Kunnen kopjes in de oven?

Kop ovenbestendig

In moderne ovens heersten temperaturen van rond de 250 °C tijdens bedrijf met circulerende lucht of boven- en onderwarmte. Deze hoge temperaturen zijn nodig voor stoven, koken of bakken. Voor de bereiding van gerechten of gebakken goederen zijn verschillende containers en vormen van metaal, aardewerk of porselein nodig. Dit roept de vraag op of een kopje ook in de oven kan.

Kopjes gemaakt van porselein worden op zeer hoge temperaturen gebakken

Als een kopje of koffiemok van echt porselein is gemaakt, is deze over het algemeen ook geschikt voor de oven. Hoogwaardig porselein wordt al tijdens de productie gestookt in temperatuurbereiken van 1000 tot 1500 °C. De glazuren worden ook bij hoge temperaturen aangebracht, waardoor het materiaal nog robuuster wordt. Dit maakt het logisch dat een oven met temperaturen van ongeveer 250 °C een goede beker niet kan schaden. Als het echter een inferieure kwaliteit is, krijgt het porselein kleine scheurtjes of breekt het handvat af. Porselein van inferieure kwaliteit is van buitenaf niet herkenbaar. Deze bekers hebben al kleine scheuren gekregen tijdens hun stookproces in de productie. De scheuren van de gebakken kopjes werden bedekt met het glazuur en het porselein werd aangeboden als 2e of 3e keuze. Deze kopjes kunnen ook bij hoge temperaturen in de oven volledig uit elkaar vallen.

Porselein mag niet van het ene uiterste naar het andere worden verplaatst

Kopjes gemaakt van hoogwaardig porselein zijn niet alleen geschikt voor de oven. Ook in de magnetron zijn ze geschikt voor het opwarmen of verwarmen van water, melk of soepen. Bekers met gouden en zilveren decoraties mogen echter niet in de magnetron worden gezet. Maar ze kunnen ook in de koelkast of zelfs in de vriezer worden bewaard om voedsel in te vriezen. Het is echter problematisch als porseleinen kopjes uit de koelkast of vriezer direct in de hete oven worden geplaatst. Zelfs dan verschijnen er scheuren die in eerste instantie misschien niet zichtbaar zijn, maar zich in de loop van de tijd blijven verspreiden. Hetzelfde geldt als porseleinen kopjes worden geblust met koud water. Door het enorme temperatuurverschil bladdert het glazuur af en barst het porselein. Daarom moeten kopjes, voordat ze uit de oven in de gootsteen komen of in de vaatwasser worden geplaatst, worden gekoeld tot kamertemperatuur.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kalfsrollade met ovengedroogde tomaatjes en polenta
nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.