Sous-Vide koken / vacuüm koken: Het werkt met deze apparaten (uitleg, voordelen, tips)

Sous-Vide koken is niet langer voorbehouden aan bekroonde chef-koks. Met de juiste apparaten kunt u thuis hetzelfde doen in uw keuken. We leggen uit wat SousVide is, welke apparaten je ervoor nodig hebt, welke apparatenfabrikanten ze in hun assortiment hebben en waar je rekening mee moet houden als je de speciale kookmethode voor jezelf wilt gebruiken.

Inhoud op deze pagina:

Wat betekent Sous-Vide?

“Sous Vide” komt uit het Frans en betekent zoiets als “onder vacuüm”. Bij de speciale kookmethode wordt het voedsel eerst gestofzuigd in een plastic zak en vervolgens in een waterbad of stomer bij temperaturen tussen 45 en 95 ° C gekookt. Omdat de temperaturen onder de 100 °C , het voedsel verandert slechts langzaam. Het resultaat: malser en sappiger dan conventionele bereiding.

gesneden groenten voor sous-vide bereiding; Foto: Neff

Hoe Sous-Vide koken werkt

#1 Pak eten in

Na het hakken van de groenten, het kruiden van het vlees, verpak je de dingen in een vacuümzak. Voedingsmiddelen met verschillende kooktijden kunnen het beste in verschillende vacuümzakken worden geplaatst.

#2 Stofzuigen

Vervolgens worden de zakken hermetisch afgesloten met een vacuümsealer. Vacuümsealers zijn verkrijgbaar als vrijstaande apparaten of als ingebouwde vacuümlades, bijvoorbeeld van Neff, Miele, AEG. Deze vacuümlades passen vaak perfect onder een stomer. Zo heb je een heel sous-vide kookstation in je keuken om ruimte te besparen.

#3 Zacht koken

Miele of Neff steamers hebben hun eigen sous-vide kookfunctie. Dus het enige wat je hoeft te doen is deze functie en tijd instellen, de zak in het fornuis zetten en uitkijken naar de heerlijke smaken die zich ontvouwen.

Lees ook:   Speculaas bladerdeeg staf

#4 Verfijnen

Als je je vlees Sous-Vide hebt gekookt, maar niet zonder de mooie korst wilt, dan is het nu tijd om te bakken. Heel kort, anders wordt het vlees droog en is het sous-vide-effect verdwenen.

#5 Genieten

Mmhm.

Wat je nodig hebt voor de sous vide methode

Voor SousVide koken heb je vacuümzakken, een vacuümsealer of een vacuümlade en een steamer nodig. Theoretisch werkt het ook met een compact waterbad en een thermometer die je gebruikt om constant de watertemperatuur te controleren. Omdat er genoeg steamers zijn waarmee sous-vide koken gemakkelijk is, wordt de waterbadmethode steeds minder gebruikt.

Vacuümlade van Orange; Foto: Oranier

De voordelen van de sous-vide kookmethode

Koken op relatief lage temperaturen maakt het mogelijk om de volledige smaak van het voedsel en eventuele gezonde ingrediënten te behouden. Nog een voordeel van sous-vide: Door de uitsluiting van lucht absorbeert de marinade beter in het vlees. Vis valt niet uiteen, groenten en fruit behouden kleur en bijten. Uw gasten zijn ongestraft? Geen probleem, het in krimpfolie verpakte voedsel kan tot een half uur langer in de stomer blijven zonder te lijden.

Zachte bereiding in de stoomboot van Neff met de SousVide-methode; Foto: Neff

Fabrikant van vacuümladen en steamers

U vindt vacuümladen voor installatie bijvoorbeeld bij de fabrikanten ORANIER, Siemens, Neff, Gaggenau, AEG en Miele. Gaggenau, Miele of Neff bieden praktische oplossingen waarbij de stomer en vacuümlade direct op elkaar worden geplaatst.

Gaggenau Kobmi oven met stomer en vacuümlade serie 400, Foto: Gaggenau

Gaggenau combi oven met stomer en vacuümlade serie 400, Foto: Gaggenau

Conclusie: Waarom SousVide koken?

De sous-vide kookmethode heeft enkele voordelen: de aroma’s ontwikkelen zich beter, de consistentie van het voedsel blijft behouden, vlees en vis worden heerlijk sappig. Is het de moeite waard voor u? Proberen!

Lees ook:   Net als in de film: 7 iconische filmgerechten

Omslagfoto: Verpakking van het voedsel voor het stofzuigen; Foto: Neff

Steamer-vergelijking: voordelen, functies en modellen van verschillende fabrikanten in één oogopslag