Is het nodig om vlees te wassen voor de bereiding?

Vlees is een van de meest populaire voedingsmiddelen in Duitsland. Elke burger van het land verbruikt gemiddeld ongeveer 70 kg per jaar. Ongeveer de helft daarvan is varkensvlees. Maar ook rundvlees en diverse pluimveesoorten zijn erg populair en komen meerdere keren per week op tafel. Vlees moet worden bereid voor het koken, braden of stoven. Moet je eigenlijk vlees wassen voor de bereiding?

Vlees moet na het wassen droog worden gedept

Vlees wordt aangeboden in de versbalie van de slagerij of verpakt onder een beschermende atmosfeer in de verschillende supermarktketens. Omdat hoge hygiënevoorschriften in acht moeten worden genomen in de slagerijen en productiefaciliteiten, is het vlees schoon en hoeft het eigenlijk niet te worden afgewassen. U kunt vlees echter gemakkelijk spoelen onder helder water om gelekt bloed of nog kleinere botsplinters te verwijderen die zijn ontstaan bij het zagen van de botten. Vervolgens wordt het vlees eenvoudig droog gedept met een keukenpapier. Theedoeken mogen niet voor dit doel worden gebruikt, omdat reeds bestaande ziektekiemen zich snel vermenigvuldigen en kunnen worden overgedragen op andere voedingsmiddelen of gerechten.

Het afwassen van vlees kan ook gevaarlijk zijn

Het wassen van vers vlees kan echter ook averechts werken. Spatwater kan zich in het milieu verspreiden en de ziektekiemen via de druppels verspreiden op werkoppervlakken, gerechten of ander voedsel. Vooral op voedingsmiddelen die besmet zijn, kunnen ziektekiemen zich snel vermenigvuldigen bij normale temperaturen. Het afwassen van vlees kan onder bepaalde omstandigheden ook leiden tot verwondingen. Als je het vlees na het afwassen in heet vet bakt, kunnen zelfs kleine hoeveelheden water leiden tot gevaarlijke vetspatten.

Lees ook:   Kleine dieren in meel: de oorzaken van ongedierte

Schoon werk is belangrijk bij het bereiden van vlees

Kortom, er zijn altijd wat ziektekiemen op vlees. De hoeveelheid ziektekiemen in vers vlees, dat goed gekoeld is, is echter onschadelijk. De minste ziektekiemen worden gevonden op rundvlees. Varkensvlees en vooral gevogelte zijn sneller bederfelijk. Gehakt, goulash of gesneden vlees van de verschillende soorten vlees bederft altijd sneller dan grote stukken vlees. Dit komt omdat snijden en pletten de beschermende spierafdekking vernietigde. In het geval van vlees is het dus niet de was die bepalend is, maar eerder de juiste bereiding of garen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat u eetbaar en onschadelijk voedsel krijgt.