Wat Eten Bij Diarree Oma Weet Raadt?

Diarree – niemand praat er graag over. Daarom vragen veel mensen zich af wat er eigenlijk mag bij diarree en wat er gegeten mag worden? Plotselinge diarree is erg vervelend, maar meestal ongevaarlijk. Vooral als het maar kort duurt. Vaak kan het probleem worden verlicht met de volgende tips. Deze acht huismiddeltjes bieden snelle hulp bij diarree.

Wat is diarree?

Het begint meestal met een zinkend gevoel in de maag, daarna buikgerommel en ten slotte een sterke, plotselinge aandrang om naar het toilet te gaan. Iedereen kent diarree. De medische term ervoor is diarree of diarree. Maar op welk moment spreekt men eigenlijk van diarree?

Er zijn drie belangrijke kenmerken van diarree:

  • meer dan drie stoelgangen per dag
  • een vloeibare of zeer papperige consistentie van de ontlasting
  • een grotere hoeveelheid ontlasting

In principe zijn er twee verschillende vormen: acute diarree en chronische diarree. Diarree gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals winderigheid, buikpijn, krampen, koorts, misselijkheid en braken. Diarree zelf is geen ziekte, maar slechts een symptoom dat er iets mis is met het lichaam. Meestal is het maagdarmkanaal verstoord. Door de hoge uitscheiding van vocht voel je je bij diarree snel zwak en moe. Sommige huismiddeltjes kunnen snel verlichting brengen.

Diarree – Oorzaken

De aanleiding voor diarree is een aandoening in het spijsverteringskanaal, die verschillende oorzaken kan hebben. Bij acute diarree zijn ziekteverwekkers meestal verantwoordelijk. Deze infecteren de darmen en leiden tot een infectie. Vaak komen ze het lichaam binnen via bedorven of besmet voedsel. In dit geval spreken we ook van voedselvergiftiging. Acute diarree komt dus heel vaak voor in de vorm van reizigersdiarree. In het geval van een maagdarminfectie zijn virussen de trigger.

De oorzaken van acute diarree zijn echter zeer divers:

  • Infecties met parasieten, virussen of bacteriën
  • Maagdarminfectie
  • Vergiftiging
  • Intolerantie voor bepaalde medicijnen
  • Voedselallergieën of -intoleranties
  • Milieu-invloeden
  • Psychische stress

Chronische diarree heeft meestal ernstigere oorzaken zoals het prikkelbare darmsyndroom, tumorziekten, auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn en andere chronische inflammatoire darmziekten. Chronische diarree moet worden onderzocht door een arts.

Voor acute diarree zijn er verschillende medicijnen verkrijgbaar in de apotheek die snel helpen tegen de symptomen. Dergelijke medicijnen moeten echter altijd met voorzichtigheid worden ingenomen en nooit voor een lange periode. Ze helpen meestal niet tegen de eigenlijke oorzaak van de diarree.

Omdat diarree meestal heel plotseling optreedt, heb je niet altijd een geschikt middel bij de hand. Er zijn echter talloze huismiddeltjes tegen diarree die snel verlichting geven.

De beste huismiddeltjes tegen diarree

Verschillende huismiddeltjes zijn in het verleden effectief gebleken bij diarree om deze lelijke maagproblemen weer onder controle te krijgen. Hieronder vind je de 13 beste huismiddeltjes tegen diarree.

Drink Voldoende Water

Het lichaam verliest veel vocht door de frequente en vloeibare stoelgang tijdens diarree. Om dit te compenseren is veel vocht drinken een van de beste huismiddeltjes tegen diarree. Stilstaand water of thee is het beste. Het is beter om koolzuurhoudende dranken en dranken met een hoog suikergehalte te vermijden, omdat deze de maag nog meer irriteren.

Om de elektrolytenbalans te herstellen, is licht gezoete thee met een beetje zout een beproefd huismiddeltje. Voeg een halve theelepel suiker en een snufje zout toe aan elk kopje thee om het lichaam het verloren vocht en de mineralen terug te geven. Maar welke thee is het beste tegen diarree?

In principe worden kruiden- en vruchtenthee aanbevolen bij diarree. Deze zijn bijzonder verzachtend:

  • Venkelthee heeft een kalmerend effect op de maag en darmen.
  • Kamillethee is licht verteerbaar en ontstekingsremmend.
  • Pepermuntthee heeft een antibacteriële en desinfecterende werking.
  • Gemberthee reinigt de darmen en werkt slijmoplossend.
  • Bosbessenthee is erg goed vanwege de constiperende werking
  • Karwijthee is bijzonder effectief tegen winderigheid en werkt ook krampstillend en ontsmettend
  • Zwarte thee is bijzonder aan te bevelen, waarover hieronder meer.

