Keuken in het gehuurde appartement: Deze 6 dingen die elke huurder moet weten

Het dagelijks leven zonder keuken is moeilijk voor te stellen. Of u nu graag heerlijke menu’s na het werk tevoorschijn tovert of het snelle snacktype bent – een keuken maakt deel uit van de basisuitrusting van elk appartement. Althans, dat zou je denken. Maar in huurappartementen is het verstrekken van een keuken geen verplichting. In dit artikel vertellen we u welke andere speciale kenmerken in gehuurde appartementen er zijn om te overwegen en welke regels en verplichtingen u heeft als huurder van een keuken.

#1 Niet alle keukens zijn hetzelfde

Zelfs als een keuken wordt geadverteerd als beschikbaar in de huurovereenkomst, betekent dit niet dat een keuken daadwerkelijk wordt gehuurd. Want in principe hoeft een verhuurder zijn keuken niet in te richten. Zolang er aansluitingen voor water en elektriciteit beschikbaar zijn, is dit voldoende om een kamer wettelijk tot keuken te verklaren.

#2 Defecte apparatuur en slijtage

Als een keuken onderdeel is van de huurovereenkomst, kun je de verhuurder ook vragen om onder bepaalde omstandigheden keukenapparatuur en meubels te vervangen. Als keukenapparatuur defect is, moeten ze worden vervangen door de verhuurder. Maar niet als je liever kookt met een inductiekookplaat in plaats van een gas- of elektrische kookplaat. Hetzelfde geldt voor het keukenmeubilair. Slijtage moet door de verhuurder worden vervangen, maar niet als je bijvoorbeeld de kleur van de keukenpuien niet mooi vindt.

#3 Keuken vervangen

Als je de keuken van de verhuurder wilt inruilen voor een nieuwe keuken, is dit mogelijk. U moet echter eerst de toestemming van de eigenaar van het appartement verkrijgen. Daarnaast heb je als huurder de plicht om de keuken van de verhuurder goed op te slaan en te beschermen. En indien nodig opnieuw te installeren bij het verhuizen. Want de verhuurder wordt niet gedwongen om de nieuwe keuken over te nemen en te betalen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor delen van een keuken en elektrische apparaten.

Lees ook:   Welke Rijst Kan Ik Gebruiken Voor Paella? (Solution)

#4 Verkoop keuken aan verhuurder of nieuwe huurder

Als je je eigen keuken hebt gekocht en deze nu in de loop van een verhuizing wilt verkopen, zijn er ook een paar dingen om te overwegen. Of u uw keuken nu verkoopt aan de verhuurder of aan een nieuwe huurder, u moet zeker een schriftelijk koopcontract ondertekenen en expliciet aansprakelijkheid uitsluiten. Zo zit je aan de veilige kant in geval van een zaak en hoef je je geen zorgen te maken over de bewijslast.

#5 Huur een keuken

Als u een appartement met een keuken huurt, moet u dienovereenkomstig betalen. De verhuurder kan u echter niet alleen een bedrag in rekening brengen voor zijn keuken. De huur van een keuken vloeit voort uit de huidige waarde: aanschafwaarde minus de gebruiksduur plus kapitaalrente. Dit bedrag wordt door de verhuurder opgeteld bij de huurprijs. Vaak wordt de huurprijs van de keuken niet apart getoond, maar wordt alleen een totale huurprijs vermeld.

#6 Pas op voor clausules voor persoonlijk gebruik

Als u uw eigen keuken voor het gehuurde appartement wilt kopen, moet u uzelf beschermen tegen beëindigingen voor persoonlijk gebruik. Om uzelf te beschermen tegen plotselinge beëindigingen, moet u een schriftelijke toezegging van de verhuurder krijgen dat hij de komende jaren zal afzien van persoonlijk gebruik. Maar pas op: een loutere intentieverklaring is niet genoeg. Zodat u in geval van twijfel niet op uw keuken gaat zitten, moet u u expliciete zekerheid geven.

Duits, Oostenrijks en Zwitsers belastingrecht: Is een keuken fiscaal aftrekbaar?

Omslagfoto: Beko