Hoeveel graden moet een rosbief hebben?

De perfecte rosbief op het bord brengen is niet zo moeilijk als het in eerste instantie misschien klinkt. Een rosbief zo koken dat het stuk vlees vervolgens in zachtroze plakjes met een smakelijk bruin randje gesneden kan worden, is echt geen rocket science meer met onze tips.

Rosbief gekookt tot het punt – een eenvoudige gids

  • Verwarm de oven voor op 140 °C boven-/onderwarmte (geen circulerende lucht)
  • Snijd de vette rand van de rosbief kruisvormig of ruitvormig
  • Breng aan beide zijden een redelijke basiskruiding van zout en fijngemalen peper aan
  • Rosbief in een hete pan met wat hittebestendige olie of geklaarde boter tot het in een bruine korst is gewikkeld
  • Laat rosbief langzaam trekken in de oven op ongeveer 140 °C
  • Meet na iets minder dan 30 minuten de interne temperatuur per kilogram vlees met de vleesthermometer
  • Binnen roze (medium rare) is de rosbief bij een kerntemperatuur van 55 °C
  • Haal vervolgens rosbief uit de oven en laat het 15 minuten afgedekt rusten, zodat het vleessap zich gelijkmatig naar binnen kan verspreiden in plaats van op te raken bij het snijden

De ideale kooktijd voor rosbief

Het half uur kooktijd is goed voor een rosbief met een gewicht van ongeveer een kilogram. Deze kooktijd is echter niet zo eenvoudig te berekenen voor verschillende gewichtsspecificaties: als bijvoorbeeld een stuk vlees van 2 kg in de oven wil bereiden, is de ideale kooktijd niet een uur, maar iets korter, omdat in het tweede half uur de ovenwanden en de directe omgeving van de oven al echt goed worden verwarmd. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, raden wij u aan om een vleesthermometer te gebruiken. Als u zoveel mogelijk “roze” binnen waardeert, moet u de binnentemperatuur na ongeveer 50 minuten voor het eerst meten.

Lees ook:   5x bakken met noten - Foodies

Eerbied aan wie eerbied verschuldigd is

Zie je, het perfecte kookpunt is het minste van de problemen, de perfecte rosbief is goed voor ontzag op heel andere plaatsen: Rosbief is een dierlijk product dat ook traditioneel half rauw wordt gegeten. Echt goed kan het dus pas smaken als je een rosbief krijgt van een koe die zijn spieren kon gebruiken en niet alleen maar bleef staan, en precies het natuurlijke voedsel mocht eten waarvan je de sporen op je bord wilt proeven.

Tips voor het bereiden van rosbief

  • Rosbief kan zonder problemen direct vanuit de koelkast worden verwerkt
  • Goede rosbief smaakt ook bloediger of meer doorgekookt: met de vleesthermometer bepaal je precies het perfecte kookpunt voor jou
  • Natuurlijk kan het vlees worden gezouten voor het bakken, het laat de eiwitten in het vlees opzwellen en combineert ermee, zodat een sterke smaakvolle korst wordt gecreëerd bij het frituren.
  • Voeg extra verse kruiden en specerijen toe als je ze ook aan een soep zou toevoegen, d.w.z. aan het einde van de kooktijd voor de rustperiode

Vlees goed invriezen en ontdooien

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.