Zwarte thee verzacht de darmen

Zwarte thee kan een kalmerend effect hebben op de spijsvertering en het darmslijmvlies. De tannines die het bevat zouden een ontstekingsremmende en constiperende werking hebben en dus helpen bij diarree omdat ze water binden. Over het algemeen zouden ze een verzachtend effect hebben op aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Zwarte thee moet minstens tien minuten trekken voordat je het drinkt, zodat de theebladeren de tannines optimaal aan het theewater afgeven. Suiker en zoetstoffen moeten worden vermeden, omdat ze een laxerend effect hebben. Je kunt de thee ook zoeten met een beetje honing. Belangrijk: zwarte thee is niet geschikt voor kleine kinderen.

Eet Licht Verteerbaar Voedsel

Als je last hebt van diarree, kan je lichaam moeite hebben met het verteren van voedsel. Het is daarom belangrijk om licht verteerbaar voedsel te eten. Denk hierbij aan bananen, witte rijst, gekookte aardappelen, toast en crackers. Deze voedingsmiddelen zijn makkelijk te verteren en kunnen helpen bij het verminderen van diarree.

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in je darmen voorkomen. Deze bacteriën kunnen helpen bij het herstellen van de darmflora na diarree. Je kunt probiotica vinden in yoghurt, kefir en gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool en kimchi. Je kunt ook probiotica-supplementen nemen, maar raadpleeg eerst je arts voordat je dit doet.

Lees ook:   Wat Gebeurt Er Als Je Thee Rookt?

Vezelrijk Voedsel

Vezelrijk voedsel kan helpen bij het reguleren van de darmen. Het kan ook helpen bij het verminderen van diarree. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zijn onder andere volkorenbrood, fruit, groenten en bonen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat vezelrijk voedsel niet geschikt is voor iedereen. Sommige mensen kunnen last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel als ze te veel vezels eten.

Soep

Soep kan helpen bij het aanvullen van vocht en elektrolyten die je verliest door diarree. Kippensoep kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van ontstekingen en het herstellen van de darmen. Je kunt ook groentesoep maken met lichte groenten, zoals wortelen en courgette.

Beschuit tegen diarree – de klassieker

Beschuit – door velen gehaat, door anderen geliefd, vooral bij diarree. Het is een van de klassieke huismiddeltjes tegen diarree. Het is een bijzonder duurzaam, droog, dubbelgebakken brood gemaakt van gistdeeg. Puur (d.w.z. zonder suiker en beleg) is het zeer licht verteerbaar en belast het het geïrriteerde maagdarmkanaal niet. Het zetmeel in beschuiten is licht verteerbaar en vult goed. Bovendien bevat het nauwelijks vet en belast het de maag dus niet. Als je niet van beschuiten houdt, kun je in plaats daarvan ook droog wit brood eten.

Appels – een natuurlijk huismiddeltje tegen diarree

Appels zijn een beproefd natuurlijk middel tegen diarree. Appels bevatten een grote hoeveelheid van de voedingsvezel pectine. Omdat pectine veel vocht kan binden, is het een uitstekend zwelmiddel dat de ontlasting weer steviger maakt. Daarnaast bindt pectine sommige gifstoffen. In appels zit de pectine vooral verborgen in de schil, daarom mogen ze nooit geschild worden. Dus als je last hebt van diarree, moet je appels in je dieet opnemen.

De pectine werkt het beste als de appel fijn geraspt is, inclusief de schil. Een zeer fijn geraspte appel waaraan een beetje citroensap is toegevoegd, is een bewezen digestief huismiddel tegen diarree. Idealiter moet de appelpap meerdere keren per dag worden geconsumeerd en pas ongeveer 15 minuten na bereiding, zodat er voldoende pectines worden gevormd. Ook hier is het belangrijk om de schil er niet af te snijden, want daar zitten ze in. Ze zwellen op in de darm en binden overtollig vocht. Op deze manier wordt de ontlasting gestold. Eventuele ziekteverwekkers worden ook gemakkelijker afgevoerd. Een goed alternatief voor geraspte appel is appelmoes.

Bananen – belangrijke mineralen voor het lichaam

Net als appels en wortels bevatten bananen pectines. Naast de nuttige voedingsvezel pectine, die overtollig water bindt, de ontlasting steviger maakt en schadelijke stoffen wegspoelt, voorzien ze het lichaam van veel kalium en andere belangrijke mineralen, zoals magnesium, sporenelementen en vitaminen, die het verlies van voedingsstoffen door diarree compenseren. Kalium regelt bijvoorbeeld de vochtbalans in onze cellen. Het lichaam verliest echter veel kalium door een verstoorde stoelgang. Daarom is het zinvol om extra kalium in te nemen.

