Keukentrends 2023: nieuwe ideeën voor kleuren, materialen, gootstenen en apparaten

Zwart, eenvoudig maar elegant en met veel praktische functies: Zo ziet de keuken er in 2021 uit. We vertellen je welke kleuren en materialen volgend jaar erg trendy zijn en welke keukenapparatuur de nieuwe keuken in mag.

Zwart is het nieuwe wit

Zwarte keukens zijn ook groot in trend in 2021

Zwarte keukens zijn ook groot in trend in 2021

De trend naar donkere kleuren zal in 2021 niet stoppen, maar zal zich blijven uitbreiden: terwijl het aanvankelijk alleen zwarte werkbladen van Nero Assoluto waren, verspreidde de trend zich later ook naar de fronten en nisachterwanden. Vooral in 2021 zijn zwarte wastafels en kranen in opkomst. De trend is ook terug te zien in de toestellen. Een paar jaar geleden werd de witte kookplaat op het witte kookeiland geadverteerd, maar nu gebruiken de fabrikanten weer veel zwart. Donkere elektrische apparaten in een uniforme kleur zonder randen en in een uniform ontwerp zijn het nieuwe “kleine zwart” voor de keuken.

Less is more: Eenvoudige elegantie

De productie van de Mythos-bassins

De productie van de Mythos-bekkens “made in Switzerland” vereist de hoogste precisie, omdat de roestvrijstalen bassins met slechts 6 mm de smalste velg hebben die momenteel op de markt wordt aangeboden. Foto: Franke

“Less is more” – dat is het devies qua design voor 2021. Minimalistische vormen en duidelijke lijnen bepalen de uitstraling van moderne keukens. De nieuwe trend is terug te zien in vele details, bijvoorbeeld in werkbladen en lades of lades. Werkbladen mogen niet dun genoeg zijn en mogen zich in het beste geval nauwelijks kunnen onderscheiden van de rest van de keuken. Hetzelfde geldt voor fittingen. GRASS presenteert daarom het nieuwe Kinvaro T-Slim klepsysteem, dat slechts 12 mm meet en bijna onzichtbaar in het meubelstuk past. Ook Franke heeft de trend onderkend. De filigraan en tijdloos elegante mythe Roestvrijstalen wastafel heeft de smalste rand die de markt momenteel te bieden heeft met slechts 6 mm.

Lees ook:   Wat is het verschil tussen ham en worst?

Kleine, doordachte keukens

SPACE TWIN houdt bakgerei laagdrempelig

SPACE TWIN: Extra opbergruimte voor kruiden, oliën of bakgerei. Foto: Blum GmbH

Woonruimte wordt steeds schaarser en duurder. Daarom is het in 2021 belangrijk om de beperkte ruimte optimaal te benutten. Kleine keukens zijn dan ook weer in zwang. Dit betekent echter geen eenvoudige kitchenettes, maar goed doordachte keukens met slimme opbergoplossingen en innovatieve nieuwe producten uit de keukenindustrie. Niet te missen zijn de praktische basisstap SPACE STEP en de smalle apothekerskast SPACE TWIN van Blum.

Met de ingebouwde stap kun je in de hoogte groeien. Foto: Julius Blum GmbH

Blum SPACE STEP: Met de ingebouwde stap kunt u naar boven groeien. Foto: Julius Blum GmbH

Slimme keukenapparatuur & allrounders

Bosch Cookit: Het nieuwe alternatief voor de Thermomix

Bosch Cookit: Het nieuwe alternatief voor de Thermomix

Als less is more van toepassing is op keukenontwerp, is precies het tegenovergestelde het geval met keukenapparatuur: meer technologie, meer comfort en meer functies zijn vereist. Vooral die apparaten die geautomatiseerd en slim koken ondersteunen, zijn erg in zwang: de AEG Steam-Pro is oven, steamer en sous-vide-apparaat in één, de Miele Dialog-oven kan bijna zelfstandig bakken, de Thermomix krijgt volgend jaar een nieuwe “vriend” en Bosch presenteert met Cookit zelfs een compleet nieuwe concurrent voor de populaire keukenmachine van Vorwerk. Naast de functies speelt natuurlijk ook het ontwerp een rol. Zwarte, matte oppervlakken zijn hier in opkomst, waardoor de keukenapparatuur nauwelijks verschilt van de keukenoppervlakken.

De moderne bijkeuken

Moderne uittrektechnieken en organisatorische oplossingen zorgen voor voldoende opslagruimte; Foto: nobilia

Moderne uittrektechnieken en organisatorische oplossingen zorgen voor voldoende opslagruimte; Foto: nobilia

Een bijkeuken maakte vroeger deel uit van de standaard inrichting van elk huis. Tijdens het cokken in de keukenht, gegeten in de eetkamer en woonde in de woonkamer, de bijkeuken diende voornamelijk als opslagplaats voor voedsel en schoonmaakmiddelen. Vandaag moderne keukens en de samensmelting van habitats. Hoe zit het met de Planning Een open keuken valt echter vaak uit de boot, de Opslagruimte voor eten, wasmachine, stofzuiger, drankkratten en nog veel meer. Daarom brengen steeds meer fabrikanten de moderne bijkeuken terug en bieden zo een slim alternatief voor moderne huizen en appartementen – zonder donkere kelders of smalle opslagruimtes.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Rozijnenbrood

Duurzame keuken & natuurlijke materialen

keuken gemaakt van teruggewonnen hout met oude houtkachel en roestvrijstalen keukenapparatuur; Foto en uitvoering: Pfister Möbelwerkstatt

keuken gemaakt van teruggewonnen hout met oude houtkachel en roestvrijstalen keukenapparatuur; Foto en uitvoering: Pfister Möbelwerkstatt

Het zorgvuldig gebruik van hulpbronnen en milieubewustzijn zijn onderwerpen die ook in de Keukenplanning een rol spelen. Wie wil bijdragen dat onze aarde voor toekomstige generaties nog steeds een plek kan zijn die het waard is om in te wonen, vertrouwt ook op duurzame keukenplanning. Materiaal en energiebesparende apparaten. Vooral beton, hout en steen zijn in opkomst. Vooral oude houten keukens beleven een grote opleving. Dit is – zoals de naam al doet vermoeden – oud hout dat wordt verwerkt tot nieuw keukenmeubilair. Dit resulteert in keukens met een unieke uitstraling.

Conclusie: Zo ziet de moderne keuken er in 2021 uit

Ook de zwarte en donkere keukens met matte fronten vergezellen ons in 2021. Dit wordt geëvenaard door apparaten met matzwarte oppervlakken, die dankzij innovatieve innovaties niet alleen het koken gemakkelijker maken, maar ook energie besparen. Ook spoelbakken en kranen volgen de trend: zwarte spoelbakken en kranen zijn inmiddels bij bijna alle fabrikanten verkrijgbaar. Naast design staat volgend jaar in het teken van functie en het doel om het maximale uit beperkte leefruimte te halen. Kleine keukens echt groot, zeg maar.