Mascarpone te vloeibaar! Wat te doen?

Mascarpone is een milde en romige dubbele roomkaas met een ongelooflijk heerlijke smaak – kortom, een Italiaanse droom! Hoewel mascarpone een genot op zich is, ontvouwt het zijn extreem volle smaak in desserts, zoals cheesecake, fruitbroodjes of vooral tiramisu. Maar zoals zo vaak het geval is met speciale ingrediënten, zijn ze ook uiterst delicaat.

Wat heb ik verkeerd gedaan?

Helaas is het vrij eenvoudig om mascarpone te “flippen”. Dit betekent dat het vaak te lang en te intens wordt geopend. Als gevolg hiervan stolt het zodat het water zich scheidt van de wrongel. Het resultaat is een waterig-kruimelige consistentie. Het kan ook zijn dat de mascarpone al te warm was tijdens de bereiding, waardoor hij niet te lang in de koelkast heeft gestaan en al een beetje zacht is geworden. Maar geen paniek – het is mogelijk om dit ongedaan te maken!

Hoe mascarpone weer stevig wordt

Als je genoeg tijd hebt, kun je op één ding vertrouwen: geduld. Vaak helpt een nachtje in de koelkast de mascarpone weer op te zetten. Vóór de uren in de koelkast moet u proberen de overtollige vloeistof uit de crème af te tappen. Als je nog wat overtollige mascarpone over hebt, kun je ook proberen om wat meer mascarpone aan de crème toe te voegen. Het is relatief stevig en verdikt het mengsel.

Na een nacht in de koelkast stolt mascarpone weer

Na een nacht in de koelkast stolt mascarpone meestal weer

Als je wat vaardiger bent, kun je ook je toevlucht nemen tot crèmestijfheid. Dit wordt gemengd met wat slagroom en vervolgens gevouwen tot de vloeibare mascarpone. Deze stap is erg belangrijk, omdat de mascarpone onder geen enkele omstandigheid mag worden geslagen, anders kan het nog verder stollen. Het werken met crèmeverstijviger is dan ook een evenwichtsoefening.

Parfait aus Mascarpone

Uit bevroren mascarpone tover je snel een half bevroren parfait tevoorschijn.

Mascarpone of mascarponecrème kan in principe worden ingevroren, maar ziet er waarschijnlijk niet zo mooi uit als een vers bereide crème na het ontdooien. Vooral in de zomer is mascarpone, die wordt geserveerd als een semi-bevroren parfait, het ideale alternatief voor vloeibare mascarponecrème!

Lees ook:   Gezonde ovenschotel met zoete aardappel 

De oplossing in geval van nood

Als de tijd echter kort is en er geen alternatief is, kan gelatine worden gebruikt. Voor dit doel worden smaakloze gelatinebladeren in warm water geplaatst totdat ze opzwellen. Dit wordt vervolgens toegevoegd aan het mascarponemengsel. Gelatine neemt vocht op en maakt de crème steviger.

Gelatine helpt bij te vloeibare mascarpone

Gelatine helpt bij te vloeibare mascarpone

Als alternatief voor gelatine kan ook de vegetarische agar-agar worden gebruikt. Dit moet worden gekookt met een beetje vloeistof en in een deel van de mascarponemassa worden geroerd. Vervolgens wordt deze gedeeltelijke massa toegevoegd aan de resterende mascarpone en opnieuw goed geroerd. Raak niet in paniek met brokken, want in dit geval kan de massa eenvoudig door een zeef worden geleid.

Mascarponecrème met koekjes en bessen

Mascarponecrème met koekjes en bessen

Als dit allemaal niet helpt, kan de mascarponecrème in geval van nood ook in een glas bessen en koekjes worden geserveerd. Want één ding is zeker: zelfs wat vloeibare mascarpone smaakt nog steeds uitzonderlijk goed! En zoals met zoveel dingen, baart oefening kunst.