter te laten worden.

Zure ingrediënten:

Zure ingrediënten daarentegen zullen het zetmeel van de bonen aantasten.

Dit tast het vermogen van de bonen aan om op te zwellen en te hydrateren, wat precies is wat je nodig hebt voor zachte, malse, perfect gekookte bonen.

Dit betekent dat als je zure ingrediënten toevoegt (fof bijvoorbeeld wijn, tomatenpassata, citrussap of appelcider, of witte wijnazijn) moet u deze toevoegen nadat de bonen zijn opgezwollen en mals beginnen te worden.

Hoe bonen zachter te maken tijdens het koken

bonen zachter maken tijdens het koken

Als je het weken hebt overgeslagen

Veel koks en thuiskoks beweren dat je je bonen helemaal niet hoeft te weken. In plaats daarvan beweren ze dat sommige bonen hetzelfde resultaat kunnen bereiken met enkel warmte.

Dit geldt voor het geval van hoe je zwarte bonen en andere kleinere bonen met een dunne schil zachter kunt maken.

Dit werkt ook voor linzen en zwarte ogen erwten. Het kan nodig zijn (en het wordt aanbevolen) dat u de bonen langer kookt dan anders.

De reden dat velen zo gepassioneerd zijn over anti-weken methoden is dat het rechtstreeks koken van de droge bonen een betere smaak vasthoudt en meer smaak van de saus oplevert.

Waardoor een beter, meer afgerond gerecht ontstaat.

Bonen die geweekt moeten worden:

Dit is echter niet mogelijk met sommige bonen zoals kikkererwten, pintobonen, enz.

Zelfs met voorafgaande hebben deze bonen vaak extra zorg nodig bij het koken, om ervoor te zorgen dat ze zacht en smakelijk eindigen.

Kooktijden

Bonen moeten zacht en stevig zijn. Als ze niet gaar genoeg zijn, zijn ze hard en knapperig en dat is slecht voor de spijsvertering.

Te gaar en ze worden papperig en missen smaak.. Er is echter geen standaardaanpak voor het koken van bonen. Afhankelijk van andere factoren zoals:

  • Duur van het weken
  • Inweekmethoden
  • Kookmethodes
Most beans will be ready to eat after 45 minutes to two hours of cooking time. 

Het is altijd het beste om de instructies op de verpakking te raadplegen voor het type boon dat u gebruikt of om regelmatig te proeven of de bonen zacht zijn.

kooktijd

Wij raden u ook aan enkele bonen te controleren voordat u ze opdient. Vooral bij oudere bonen kan het zijn dat ze niet allemaal even gaar zijn. Controleren is het beste.

Vooral als het gaat om het serveren van een bonen chili aan uw gasten.

Slow Cooker

Gebruik een instant pot, slow cooker, of een andere snelkookpan om je bonen over een langere periode te koken. Dit kan ervoor zorgen dat ze een maximale kans hebben om zacht te worden tijdens het koken.

Note: Using a slow cooker can also promote more even cooking.

Hoe bonen te verzachten na het koken

bonen zacht maken na het koken

Snelkookpan na het koken

Je kunt je gerecht zelfs in de snelkookpan doen nadat je klaar bent met je gerecht en merkt dat de bonen niet zo zacht zijn als je had gewild.

Dit kan de bonen wat broodnodige extra kooktijd geven om helemaal zacht te worden zonder de rest van je ingrediënten te overkoken.

Dit is een geweldige truc om te gebruiken om niet te hoeven ruilen met overgaar vlees en groenten met eetbare bonen en korrels.

A pressure cooker is also a great kitchen gadget to have if you are cooking for a family of people who tend to eat at different times in the evening.

Evenals mensen die graag teruggaan voor seconden, want de snelkookpan houdt uw eten warm en altijd klaar om te serveren op de perfecte temperatuur.

Bericht voor thuis

Dit is een samenvatting van wat u moet weten voordat u begint met het koken van uw favoriete bonenrecept. Zo weet u precies hoe u bonen na het koken zachter moet maken om uw vrienden en familie het beste gerecht voor te schotelen.

Bonen zijn ongelooflijk veelzijdig en wat meer is, is dat ze super goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Ze zijn zeker een nietje waard om in je wekelijkse maaltijdplan op te nemen, zowel voor de smaak als voor de gezondheidsvoordelen.

Het kan frustrerend zijn als je je realiseert hoeveel voorwerk je moet doen, hoe lang het koken duurt en welke problemen zich vaak voordoen bij het koken met bonen.

It's a delicate job but once you master the art of avoiding undercooked, hard beans you will be converted to a bean lover.

Conclusie

Met deze tips ken je de tips en trucs voor het zachter maken van bonen in chili, stoofpot, of zelfs zelfgemaakte gebakken bonen of hummus.

Deze post ging helemaal over hoe bonen zachter te maken na het koken.

Maar wat denk je? Commentaar uw gedachten over hoe bonen te verzachten na het koken of deel deze post!

Lees ook:   Wat Is De Wortel Van 9?