Interview met Melanie Limbeck van das Mundwerk: bij het koken vertrouw ik op eenvoudige middelen

Melanie Limbeck van Das Mundwerk vertelt in een interview met Küchenfinder over de keuken, keuken en haar kookworkshop. De Burgenland foodblogger neemt ons mee in de Pannonische manier van leven en onthult hoe regionaliteit en seizoensgebondenheid ermee samenhangen.

Wat is het verhaal achter de naam van je blog?

Het Mundwerk bestaat uit dialect en vakmanschap, twee componenten die voor mij persoonlijk erg belangrijk zijn. Ons dialect en het ambacht dat we beheersen maken ons uniek en maken deel uit van onze cultuur.

Tegenwoordig zijn er al heel wat foodblogs. Wat onderscheidt uw blog van zoveel anderen?

Er zijn eigenlijk al heel veel foodblogs, maar als je ze van dichterbij bekijkt, zie je dat elke blog anders is dan andere. Bij foodblogs is het belangrijk om de persoonlijkheid, de persoon erachter te kunnen voelen en een emotionele band op te bouwen. Deze authenticiteit is bijzonder belangrijk voor mij en ik denk dat mijn lezers dat ook weten.

In november vorig jaar verscheen uw eerste kookboek “Vom Einfachsten das Beste”. Wat betekent dit boek voor jou?

Omdat ik diep geworteld ben in onze regio, de Pannonische regio, is dit boek voor mij een dwarsdoorsnede van alle culinaire hoogtepunten. Bij het schrijven van mijn kookboek werd ik vaak meegenomen naar mijn jeugd, naar oma’s gezellige keuken, de mooie ervaringen in de natuur en met de dieren en heb gemerkt hoe belangrijk de eigen identiteit is.

Je boek neemt je mee in de Pannonische keuken en manier van leven. Hoe zou je ze in een paar woorden omschrijven?

Lees ook:   action waterkokers

Door de ligging en klimatologische omstandigheden is Pannonia een zeer vruchtbaar gebied, wat ook tot uiting komt in de keuken en manier van leven. De Pannonische keuken kenmerkt zich door veel verse groenten, zoals paprika’s en tomaten, die hier uitstekende omstandigheden vinden. Wat de manier van leven betreft, presenteer ik in “From the Simplest the Best” negen producenten die hier hun bedrijf hebben en hun passie nastreven.

ingelegde tomaten; Foto credit: Melanie Limbeck

ingelegde tomaten; Foto credit: Melanie Limbeck

Op je blog struikel je keer op keer over termen en spreekwoorden in dialect. Is het belangrijk voor u om het dialect te behouden en virtueel nieuw leven in te blazen?

Zoals eerder vermeld, maakt het dialect ook deel uit van onze cultuur en ik denk dat het heel belangrijk is dat we het behouden.

In je tuin kweek je een verscheidenheid aan groenten en fruit en ook bij dierlijke producten let je veel op de herkomst. Wat betekenen de termen regionaliteit, seizoensgebondenheid en duurzaamheid voor u en uw manier van leven?

Ik probeer zo goed mogelijk te eten, regionaal en seizoensgebonden. Door de groente- en fruittuin en vele grote producenten in de regio is dit ook relatief eenvoudig. Regionaliteit betekent voor mij echter niet alleen dat het uit de regio komt, wat een vrij flexibele term is, maar ook dat alles wat op de boerderij/boerderij wordt geproduceerd zoveel mogelijk op de boerderij wordt verwerkt en teruggegeven aan de natuur. Transportroutes zijn ook korter als we regionale producten kopen en er banen worden gecreëerd. Daarnaast leidt regionaliteit ons ook naar seizoensinvloeden en ik denk dat het goed is om ons te oriënteren op wat hier tijdens het seizoen groeit. Ik geloof ook dat de natuur ons altijd precies biedt wat het lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen in het betreffende seizoen.

Lees ook:   No waste: wat te doen met je leftover kerstkalkoen

Samen met je vriend Gernot von Zechmeister-Weine opende je de “Weinwerkstatt”. In hoeverre deel je je passie voor koken, wijnen en keuken?

Voor mij zijn wijn en keuken onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zijn allebei levensgenieters die een stevige maaltijd en een goed glas wijn vieren. De wijnworkshop, een oude timmerwerkplaats die we hebben omgebouwd tot wijnhuis, is klaar en we zijn hier al onze wijnen aan het persen, de bijbehorende keuken, waar ik in de toekomst graag cursussen zou willen aanbieden, is net in de maak.

Je groeide op in een kleine dorpsbakkerij. Denk je dat deze omgeving je passie vandaag heeft beïnvloed?

Mijn jeugd in de bakkerij van mijn Grootouders hebben me zeker veel beïnvloed. Zelfs toen werd ik verwend met vers, handgemaakt brood en gebak en leerde ik goed eten van hoge kwaliteit waarderen.

pompoen couscous; Foto credit: Melanie Limbeck

pompoen couscous; Foto credit: Melanie Limbeck

Is de keuken voor jou het hart van een appartement?

Wat de situatie betreft, die is helaas niet de kern van het Parlement, maar wat betreft de tijd die we erin doorbrengen, is het dat zeker wel.

In welke keuken kook je privé en zou je zeggen dat je je droomkeuken al in huis hebt?

De oude keuken waarin ik nu kook dateert uit de vroegere timmertijd van de opa van mijn vriend. Daarom is het een massief houten keuken, die voor mij persoonlijk iets te donker is. Maar naast de wijnworkshop bouwen we momenteel een kookworkshop met een nieuwe keuken, het zal mooi zijn en overeenkomt met mijn smaak. Ik kijk er naar uit om erin te koken.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Scones met confituur van mango en passievrucht

Laten we zeggen dat je nu je nieuwe keuken zou kunnen plannen. Welke wensen zouden bovenaan je lijstje staan?

Een groot kookeiland waar je veel ruimte hebt en dat van alle kanten bereikbaar is.

Hoe en waar bewaar je je versgebakken brood zodat het zo lang mogelijk meegaat?

In mijn handgedraaide grenen lunchbox.

Kook je met gas, elektrisch of inductie? En waarom?

Ik kook met elektra en inductie, afhankelijk van welke keuken er beschikbaar is, met gas heb ik simpelweg te weinig ervaring.

Melanie Limbeck; Foto credit: Melanie Limbeck

Melanie Limbeck; Foto credit: Melanie Limbeck

Welk keukenapparaat of keukengadget kun je niet meer missen? En waarom?

Ik kook meestal met zeer eenvoudige middelen en vermijd te veel apparaten op het aanrecht om zoveel mogelijk ruimte te hebben en stoom af te geven. Dus het belangrijkste voor mij zijn gewoon scherpe messen.

Nog een laatste vraag: Hoe ziet je keuken eruit nadat je hebt gekookt?

Alsof ik nog niet eens was begonnen met koken. Ook tijdens het koken begin ik regelmatig met wassen, want het is voor mij ontzettend belangrijk om hier orde te hebben en ik geniet graag echt van het eten zonder na te hoeven denken over afwassen.

Beste Melanie, heel erg bedankt voor het interview.

Hulp nodig bij het plannen van de keuken?

Wij zijn op zoek naar de juiste keukenexpert voor uw persoonlijke keukenwensen:
Vind nu een keukenstudio