Bananen worden het best gepureerd met een vork of gepureerd en zijn een ideaal huismiddeltje dankzij hun licht verstoppend effect. Het is ook mogelijk om een papje te maken van bananen en zachte havermout. Een mogelijkheid is om bananen te bereiden met groentebouillon en zo zowel verloren vocht als elektrolyten op te nemen. Lees er hieronder meer over.

Groentebouillon – gezond huismiddeltje met elektrolyten

Groentebouillon
Een ander huismiddeltje dat een positief effect heeft op diarree is groentebouillon, die het lichaam voorziet van vocht en mineralen. De volgende ingrediënten hebben bewezen effectief te zijn: Wortels van wortels, selderij, aardappel, peterselie, water en een snufje zout. De groenten worden gewassen en in stukken gesneden en een uur lang in het gekruide water laten sudderen. Na het zeven van de groenten is de bouillon klaar als een zacht dieet. Het compenseert het vochtverlies en voorziet het lichaam van belangrijke mineralen. Groentenbouillon verbetert de elektrolytenbalans. Als alternatief voor de afzonderlijke groenten kun je ook een bos verse groenten fijnhakken en op dezelfde manier groentebouillon maken.

Aardappelen helpen tegen diarree

Net als bananen of volkorenproducten bevatten aardappelen veel kalium en zijn ze ook heel gemakkelijk te verteren. Kalium is een elektrolyt dat de verdeling van water in het lichaam regelt. Aardappelen zijn daarom een goed huismiddeltje tegen diarree. Ze kunnen in kleine stukjes gekookt worden in ruim water met zout of als puree gegeten worden. Let op: Aardappelen met groene vlekken bevatten licht giftige bestanddelen: Chaconine en Solanine. Beide bevorderen diarree en braken. Daarom moeten aardappelen met groene vlekken worden vermeden.

Rijst versterkt de stoelgang en verzacht

Rijst is ook een goed huismiddel tegen diarree. Het werkt licht verstoppend en versterkt zo de ontlasting. Door het te koken ontstaat er ook slijm dat een kalmerend effect heeft op het geïrriteerde darmslijmvlies. De beste rijst bij diarree is gepelde rijst die in gezouten water wordt gekookt tot hij lekker zacht is. De rijst kan na het koken ook worden gepureerd en gegeten als rijstpap. Als je alleen last hebt van milde diarree, kun je de rijst kruiden met wat gekookte courgette en wortel. Kool en peulvruchten kun je daarentegen beter vermijden als bijgerecht.

Lees ook:   Bladerdeegvlinders met zalm

Goede tip: Je kunt het beste een rijstsoort gebruiken die rijk is aan voedingsstoffen, zoals zilvervliesrijst. In tegenstelling tot conventionele witte rijst bevat deze nog de zilverhuid, de buitenste laag die rijk is aan vezels en voedingsstoffen, en de kiem. De zilverhuid bevat bijvoorbeeld ijzer, magnesium en vitamine B. Het voorziet de bloedsomloop ook van energie, wat ook een voordeel is tijdens diarree.

Wortelsoep als huismiddeltje tegen diarree

Een absolute klassieker onder de huismiddeltjes tegen diarree: wortelsoep. Wortelen bevatten, net als appels en bananen, veel pectine. Dit bindt vocht in de darm en verlicht zo diarree. Wanneer wortelen gekookt en gepureerd worden, ontstaan er bovendien zogenaamde oligosacchariden (meervoudige suikers). Deze zijn qua structuur vergelijkbaar met de darmreceptoren, zodat de bacteriën die diarree veroorzaken zich daar vastzetten en vervolgens gewoon worden uitgescheiden. Op deze manier wordt de darm op natuurlijke wijze ontsmet.

Als recept voor wortelsoep heb je alleen een halve kilo geschilde wortelen nodig. Snijd ze in kleine stukjes en kook ze ongeveer een uur in een liter water tot ze zacht zijn. Pureer ze dan goed met een staafmixer en vul aan met een liter gekookt water. Voeg nu een beetje zout toe en je bent klaar.

Havermout tegen diarree

Toegegeven, de naam “havermout” klinkt niet overdreven lekker, maar er gaat een extreem gezond gerecht achter schuil – en niet alleen tegen diarree. Daarom wordt deze gezonde graansoort al heel lang in alle supermarkten aangeprezen als “pap” en gezonde ontbijtpap.

