Maak je eigen ijs – zonder ijsmachine

Vooral in de warme maanden wordt vaak ijs gegeten, maar het dessert is ook de rest van het jaar erg populair. In de zomer kan het echter na verloop van tijd vrij duur blijken te zijn om naar de ijssalon te gaan om een paar bolletjes van je favoriete variëteiten te krijgen. Als alternatief kun je ook zelf ijs maken, ook zonder dure ijsmachine.

Geniet het hele jaar door van zelfgemaakt ijs

In principe is ijs een diepgevroren vloeistof. De recepten bevriezen echter als ijsblokjes in harde blokken als ze gewoon in de vriezer worden geplaatst. Om de vorming van ijskristallen te voorkomen, is regelmatig roeren vereist. Dit leidt tot een verplettering van de ijskristallen en geeft het ijs een romige textuur. Dit is precies het proces dat wordt uitgevoerd door een ijsmachine, het apparaat koelt de ijsmassa af en roert deze constant. Meng bij het zelf maken eerst de ingrediënten volgens het gewenste recept en vul ze vervolgens in een stevige diepvriescontainer. Deze container wordt zo in de vriezer geplaatst dat deze gemakkelijk toegankelijk is. Controleer na ongeveer een half uur of de massa al is gaan bevriezen. Zodra de eerste ijskristallen zich vormen, roer je de ijsmassa krachtig met een garde en plaats je het ijs opnieuw in de vriezer. Deze stap moet na een half uur worden herhaald, ten minste drie tot vier keer. Hoe meer je roert, hoe romiger het ijs wordt.

Het fundamentele recept voor ijs

Ijs maken zonder ijsmachine met slechts drie ingrediënten

Ijs maken zonder ijsmachine met slechts drie ingrediënten

Vette vloeistoffen, zoals melk en room, worden gebruikt als basis voor ijs, maar karnemelk, crème fraîche en kefir kunnen ook worden gebruikt. Omdat vet een elementaire smaakdrager is, kunnen andere smaken zich goed ontwikkelen. Als zoetstof is suiker op grote schaal gebruikt. Eieren zijn uiterst belangrijk, omdat ze ervoor zorgen dat alle ingrediënten goed combineren en een romige textuur van de massa wordt gecreëerd. Om ervoor te zorgen dat het melkijs echt romig is, moet het enkele uren worden gekoeld en een paar keer worden geroerd. Het volgende recept vormt de basis voor ijs:

  • 200 ml volle melk en 200 ml room
  • ongeveer 150 g suiker
  • 3 eierdooiers, gescheiden van de eiwitten
Lees ook:   Bescherm je rug, kook ontspannen: ergonomie in de keuken

Verwarm voor de bereiding eerst melk, room en suiker in een pan, maar breng niet aan de kook. Klop vervolgens de eierdooiers een tijdje in een kom. Roer vervolgens voorzichtig het verhitte mengsel van melk, room en suiker onder de geklopte eigeel. Verwarm het mengsel vervolgens opnieuw licht, voortdurend roerend, totdat een romige consistentie wordt verkregen. Laat het ijsmengsel vervolgens afkoelen en vul in een voorgekoelde container. Plaats het vervolgens in de vriezer en laat het ijs luchtig en romig bevriezen door regelmatig te roeren.

Tip: In plaats van het mengsel van melk, room en suiker kan ook gezoete gecondenseerde melk als alternatief worden gebruikt.

Heerlijke smaken voor ijs

Het basisrecept kan worden gevarieerd met fruit, chocolade en Co

Het basisrecept kan worden gevarieerd met fruit, chocolade en Co

Als je het ijs zelf thuis maakt, kun je de smaken kiezen zoals je wilt. Bijna alle variëteiten kunnen worden bereid, er zijn geen grenzen aan culinaire creativiteit. Je kunt seizoensgebonden of exotisch fruit gebruiken om het ijs een fris, fruitig aroma te geven. Het is mogelijk om witte en donkere chocolade toe te voegen, evenals noten, koekjes, kokosvlokken en gedroogd fruit. Bij thuiswerk is ook de productie van grotere hoeveelheden denkbaar, hetzij als voorraad, hetzij voor feestelijke gelegenheden.

Maak je eigen vegan ijs

Nice Cream: Veganistisch ijs gemaakt van bevroren bananen - heerlijk en gezond!

Nice Cream: Vegan ijs gemaakt van bevroren bananen – heerlijk en gezond!

In plaats van gewone koemelk kunnen veganisten ook haver-, amandel-, rijst- en sojamelk gebruiken. Als je geen suiker wilt gebruiken, zijn biologische agavesiroop en honing een gezonder alternatief. Je kunt ook ijs maken van bevroren bananen. Maar wat rijpe bananen in grotere stukkenSnijd het, pak het luchtdicht in en vries het minstens vijf uur in. Laat dan kort ontdooien en pureer met wat plantenmelk in een blender. Het is ook mogelijk om andere ingrediënten toe te voegen op basis van uw smaakvoorkeuren.

Lees ook:   Ei Aangepikt Hoe Lang Nog? (Solved)

Als het niet werkt met het ijs, is er nog steeds het eenvoudige alternatief met Bofrost.