Haver bevat veel vezels, mineralen en verschillende vitamines. Met andere woorden, alles wat een verzwakt lichaam nodig heeft. Omdat haver slijm vormt wanneer het gekookt wordt, is het zeer goed verteerbaar en gemakkelijk te verteren. Het maakt de maag niet zwaar en heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel.

Het is ook heel veelzijdig: je kunt havermout tegen diarree zoet combineren met geraspte appel en geprakte banaan of zout met een beetje kruiden en wortels. Het basisrecept is om 250 ml water toe te voegen aan 2 eetlepels havermout en het kort te laten koken tot alles is ingedikt. Daarna verfijn je het met bouillon, zout, geraspte appel of banaan.

Bosbessen – antibacteriële werking

Bosbessen kunnen ook helpen tegen diarree. Strikt genomen hebben we het hier niet over de gecultiveerde bosbessensoort, maar over de wilde variant, die in het bos groeit, veel kleiner is en een intensere smaak heeft. Bij deze soort zijn de schil en het vruchtvlees allebei blauw. De bosbessen worden gedroogd en gegeten. Ze hebben een ontstekingsremmende werking en kalmeren de maag en darmen. Ze hebben ook een antibacteriële werking. Bosbessen bevatten tannines en pectines die overtollig vocht absorberen. Het ijzer dat ze bevatten heeft ook een constiperende werking. Let op: Verse bosbessen stimuleren de spijsvertering. Als je er veel van eet, kun je diarree krijgen.

Honing – een alternatief voor suiker bij diarree

Suiker moet zoveel mogelijk worden vermeden als je diarree hebt. Hierdoor komt er meer water vrij in de darmen, wat een negatief effect kan hebben op diarree. Te veel suiker beïnvloedt de balans tussen bacteriën en schimmels. Maar dit geldt niet voor honing. Het bestaat voornamelijk uit water en bevat natuurlijke fructose. Honing helpt de genezing en regeneratie van het lichaam te stimuleren. Daarom is het beter om de thee te zoeten met honing dan met gewone huishoudsuiker. Honing in kamille- of venkelthee voorziet het lichaam van voldoende vocht.

Licht dieet bij diarree

Naast de vele voedingsmiddelen die hierboven zijn genoemd, moet je bij diarree in het algemeen voorzichtig en voorzichtig omgaan met de maag en darmen. Zoals de naam al aangeeft, is een “licht dieet” ideaal voor dit doel. Zachte voeding wordt over het algemeen aanbevolen door artsen voor problemen met de maag en darmen. Het bestaat uit licht verteerbaar voedsel dat het lichaam niet verder belast.

Voedingsgerechten uit het gebied van lichte diëten zijn in het bijzonder de volgende:

  • Groenten zoals courgettes, aubergine, spinazie, pompoen evenals wortelen en aardappelen.
  • Fruit zoals peren, meloenen, bessen, appels en bananen.
  • Graanproducten zoals havermout, wit brood, rijst en pasta

Warmte – Effectief huismiddeltje tegen diarree

Als diarree gepaard gaat met buikkrampen, is warmte vaak erg prettig. Dit komt omdat warmte de bloedsomloop bevordert en daardoor pijnstillend en genezend werkt.

Wat de meeste mensen in huis hebben en ook hier gebruikt kan worden, is de warmwaterkruik. Deze wordt niet alleen gebruikt op koude winternachten. Je vult de kruik met kokend water en legt hem op je buik. Wikkel er eventueel een handdoek omheen.

Je kunt ook een kersenpitkussen gebruiken. Dit werkt in principe hetzelfde als een kruik, maar is soms comfortabeler bij buikkrampen omdat het lichter is. Het kussen kan gewoon in de magnetron worden opgewarmd en dan op de buik worden gelegd.

Lees ook:   Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?

Aardappelkompressen kunnen ook worden gebruikt bij diarree. Ze zijn vooral populair bij keelpijn en hoesten, maar kunnen ook een pijnlijke buik verzachten. Om het kompres te maken, neem je een paar zachtgekookte hete aardappelen en druk je ze met een vork op een keukenhanddoek. Wikkel ze vervolgens in en leg ze als kompres op de buik. Dek indien nodig af met een handdoek.

Diarree behandelen met helende klei

Helende klei is een poeder gemaakt van löss, een speciaal soort klei. Het bestaat uit verschillende mineralen en is populair als huismiddeltje, vooral voor uitwendig gebruik bij huidproblemen. Veel mensen zweren echter ook bij het inwendige gebruik en gebruiken helende klei tegen diarree.

Het fijne poeder wordt verondersteld vloeistoffen en gifstoffen te binden en zo de maag en darmen te ondersteunen tijdens diarree. Voor dit doel wordt wat geneeskrachtige klei gemengd met koud of warm water en gedronken. De exacte samenstelling hangt af van het product.

Er zijn echter nog niet voldoende wetenschappelijke studies om de effectiviteit van helende klei aan te tonen. De aanbeveling als huismiddeltje tegen diarree is puur gebaseerd op ervaringsberichten.

Ongeschikte voedingsmiddelen bij diarree

Naast verschillende medicijnen die de maag en darmen tot rust kunnen brengen, zijn er ook verschillende voedingsmiddelen die kunnen helpen als huismiddeltje bij diarree. Maar er zijn er ook die je beter kunt vermijden.

Zeer vette of suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken moeten worden vermeden. De combinatie van cola en pretzelsticks tegen diarree, die altijd geprezen wordt, is ook niet aan te raden. Pittig voedsel of voedsel dat moeilijk te verteren is, zoals peulvruchten, kool of rauw fruit en rauwe groenten, moet je ook niet eten. Cafeïne en alcohol moeten in elk geval worden vermeden als je maagproblemen hebt.

Probiotisch voedsel zoals yoghurt wordt vaak genoemd als een goed huismiddeltje tegen diarree. De melkzuurbacteriën in yoghurt ondersteunen een gezonde darmflora en helpen ziekteverwekkers te onderdrukken. Aan de andere kant wordt de consumptie van zuivelproducten vaak afgeraden bij diarree. Het is belangrijk om natuurlijke en vetarme producten te kiezen en naar je eigen lichaam te luisteren. Als yoghurt goed voor je is, kun je het ook eten als je diarree hebt – laat het anders weg.

  • Koffie, alcohol, melk, koolzuurhoudende dranken en vruchtensappen
  • Voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken, zoals peulvruchten, uien, bonen en kool.
  • Gebakken en gefrituurd voedsel
  • Zuivelproducten, inclusief yoghurt
  • Pittig voedsel, zoals chili con carne
  • Vet voedsel dat moeilijk te verteren is
  • Suikerrijke voedingsmiddelen
  • Zeer heet of koud voedsel

Zelfs als de diarree is afgenomen, is het aan te raden om in het begin licht verteerbaar voedsel te eten, zodat de maag er langzaam weer aan kan wennen.

Wat is het beste huismiddeltje tegen diarree?

De beste remedie tegen diarree is om veel te drinken en het voedsel te eten dat in dit artikel wordt genoemd en dat je persoonlijk het lekkerst vindt. Met veel drinken wordt water of thee bedoeld. De keuze van het voedsel moet worden aangepast aan je persoonlijke toestand en voorkeuren. Als je niet van havermout houdt, probeer dan wortelsoep of beschuit. Als je niet van appels houdt, probeer dan bananen. Het is altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren en het voldoende rust en herstel te geven.

FAQs

1. Is diarree gevaarlijk?

Diarree kan gevaarlijk zijn als het niet snel wordt behandeld. Het kan leiden tot uitdroging en uitputting. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken en licht verteerbaar voedsel te eten.

2. Wat moet ik vermijden bij diarree?

Je moet dranken vermijden die cafeïne bevatten, zoals koffie, thee en frisdrank. Je moet ook vetrijk voedsel vermijden, zoals gefrituurd voedsel en fastfood.

3. Hoe kan ik uitdroging voorkomen bij diarree?

Je kunt uitdroging voorkomen door voldoende water te drinken en elektrolyten aan te vullen. Dit kun je doen door het eten van licht verteerbaar voedsel, zoals bananen, witte rijst en toast.

4. Is het veilig om probiotica-supplementen te nemen?

Probiotica-supplementen kunnen veilig zijn, maar het is belangrijk om eerst je arts te raadplegen voordat je deze neemt. Sommige mensen kunnen last krijgen van bijwerkingen, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel.

5. Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor diarree?

Je moet medische hulp zoeken als je langer dan twee dagen last hebt van diarree, als je bloed in je ontlasting hebt, of als je koorts hebt. Dit kan een teken zijn van een ernstigere aandoening die medische behandeling vereist.

Conclusie

Diarree kan een vervelend probleem zijn, maar er zijn veel voedingsmiddelen die je kunt eten om de symptomen te verlichten en je lichaam te helpen herstellen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en licht verteerbaar voedsel te eten. Probiotica en vezelrijk voedsel kunnen ook helpen bij het herstellen van de darmen. Als je medische hulp nodig hebt, moet je niet aarzelen om contact op te nemen met je arts.